Pensioen voor genaturaliseerde Belg

Vlaanderen323
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

Pensioen voor genaturaliseerde Belg

#1 , 8 maand 1 week geleden (07 nov 2018 16:07)

Geachte,


Persoon in kwestie werd in 2010 genaturaliseerd tot Belg (ingezetene uit een niet EER land), na een humanitaire regularisatie. Hij was ten tijde van zijn naturalisatie 43 jaar. Voordien heeft hij 10 jaar moeten wachten op een verblijfsrecht en ook gekregen. In die 10 jaar heeft hij wettelijk niet mogen werken. Nu werkt hij reeds een 8 tal jaar en zal dit ook doen tem zijn pensioen (kleine KMO). Mijn vraag is, op welke soort pensioen kan hij überhaupt rekenen?

Als hij hypothetisch tem 67 jaar moet werken (of langer) krijgt hij dan een pensioen van om en bij de 700 euro (id est helft van de wettelijke pensioen?). Kan hij aanspraak maken op een IGO pensioen? Maar dit bedrag zal imho te weinig zijn om zowel zijn lopende hypotheek te betalen (hypotheek aangegaan in 2012 voor 30 jaar). Zijn ideale droom was om te genieten van zijn pensioen in zijn vaderland om de kosten wat te dempen, maar aangezien de IGO locatiegebonden is en de huisprijzen zeer hoog zijn in België kijkt hij uit met schrik naar de toekomst.

Zijn vrouw werkt in een halftijdse verband sedert 2010 en heeft ook eveneens geen job mogen uitoefenen in de 10 jaar voorafgaand aan 2010 (nu is zij 47j). Beiden hebben geen andere woning in een derde land behalve hun hypotheekwoning hier. Van zijn thuisland zal hij waarschijnlijk weinig of geen pensioen ontvangen. Hij werkte sinds zijn 14de tot zijn aankomst in België.

Dank voor jullie hulp bij voorbaat

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
Felix VC
Berichten: 292
Juridisch actief: Nee
Locatie: Antwerpen

#2 , 8 maand 1 week geleden (08 nov 2018 08:00)

Beste

Gezien het lage pensioenbedrag zal de pensioenkas een onderzoek opstarten naar IGO. Vermits hij Belg is, voldoet hij al aan de nationaliteitsvoorwaarde.
Om recht te hebben op IGO moet hij gedurende minstens 10 jaar zijn hoofdverblijfplaats in België hebben. Dit lijkt ook geen probleem te zijn.

Bij een onderzoek naar IGO zal er rekening worden gehouden met alle bestaansmiddelen van het gezin, dus ook met de beroepsinkomsten van zijn echtgenote.

Indien de inkomsten voor betrokkene onvoldoende zijn om zijn lening af te betalen, zijn er alternatieven:
1) Betrokkene is niet verplicht om op 67 jaar met pensioen te gaan. Hij mag verder blijven werken, bij zijn huidige werkgever of bij een andere werkgever, zonder op pensioen te gaan. Voordeel is dat hij dan nog verder pensioenrechten opbouwt zodat hij later wat meer pensioen zal ontvangen.
2) Wanneer hij op 67 jaar met pensioen gaat, mag hij nog onbeperkt bijverdienen. In deze situatie bouwt hij geen verdere pensioenrechten op.

Deze inlichtingen zijn louter informatief.

Met vriendelijke groeten
Felix Van Cakenberghe
Pensioendeskundige DVZ A'pen

Vlaanderen323
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#3 , 8 maand 6 dagen geleden (13 nov 2018 19:14)

Geachte


Dank voor uw uitvoerig antwoord. Bijkomende vraag: Op de website van de pensioensdienst wordt, bij de voorwaarden voor toekenning van een IGO, over een werkelijke verblijf van 10 jaar gesproken. Wat houdt dat in? Stel dat iemand 3 jaar van de 10 jaar illegaal of met een tijdelijke verblijfsvergunning (zeg maar een oranje kaart) heeft verblijven in het land, geldt dit dan ook als wettelijke verblijf? Dank

Reclame

Felix VC
Berichten: 292
Juridisch actief: Nee
Locatie: Antwerpen

#4 , 8 maand 5 dagen geleden (14 nov 2018 12:21)

Beste

De voorwaarde in verband met het daadwerkelijk verblijf in België wordt gecontroleerd aan de hand van de inschrijving in het Rijksregister.

Deze inlichtingen zijn louter informatief.

Met vriendelijke groeten
Felix Van Cakenberghe
Pensioendeskundige DVZ A'pen

Terug naar “Pensioenen”