erven tijdens collectieve schuldbemiddeling

pinokio
Topic Starter
Berichten: 1

erven tijdens collectieve schuldbemiddeling

#1 , 03 dec 2007 23:10

Wij zijn 2 jaar in collectieve schuldbemiddeling. Hebben nog 4 jaar te gaan.
Binnenkort zullen wij erven.
Normaal gezien zouden wij 60 procent van onze schulden afbetaald hebben van onze totale schuld na de termijn van die 6 jaar. (vb 100 eur bi schulden , betalen uiteindelijk 60 eur )

Zullen wij nu de volledige schuld moeten betalen ( 100 euro) of de 60 procent zoals voorzien op de akte van onze schuldbemiddeling door de beslagrechter ?

:?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
TurtleTJones
Berichten: 16

#2 , 07 jul 2008 10:53

U zal uw erfenis eerst via uw aangeduide schuldbemiddelaar dienen voor te leggen aan de Arbeidsrechtbank.
Deze zal vervolgens beslissen of u uw erfenis mag aanvaarden of niet en wat ermee dient te gebeuren.
Bv erf je een woning en komt het maandelijks voordeliger uit indien je er intrekt ipv uw huidige huur ,dan bestaat de kans dat je die woning mag behouden ,maar uiteraard ,wordt het bedrag van je aflossing dan wel verhoogd met uw uitgespaarde huur.
In de praktijk zal dit echter enkel voorkomen indien uw totaalschuld niet valt terug te betalen met de verwachte opbrengst door verkoop.
Erf je bv centjes ,dan zullen die gebruikt worden om uw schuldeisers verder mee terug te betalen.

Bezie het eigenlijk net alsof je met de Nationale Loterij wint terwijl je nog in collectieve bent ,dan moet je dat ook afgeven aan de schuldbemiddelaar.
Indien uw erfenis aanzienlijk genoeg is om uw volledige schulden mee terug te betalen ,zal bovendien een herziening gebeuren van uw collectieve door de Arbeidsrechter.
Bv hij kan beslissen om de schulden in 1maal volledig terug te betalen of uw aflossing in te korten ,maar hij kan evengoed beslissen om de volledige voorzien duur te behouden ,zodat uw spaarpotje nadien meer dan voldoende zal zijn om niet te hervallen.

Reclame

Terug naar “Andere”