Terugbetaling ziekteuitkering

yassin
Topic Starter
Berichten: 6

Terugbetaling ziekteuitkering

#1 , 26 feb 2013 08:20

Situatie is als volgt:

ik heb 3 jaar geleden een tijdje een ziekteuitkering ontvangen. Wanneer ik mijn werk terug hervatte, hebben ze mij 1 maand teveel betaald.
ik heb hierop direct gereageerd met de vraag dit na te zien en recht te zetten. Ze gingen dit doen en mij iets laten weten.
na 1 jaar en 10 maanden kreeg ik uiteindelijk reactie met de vraag het bedrag terug te betalen.
ik heb hiervoor een afbetalingsplan aangevraagd maar nooit reactie op gekregen tot er op een bepaald moment een brief voor de arbeidsrechtbank in de bus zat.
Ik wil graag weten in hoeverre men mij intresten/ gerechtskosten kan aanrekenen alhoewel dit niet mijn fout is.
Ik heb de emails in mijn bezit, dus kan aantonen dat ik direct heb gereageerd op het teveel betaalde.

alvast bedankt,

Yassin

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 26 feb 2013 08:23

Een afbetalingsplan is een gunst, geen recht. Betaal dus zo vlug mogelijk de volledige hoofdsom en probeer de rechtzaak te vermijden. U kan blijkbaar niet claimen dat u niet wist dat u het bedrag moest terugbetalen of dat u het bedrag betwiste.

Indien de zaak toch voor de rechter komt, dient u de afgeprinte mails als stukken in en benadrukt u het feit dat u wachtte op de terugbetalingsmodaliteiten. Probeer dit laatste echter te vermijden.

yassin
Topic Starter
Berichten: 6

#3 , 26 feb 2013 08:32

Maar ik denk dat mijn welwillendheid tot betalen voor zich spreekt, als ik zelf contact opneem en zeg dat mij teveel betaald is.
het is ook niet mijn fout dat de communicatie bij de betreffende dienst zo slecht verloopt.
Moest dit toch voorkomen, zal ik dan intresten en/of gerechtskosten verschuldigd zijn?

Reclame

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#4 , 26 feb 2013 11:33

dat hangt af van de manier van ingebrekestellen en het oordeel van de rechter.

Welwillendheid is geen recht om niet te betalen ;)

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 27 feb 2013 10:06

“Art.1376.Hij die bij vergissing of met zijn weten iets ontvangen heeft dat hem niet verschuldigd was, is verplicht het terug te geven aan degene van wie hij het ontvangen heeft zonder dat het verschuldigd was.”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

‘hebben ze mij 1 maand teveel betaald.’

U ontving dus met uw weten iets dat u niet verschuldigd was,zodat u verplicht was het (zonder uitstel) terug te geven aan degene van wie u het ontvangen had.
“Art.1139.De schuldenaar wordt in gebreke gesteld, hetzij door een aanmaning of door een andere daarmee gelijkstaande akte...Art.1146.Schadevergoeding(= interest) is dan eerst verschuldigd wanneer de schuldenaar in gebreke is zijn verbintenis na te komen...”(B.W.).
“Art.1017...Behalve wanneer het geding roekeloos of tergend is, wordt de overheid of de instelling, belast met het toepassen van de wetten en verordeningen bedoeld in de artikelen...580, 581...ter zake van vorderingen ingesteld door of tegen de sociaal verzekerden persoonlijk, steeds in de kosten verwezen. Met sociaal verzekerden worden bedoeld : de sociaal verzekerden in de zin van artikel 2, 7°, van de wet van 11 april 1995 tot invoering van het "Handvest" van de sociaal verzekerde...”(Gerechtelijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Andere”