pensioenen

niki1959
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

pensioenen

#1 , 08 dec 2018 12:17

Graag zou ik willen horen of hier personen zijn die ervaring hebben, met een stukje loopbaan in nederland, en hoe dat verrekend wordt hier in belgie, is mij duidelijk dat ik pas op 67 jarige leeftijd het recht heb in nederland, maar daar het intern recht hier is afgeschaft in het jaar 2015 heb ik vele vraagtekens omdat ik vanaf 14 jaar aan het werk ben,
Mijn ingewikkelde loopbaan geboren op 02/08/1959
1974 tot 1994 in belgie als werknemer, bediende en werkloosheid

1995 tot 2008 in nederland gewerkt, (eerst part-time met behoud van rechten via papier van RVA

2009 tot 2012 werkloosheid met opleiding

2012 tot 2019 zelfstandige

Ik zou graag in januarie 2020 op pensioen willen gaan daar ik dan 45 jaar bezig ben, nu wordt het lachen want ik krijg net geen 900 €uro
uitbetaalt, maar ooit heb ik ergens gehoord als je in belgie 2/3 van je loopbaan bewijst dat je recht had op het minimum pensioen,

De teller op my pensioen staat op 33 jaar in 2019 alle perioden bij elkaar geteld, als ook de jaren waar ik maar 156 dagen voltijds gewerkt had begin van loopbaan vanaf juni = 156, begin zelfstandig twee kwartalen werkloos en twee kwartalen zelfstandig
Hopelijk kan iemand mij verder helpen

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 08 dec 2018 15:40

Je heeft recht op het minimum pensioen als je 45 jaar effectief gewerkt heeft, ziekte dagen, werkloosheid en zelfstandigheid telt ook mee als gewerkte dagen !
Er zitten hier pensioen specialisten op dit forum die gaan je dit 100% kunnen zeggen !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Felix VC
Berichten: 411
Juridisch actief: Nee
Locatie: Antwerpen

#3 , 10 dec 2018 08:14

Beste

Om recht te verkrijgen op een Belgisch minimumpensioen, moet je inderdaad minstens 2/3 van een beroepsloopbaan bewijzen. In principe betekent dit 30 kalenderjaren.
Deze kalenderjaren moeten nog aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is het aantal dagen per kalenderjaar van belang. Het pensioenstelsel van de werknemers kent een streng en een soepel criterium voor wat het minimumpensioen betreft, afhankelijk van het aantal dagen.

Het minimumpensioen dat je toegekend wordt, is afhankelijk van je loopbaanbreuk.
Stel dat je minstens 30 kalenderdagen in België bewijst met een loopbaan van 104 voltijdsequivalente dagen. In dat geval voldoe je aan de voorwaarden van het streng criterium. Stel dat je overige 3 kalenderjaren allemaal minstens 52 VTE dagen tellen, dan bewijs je een beroepsloop van 33/45, waarvan ieder jaar in aanmerking wordt genomen voor de berekening van het minimumpensioen.

Momenteel bedraagt het minimumpensioen 1.236,55 euro voor een volledige beroepsloopbaan. Voor een loopbaan van 33/45 komt dit overeen met 1.236,55 x 33/45 = 906,80 euro.
Dit voor wat de berekening van je nationaal pensioen betreft = berekening voor je Belgische beroepsloopbaan.

Indien je blijft werken tot je 65e, zal je pensioen hoger liggen. De periode tussen de ingangsdatum van je Belgisch pensioen en je Nederlands pensioen wordt hierdoor ook kleiner, zodat je een kortere periode moet zien te overbruggen.

Vermits je in het buitenland hebt gewerkt, maakt de pensioenkas ook nog een theoretische berekening. Bij deze berekening wordt er rekening gehouden met je Belgische en Nederlandse beroepsloopbaan. Dit kan tot gevolg hebben dat je evenredig pensioen, het pensioen dat je uiteindelijk wordt toegekend, toch iets hoger zou liggen.

Je AOW in Nederland kan niet vervroegd ingaan.
Maar, mogelijk heb je ook recht op een bedrijfspensioen (onze tweede pijler). Deze kan je mogelijk wel vervroegd laten ingaan.

Deze inlichtingen zijn louter informatief.

Met vriendelijke groeten
Felix Van Cakenberghe
Pensioendeskundige DVZ A'pen

Reclame

niki1959
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#4 , 12 dec 2018 08:05

Beste, bedankt voor jullie inlichtingen, ik zal dan maar nog een aantal jaren in de werkloosheid verder doen, ik had toen ik zelfstandige werd het statuut dat ik vijftien jaar in orde bleef, voor terug te vallen in het systheem, als het zelfstandig zijn zou tegenvallen,
want er kan je toch niemand verplichten om je penioen te nemen als je 45 jaar loopbaan hebt of zie ik dat verkeerd, de dienst my pensioen shrijft op 65 jaar in 2024 dat ik pas gerechtigd ben, enfin ik hoop dan maar dat het zo zal zijn, want 900 euro in niet leefbaar, en stempelgeld is dan toch een 300 euro meer per maand,
als ik mis zit in mijn redenering zie ik jullie reacties graag verschijnen

groet nicole

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#5 , 12 dec 2018 08:36

Werkloosheid zijn gelijkgestelde dagen voor je pensioen.

op 65 jaar zal men je dan ook in pensioen zetten .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Felix VC
Berichten: 411
Juridisch actief: Nee
Locatie: Antwerpen

#6 , 12 dec 2018 09:27

Beste

Voor wat je vroegst mogelijke ingangsdatum van je rustpensioen betreft, houdt Mypension geen rekening met je loopbaan in Nederland.
Je vroegst mogelijke ingangsdatum kan dus vroeger liggen dan de vermelding in Mypension.

Deze inlichtingen zijn louter informatief.

Met vriendelijke groeten
Felix Van Cakenberghe
Pensioendeskundige DVZ A'pen

niki1959
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#7 , 12 dec 2018 09:52

bedankt voor de snelle antwoorden, dus met andere woorden, bij het storten van de sociale bijdragen kraait geen haan naar de gewerkte jaren, maar als men een uitkering krijgt dan gaan ze opeens wel in aanmerking genomen worden, of hoe moet ik dit zien,
als men nu dat pas na twee jaar bv ziet, dat je eigelijk vroeger kon op rust kon gaan, kunnen ze dan terug eisen de werkloosheid uitkeringen ?

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#8 , 12 dec 2018 10:12

Iedereen mag meer werken dan 45 jaar zelf heb ik er 50 jaar gewerkt
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Felix VC
Berichten: 411
Juridisch actief: Nee
Locatie: Antwerpen

#9 , 13 dec 2018 10:20

Beste

Je bent niet verplicht om (vervroegd) met pensioen te gaan.

Indien je pas op je 65ste met pensioen gaat, maar je had al 2 jaar vroeger kunnen gaan, dan zal de RVA je werkloosheidsuitkering niet terugvorderen.

De laatste werkloosheidsuitkering die je ontvangt heeft betrekking op de maand waarin je 65 wordt. Daarna zal je geen werkloosheidsvergoeding meer ontvangen. Ondanks het feit dat je niet verplicht bent om op pensioen te gaan, zal dit dan waarschijnlijk toch de enige mogelijkheid zijn om een inkomen te vergaren, of je zou na je 65ste terug moeten gaan werken.

Deze inlichtingen zijn louter informatief.

Met vriendelijke groeten
Felix Van Cakenberghe
Pensioendeskundige DVZ A'pen

niki1959
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#10 , 13 dec 2018 11:50

Beste,
Dank jullie om te antwoorden, is een gerust gevoel te weten dat de werkloosheid uitkering
niet kunnen terug gevorderd worden, want dat is de enige mogelijkheid om dan toch een beetje meer pensioen op te bouwen, na mijn zelfstandige statuut, zit er geen andere mogelijkheid erop, mijn fibromyalgie laat het niet toe, verder mijn zaak te runnen, en het is geen erkende ziekte dus genoodzaakt om te stoppen na zes jaar, is wel erg in dit land, ik ben begonnen om de werkloosheid te ontsnappen, en uit eindelijk voor mijn het slechte wat ik ooit kon doen, daar de opbouw van mijn pensioen er erg op achteruit is gegaan.

Mijn uikering was als alleenstaande hoger als mijn verdienste als zelfstandige, en ik had meer opgebouwd in geld voor mijn penioen, daar ik in de hoogste graad van inkomen had gezeten, dus voor mij letterlijk "bezint eer ge begint"


Wij zullen zien hoe het verder loopt, en laat het gewoon op mij afkomen

Dank jullie voor de antwoorden, Groetjes Nicole, Voor iedereen prettige feestdagen

Terug naar “Pensioenen”