Pensionering ambtenaar - herscholing

johanc
Topic Starter
Berichten: 9

Pensionering ambtenaar - herscholing

#1 , 10 dec 2017 13:01

Hallo,

mijn echtgenote (43 jaar en 22 jaar ambtenaar Franstalig onderwijs) is sedert september op tijdelijk pensioen gesteld. Door haar aandoening zal ze ook niet meer in het onderwijs kunnen werken, temeer omdat er geen halftijdse periode met halve dagen voorzien is. Het zijn volledige dagen of niets, zo simpel is het.
Ze ontvangt inmiddels het minimum pensioen dat onder de 1000 € ligt, ondanks het feit dat we gehuwd zijn en 2 kinderen hebben (waarvan 1 met handicap).
Omdat ze zeer graag terug zou willen werken stellen we ons de vraag wat haar mogelijkheden zijn ? Het is voor ons zo onduidelijk.
Ik lees van een herscholing, deels betaald via de mutualiteit maar blijkbaar is dit niet mogelijk voor ambtenaren ?
Ze zou bij voorkeur een job willen uitvoeren met een beperkt aantal uren (max halftijds) maar het moet binnen haar mogelijkheden liggen. Dus vermoedelijk zal er toch ergens een soort van herscholing, avondschool, ... moeten ingepland worden.
Welke stappen te volgen ?

Alvast bedankt,

Johan

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Felix VC
Berichten: 411
Juridisch actief: Nee
Locatie: Antwerpen

#2 , 11 dec 2017 13:36

Johan

Een vast benoemde ambtenaar valt in geval van ziekte terug op ziektekrediet. Gedurende deze periode ontvangt hij 100 % van het loon. Als het aantal dagen dat daarvoor reglementair is vastgelegd, is opgebruikt, wordt de ambtenaar over het algemeen in disponibiliteit wegens ziekte geplaatst. Tijdens deze periode wordt 60 % van het loon toegekend. Er volgt dan een medisch onderzoek door Medex. Dat kan onder meer leiden tot een tijdelijke of definitieve pensionering wegens lichamelijke ongeschiktheid.
Het pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid wordt op dezelfde manier berekend als het rustpensioen van een vast benoemde ambtenaar.

Aan een rustpensioen dat lager is dan het gewaarborgd minimumpensioenbedrag, kan een supplement gewaarborgd minimum worden toegekend zodat het gewaarborgd minimumbedrag kan worden bereikt.
Het supplement gewaarborgd minimum kan zowel worden toegekend aan personen die op pensioen zijn gesteld wegens leeftijdsgrens of dienstanciënniteit als aan diegenen die gepensioneerd zijn wegens lichamelijke ongeschiktheid.
Het supplement gewaarborgd minimum wordt enkel toegekend voor een pensioen uit hoofde van een hoofdambt. Dit betekent dat het pensioen moet opgebouwd zijn op basis van prestaties die minstens 50 % uitmaken van een voltijds ambt.
Werkte de gerechtigde niet altijd voltijds, dan worden de verschillende bedragen, percentages en begrenzingen verhoudingsgewijs aangepast, rekening houdend met de werkelijk gepresteerde diensten.
Volgende pensioenen komen niet in aanmerking voor een supplement minimum:
• een pensioen uit een bijambt (prestaties maken minder dan 50 % uit van een voltijds ambt);
• een uitgesteld pensioen;
• een onmiddellijk pensioen zonder 20 aanneembare dienstjaren te tellen voor de opening van het recht op een pensioen, met uitsluiting van de diplomabonificaties en andere periodes vergoed wegens diensten die voor de vaststelling van de wedde meetellen (bvb. nuttige ervaring).

Het bedrag van het supplement gewaarborgd minimum varieert naargelang:
• de reden van het pensioen:
- wegens leeftijd of anciënniteit
- wegens lichamelijke ongeschiktheid
• de burgerlijke staat van de gepensioneerde:
- gehuwd
- alleenstaand

De uitbetaling van het supplement wordt geschorst tijdens de kalenderjaren gedurende dewelke de gerechtigde van een rustpensioen een winstgevende activiteit uitoefent die een jaarlijks bruto inkomen van iets meer dan € 1.000 oplevert.

Indien uw echtgenote bij haar pensioen wegens lichamelijke ongeschikt een supplement minimum ontvangt, bestaat het gevaar dat dit supplement vervalt zodra zij een andere job uitoefent.
Op de pensioenbeslissing van je echtgenote kan je nagaan of zij een dergelijk supplement ontvangt, en hoe groot dit is.

Deze inlichtingen zijn louter informatief.

Felix Van Cakenberghe
Pensioendeskundige DVZ A'pen

Mathieu Rutten

#3 , 11 dec 2017 14:01

Beste,

Uitputting ziekteverlof

Disponibiliteit wegens ziekte
Afwezigheden wegens ziekte vanaf 62 - 62,5 - 63 jaar

Disponibiliteit wegens ziekte

Dit verlof is enkel van toepassing op
statutairen
stagiairs

Als je ziektekapitaal is uitgeput en je bent nog steeds afwezig wegens ziekte, word je van rechtswege in disponibiliteit wegens ziekte geplaatst. Je hebt dan recht op een maandelijks wachtgeld dat gelijk is aan 60% van de laatste activiteitswedde.

Vanaf de eerste dag disponibiliteit kan je vragen om onderzocht te worden door een arts van Medex om je ziekte te erkennen als ernstig en langdurig. Dan heb je recht op een wachtgeld dat gelijk is aan het volledige bedrag van je laatste activiteitswedde. Contacteer hiervoor je personeelsdienst.


Statutairen en stagiairs
Administratieve stand: disponibiliteit
Recht op wedde: nee, je krijgt een wachtgeld van 60% van je laatste activiteitswedde (tenzij ernstige en langdurige ziekte, dan wachtgeld van 100%)
Vermindering ziektekrediet: ja
Vermindering jaarlijks vakantieverlof: ja

Afwezigheden wegens ziekte na 62 - 62,5 - 63 jaar

Statutaire personeelsleden kunnen niet voorgoed ongeschikt verklaard worden wegens ziekte of gebrekkigheid voor de gezamenlijke verloven uitgeput zijn, met inbegrip van het verlof door een arbeidsongeval, een ongeval op de weg naar en van het werk of een beroepsziekte (KB 19.11.1998 onderaan, art.48).

Artikel 83, §3, van de wet van 5 augustus 1978 houdende economische en budgettaire hervormingen bepaalt echter dat je, als je 62 (62,5 - 63) jaar wordt (zie schema hieronder), ambtshalve in ruste gesteld wordt de eerste dag van de maand nadat je (zonder definitief ongeschikt te zijn bevonden) na je 62ste (62,5-63, zie schema) verjaardag 365 kalenderdagen (548 voor oorlogsinvaliden) door ziekteverlof, disponibiliteit of beiden, afwezig bent wegens ziekte.

Schema
62 jaar vanaf 1 juli 2016
62 jaar en 6 maanden vanaf 1 januari 2017
63 jaar vanaf 1 januari 2018.

Je verliest je eerder opgebouwde ziektekapitaal niet plots als je die leeftijd bereikt. De termijn van 365 dagen (of 548) wordt apart genoteerd door de personeelsdiensten. De opruststelling gebeurt automatisch als de grens (365 of 548 dagen) bereikt wordt. De termijn moet niet aaneensluitend zijn: alle periodes van ziekte vanaf die leeftijd worden gewoon opgeteld. De dagen worden uiteraard wel afgetrokken van het eerder opgebouwde ziektekapitaal en bij een tekort gaat disponibiliteit in.

Voor het berekenen van de termijn van 365 dagen (of 548) komen niet in aanmerking:
1.afwezigheden door een arbeidsongeval, een ongeval op de weg naar en van het werk of een beroepsziekte
2.de halve dagen afwezigheid waarbij het personeelslid afwezig mag zijn met toepassing van een verordeningsregeling in geval van ziekte of gebrekkigheid.
...

Regelgeving

Koninklijk besluit van 19 november 1998 betreffende de verloven en afwezigheden toegestaan aan de personeelsleden van de rijksbesturen

Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioenambtenaar.

Reclame

johanc
Topic Starter
Berichten: 9

#4 , 11 dec 2017 16:25

Bedankt voor de uitleg.
Ik ga verder eens bekijken als zij in aanmerking kan komen voor opleidingen via de mutualiteit of dergelijke.

Terug naar “Pensioenen”