geen pensioen voor gedetineerden

peterstahl2
Topic Starter
Berichten: 21
Juridisch actief: Nee

geen pensioen voor gedetineerden

#1 , 23 mei 2018 12:11

Sinds enige maanden heb ik contact met een gedetineerde als pennenvriend. Hij is 70 en is sinds 2012 in de gevangenis. Hij heeft steeds zijn pensioen ontvangen, maar nu eist de pensioendienst al het geld terug van 2012 tot nu en zal hij ook geen pensioen meer ontvangen.
Voorbijgaand aan het feit dat hij een misdaad heeft begaan - en daarvoor van zijn vrijheid is beroofd- is daar toch de gedachtengang van de overheid, die stelt dat de gevangenen "alles" gratis krijgen, wat niet echt waar is. Voor van alles en nog wat dient betaald te worden, dat is bekend.
Nu hangt hij af van een familielid die het ook niet breed heeft. Door deze sanctie - hij heeft tenslotte 45 jaar gewerkt en afgedragen- is hij meer geïsoleerd en komt hij de cel niet meer uit;
Hij heeft geen toegang tot internet en heeft mij gevraagd of ik wou nagaan of hij als oudere gevangene geen recht heeft op een deel van zijn pensioen, of zijn er misschien andere mogelijkheden, zoals klacht neerleggen -tegen wie?- hij is ten einde raad.
Graag Uw advies.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 23 mei 2018 12:19

Het enige wat ik erover weet dit is dat je de eerste 12 maanden gewoon je pensioen krijgt, maar daarna niet meer, als je gehuwd bent en je heeft een gezinspensioen word dit gezien als feitelijk gescheiden, en de partner die thuis is krijgt dan zijn deel van het pensioen !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Mathieu Rutten

#3 , 23 mei 2018 21:37

Beste,

Gevangenschap
Bron: website federale pensioendienst.

Wij beschouwen als opgesloten, de pensioengerechtigden die in de gevangenis opgesloten of in instellingen tot bescherming van de maatschappij opgenomen zijn.

Kan de uitbetaling van het pensioen en de inkomensgarantie voor ouderen worden voortgezet?

Het pensioen zal verder worden betaald gedurende 12 maanden volgend op de datum van opsluiting. De betaling gebeurt door overschrijving op de persoonlijke zichtrekening. Indien gewenst kan ook betaald worden aan de gevangenisdirecteur.
Voor de betaling van de onvoorwaardelijke pensioenen (voor de zelfstandigen) geldt dezelfde regel.

De inkomensgarantie voor ouderen (IGO) zal worden opgeschort vanaf de eerste dag van de maand volgend op de opsluiting.

Opnieuw betaalbaar zijn van het pensioen of de IGO

Het pensioen en de IGO zijn opnieuw betaalbaar vanaf de maand volgend op de maand van vrijlating. Hiertoe moet de gepensioneerde ons van zijn vrijlating op de hoogte brengen en zal de FPD een bewijsstuk aan de strafinrichting vragen.

Contact:

Per brief: Federale Pensioendienst - Zuidertoren - Betaalvoorwaarden - 1060 Brussel
Per fax: 02 529 23 19
Per email: betaalvoorwaarden@sfpd.fgov.be
Via ons contactformulier


Elektronisch toezicht

De betaling van het pensioen en/of van de IGO kan worden hernomen of voortgezet en rechtstreeks uitbetaald worden aan de gerechtigde die onder elektronisch toezicht is geplaatst, ook al blijft deze maatregel gelijkgesteld aan hechtenis.


Bij betaling van een gezinspensioen

Bij opsluiting van één van de echtgenoten, voorziet de wetgeving in een beschermingsmaatregel voor de niet-opgesloten echtgenoot, omdat deze situatie als een feitelijke scheiding wordt beschouwd.
De betaling van het pensioengedeelte aan de niet-opgesloten echtgenoot zal echter worden voortgezet, ook wanneer de opgesloten echtgenoot het recht op zijn pensioen verliest na 12 maanden hechtenis.

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

Reclame

peterstahl2
Topic Starter
Berichten: 21
Juridisch actief: Nee

#4 , 04 jun 2018 09:09

Hartelijk dank voor Uw advies, en met mijn verontschuldigingen voor de late respons.
Mijn (extra) vraag is echter : heeft hij geen mogelijkheid om tegen deze maatregel te protesteren of klacht neer te leggen bij welke instantie dan ook?
Hij wordt toch serieus benadeeld omdat hij tenslotte 45 jaar gewerkt heeft en afgedragen. Zonder geld in de gevangenis betekent een ernstige vermindering van levenskwaliteit. Hij boet voor zijn daden, maar we dienen toch een bepaalde mate van beschaving te handhaven en ook de gevangenen bepaalde rechten toekennen en niet ontnemen.
Graag Uw gewaardeerd advies.

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#5 , 04 jun 2018 09:13

Dit is de wet, de pensioen dienst heeft geen uitzonderingen.
Het enige dat hij kan doen is vragen aan de ocmw van zijn laatste woonplaats om hem maandelijks een klein beetje geld te geven, dit word soms toegestaan !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Pensioenen”