IGO problemen echtscheiding

mich38
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

IGO problemen echtscheiding

#1 , 25 apr 2018 22:46

beste,

Een familielid van mij is net 65 geworden en al jaren verwikkeld in een echtscheidingsprocedure. Hij ontvangt nu een klein bedrag onderhoudsgeld en voor de rest wordt dit aangevuld door het ocmw. Het gezamenlijk huis is vorig jaar verkocht maar de opbrengst hiervan staat vast bij de notaris. Er is een aanvraag ingediend voor IGO omdat het ocmw in principe niet meer tussenkomt vanaf de pensioenleeftijd. De berekening door de pensioendienst houdt echter rekening met de opbrengst van het huis als bestaansmiddel waardoor er geen IGO wordt toegekend. Navraag bij de pensioendienst leert zolang het geld niet vrijkomt er eerst bij het ocmw een voorschot moet gevraagd worden en als de echtscheiding rond is dat moet worden terugbetaald. Verder zegt de pensioendienst dat hij pas over 10 jaar weer een aanvraag kan indienen ?? Hij wil echter het geld van de verkoop van het huis wederbeleggen, maar dat maakt volgens de pensioendienst niet uit? Ik snap er niks meer van. Word je dan toch verplicht om je huis op te eten? Klopt dit?? Help!

alvast bedankt voor jullie antwoord.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 26 apr 2018 05:47

voor een gedeelte klopt dit !

Eens zeer goed de voorwaarden van de IGO lezen !!

Maar er zal hier wel iemand die verstand heeft van pensioenen u wel de juiste uitleg geven !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Felix VC
Berichten: 411
Juridisch actief: Nee
Locatie: Antwerpen

#3 , 26 apr 2018 08:30

Beste

Een IGO (Inkomensgarantie voor Ouderen) is een bijstandsregeling en geen pensioenwetgeving, zodat er voor de IGO toch wel andere voorwaarden gelden.
Eén van de voorwaarden om recht te hebben op IGO is: slechts over beperkte bestaansmiddelen beschikken.

In het kader van een bestaansmiddelenonderzoek wordt er rekening gehouden met de opbrengst van verkoop van onroerende goederen gedurende een periode van 10 jaar vóór de ingangsdatum van de IGO.

De gezinswoning werd onlangs verkocht, zodat de pensioenkas inderdaad rekening moet houden met de opbrengst. Zolang niet duidelijk is hoeveel betrokkene exact van deze verkoop zal krijgen, kan de pensioenkas geen berekening maken.
Bij de bepaling van de bestaansmiddelen wordt er ook geen rekening gehouden met het volledige bedrag van de verkoop. Er is een vrijstelling voorzien indien het de verkoop van het woonhuis en de enige eigendom betreft, verder wordt slechts rekening gehouden met een percentage van de opbrengst. De exacte bedragen en percentages kan je op de website van de pensioenkas (FPD) vinden.

Zoals aangegeven is een IGO een bijstandsregeling, net zoals het leefloon. Hiervoor worden geen bijdragen betaald, maar het wordt betaald uit de solidariteit van de hele gemeenschap (belastinggeld zeg maar).
Vermits er geen bijdragen tegenover staan, is het logisch dat men streng en spaarzaam met deze middelen omgaat. De IGO is niet bedoeld om de eventuele spaarpot van gepensioneerden te beschermen, maar is bedoeld om gepensioneerden met beperkte bestaansmiddelen bij te staan.
Uw familielid beschikt waarschijnlijk over voldoende bestaansmiddelen (pensioen + opbrengst verkoop woning), alleen is momenteel een gedeelte van deze bestaansmiddelen geblokkeerd omwille van zijn situatie.
Het klinkt hard, maar de wet gaat ervan uit dat het de verantwoordelijkheid van uw familielid is om een oplossing te vinden voor de eigen situatie, zodat hij wel aan zijn centen kan.

Ondertussen betaalt de pensioenkas wel zijn pensioen uit. Enkel het OCMW is bevoegd om eventueel verder financiële steun (geen leefloon) te verlenen.

Het klopt evenwel niet dat uw familielid pas binnen 10 jaar een nieuwe aanvraag mag indienen.
Er wordt wel gedurende 10 jaar rekening gehouden met de opbrengst uit een verkoop.
Maar, zodra uw familielid weet hoeveel hij exact krijgt uit de verkoop van de gezinswoning, kan hij een nieuwe aanvraag indienen bij de pensioenkas.

Deze inlichtingen zijn louter informatief.

Met vriendelijke groeten
Felix Van Cakenberghe
Pensioendeskundige DVZ A'pen

Reclame

mich38
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#4 , 26 apr 2018 10:52

Beste Felix, hartelijke dank voor uw heldere uitleg. Met dit soort advies kan ik weer verder om de persoon in kwestie te helpen!

Mathieu Rutten

#5 , 28 apr 2018 17:50

Collega,
Felix,

Sta me toe dat ik even aanvullend op jouw duidelijke uitleg nog iets toevoeg als antwoord op een stelling van betrokkene. De tussenkomst van het O.C.M.W. stopt niet op 65 jaar. Er is immers geen maximumleeftijd voor een OCMW-tussenkomst, ook niet voor het leefloon. Zo is het zelfs mogelijk dat er een aanvullend leefloon moet betaald worden op de IGO, gezien het leefloon rekening houdt met de "netto-belastbare" inkomsten en de IGO met de bruto-inkomsten. Zoals mijn collega terecht opmerkt, kan betrokkene beroep doen op voorschotten OCMW. Ik vind het persoonlijk zelfs onbegrijpelijk dat het OCMW een leefloon zou toegekend hebben na verkoop van gezinswoning en dit zou stoppen omdat mijnheer 65 jaar is geworden.
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.
Groetjes,

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

Terug naar “Pensioenen”