Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
sabina1966
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

pensioen

#1 , 2 weken 1 dag geleden (04 nov 2018 16:19)

Beste ,
Onze situatie : Mijn echtgenoot is zelfstandig en ik ben thuis gebleven voor de kinderen (zelf ontslag gegeven ) , met de gedachte terug te gaan werken als kinderen groot zijn . Ik werd in 2014 door ziekte 66% invalide verklaard door FOD . Geen vervangingsinkomen mogelijk omdat mijn echtgenoot net boven het min. grensbedrag 20 000 euro per jaar als zelfstandige verdiende . Vanaf 1 augustus dit jaar ontvang ik 1100 euro per jaar .
Op hoeveel pensioen hebben wij of elk apart recht op de pensioengerechtigde leeftijd ?
Mvg,

Mathieu Rutten
Berichten: 850
Locatie: 3650 Dilsen-Stokkem

#2 , 2 weken 6 uur geleden (05 nov 2018 16:35)

Beste,

Heeft u ooit bijdragen betaald als medewerkende echtgenote? Ik vermoed van niet gezien u geen uitkering als zelfstandige ten laste van het ziekenfonds ontvangt. Mocht dit toch het geval zijn dan dient u dringend contact op te nemen met uw ziekenfonds om uw situatie te bespreken.

Uw tegemoetkoming ten laste van de FOD geeft geen recht op pensioenopbouw gezien niet aansluitend op een tijdvak van verzekering.

Op pensioengerechtigde leeftijd zal uw man gerechtigd worden op een pensioen aan gezinsbedrag tot u zelf 65 jaar wordt. Op dat ogenblik zal nagegaan worden of uw eigen pensioenopbouw al dan niet meer opbrengt dan het verschil tussen het gezinspensioen en het bedrag pensioen aan tarief alleenstaande. Zij twee pensioenen alleenstaande voordeliger dan zal u allebei een pensioen krijgen uitbetaald aan tarief alleenstaande.

Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioendeskundige.
Dat ons de kracht gegeven zij
om dat te verdragen
wat niet kan veranderd worden
en de moed
om dat te veranderen
wat kan,
maar vooral de wijsheid
het ene van het andere te onderscheiden.?

Marcus Aurelius

Reclame

Terug naar “Pensioenen”