opzegtermijn vervroegd pensioen

vanderjp
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

opzegtermijn vervroegd pensioen

#1 , 13 okt 2017 17:14

Mijn echtgenote is geboren op 06/04/1960 en aan het werk sedert 01/08/1978 tot op heden bij dezelfde werkgever (zorgsector)
Op bezoek bij de pensioendienst gegaan en datum van vervroegd pensioen is 01/05/2021.
Opzeggingstermijn zou volgens verschillende bronnen ongeveer 2 jaar en 7 maanden zijn. Haar werkgever zou daarvan dus op de hoogte gesteld moeten worden op 01/10/2018. Ze wil geen SWT maar wel degelijk vervroegd pensioen. Is deze opzeggingstermijn correct of kan ze zelf geen drie maanden vooropzeg geven voor haar pensioendatum ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Mathieu Rutten

#2 , 14 okt 2017 19:20

Beste,

Alleen in geval van een Belgisch ambtenarenpensioen is een ontslag vereist. Je moet namelijk uit je statutaire job ontslag nemen om te kunnen genieten van een ambtenarenpensioen. In de privaatrechtelijke sector is een ontslag en opzegperiode niet verplicht, je zou als je werkgever er op staat ontslag met wederzijde toestemming kunnen overwegen, zodat je dag op dag een einde kan maken aan je arbeidsovereenkomst. Zelfs ontslag is niet noodzakelijk. Je mag immers nog bij je huidige werkgever blijven werken indien je je activiteit beperkt tot de toegelaten grenzen. Je zou dus je arbeidsovereenkomst met wederzijdse instemming kunnen wijzigen in verminderde uren.

Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

zibarrie
Berichten: 133

#3 , 14 okt 2017 23:23

Over ontslagprocedures ken ikzelf niets, maar ik wil wel meegeven dat het niet slim zou zijn een weg te volgen waarbij je niet eens zekerheid hebt over de pensioendatum.
Neem geen beslissing alvorens je zekerheid hebt over de ingangsdatum van het pensioen. Mogelijk is de ingangsdatum fout vastgesteld op dit moment of zijn er nog wijzigingen in de voorwaarden tussen 2018-2021.

2021 is nog héél ver weg.

Reclame

Mathieu Rutten

#4 , 15 okt 2017 06:08

Beste Zibarie,

Vandaar dat ik ook voorstander ben van een ontslag bij onderlinge toestemming NADAT je in kennis werd gesteld van je pensioenbeslissing en je de effectief gekozen hebt voor het rustpensioen en je weet of je al dan niet nog zal verder werken hetzij bij dezelfde werkgever, hetzij elders. Wel altijd goed opletten of er bepaalde voorwaarden zoals bv. concurrentiebeding zijn ingeschreven in je overeenkomst. Voor wat de overheidspensioenen betreft, heb je de speciale pré-aanvraag, vaststelling vroegste pensioendatum en bedrag.

Trouwens bij de meeste werkgevers is een gewone mededeling voldoende.

Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

vanderjp
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#5 , 15 okt 2017 14:30

Dus voor alle duidelijkheid: mijn echtgenote werkt in een privaat ziekenhuis sedert 01/ 07/1978. Inlichtingen die we hebben ingenomen betreffende haar datum van vervroegd pensioen komen van de FOD van pensioenen en de inlichtingen betreffende haar ontslagperiode komen van haar syndicaat. 01/ 05/2021 is nog heel ver weg maar volgens deze zelfde bronnen zou ze 3 jaar en 7 maanden ontslagperiode gehad hebben moest ze meer verdiend hebben dan 35.000 euro per jaar. Mijn vraag is eigenlijk of er wettelijk een ontslagperiode nodig is voorafgaand aan het vervroegd pensioen.

Mathieu Rutten

#6 , 15 okt 2017 14:46

Beste,

Gelieve al mijn antwoorden op uw vraag te lezen. Helderder kan toch niet....

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

Felix VC
Berichten: 411
Juridisch actief: Nee
Locatie: Antwerpen

#7 , 17 okt 2017 12:05

Beste Zibarie

Indien uw echtgenote geen vast benoemde ambtenaar is, heeft zij een arbeidsovereenkomst met haar werkgever. Deze arbeidsovereenkomst is (in de meeste gevallen) een overeenkomst van onbepaalde duur, zodat deze blijft doorlopen zolang niet één van de twee partijen (werknemer of werkgever) een einde maakt aan de overeenkomst.

In de arbeidsreglementering zijn er wettelijke opzegtermijnen voorzien. Waarschijnlijk werd op basis hiervan de periode van 2 jaar en 7 maanden berekend.
Sinds enkele jaren is de mogelijkheid tot een verkorte opzeg bij pensionering uit de wetgeving geschrapt, wanneer de opzeg zou gebeuren door de werknemer.
De werkgever heeft nog wel de mogelijkheid om een verkorte opzeg te geven, wanneer het rustpensioen ingaat op de wettelijke pensioenleeftijd (momenteel nog 65 jaar).

Omdat een arbeidsovereenkomst slechts een overeenkomst is tussen 2 partijen (werknemer - werkgever) kan er op basis van een onderling akkoord een einde worden gemaakt aan deze overeenkomst. Zolang beide partijen het eens geraken, is een opzeg van de arbeidsovereenkomst altijd mogelijk, zelfs op zeer korte termijn.

Wij raden daarom altijd aan om vóór de aanvang van de wettelijke opzegtermijn een gesprek te voeren met de werkgever. In vrijwel alle gevallen gaat de werkgever akkoord om de officiële opzeg pas te doen nadat de werknemer de officiële pensioenbeslissing heeft ontvangen. Meestal vraagt de werkgever dan wel om het pensioen zo snel als mogelijk aan te vragen. (Dit kan maximaal 1 jaar vooraf.) Op deze manier heeft de werkgever meestal nog voldoende tijd om een eventuele nieuwe werknemer aan te werven en op te leiden.

Deze inlichtingen zijn louter informatief.

Met vriendelijke groeten
Felix Van Cakenberghe
Pensioendeskundige DVZ A'pen

vanderjp
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#8 , 17 okt 2017 17:21

Felix,

Bedankt voor uw duidelijke uiteenzetting.

Mathieu Rutten

#9 , 17 okt 2017 21:08

Beste,

Ik geef u dit nog mee:


Advies toegevoegd op 30 mei 2016

OPZEGGINGSTERMIJN - PENSIONERING

Verkorte opzegtermijn niet bij elk ‘soort’ pensioen...

Stel, een bediende wordt opgezegd, omdat hij wil stoppen met werken en van zijn pensioen wil gaan genieten. Vermits hij nog geen 65 jaar is, gaat het om zgn. vervroegd pensioen. Welke opzegtermijn is dan van toepassing?

Eerst even situeren

De wet voorziet al lang in speciale, verkorte opzegtermijnen voor bedienden die met pensioen gaan. Vóór 1 januari 2014 ging het om termijnen van drie of zes maanden, naargelang de bediende minder of meer dan vijf jaar dienst had. Ook na de inwerkingtreding van de Wet op het eenheidsstatuut werd een speciale, verkorte opzegtermijn voor de opzeg (van bedienden én arbeiders) met het oog op pensioen behouden. Die bedraagt nu 26 weken (art. 37/6 Wet op de arbeidsovereenkomsten) .

Uit het leven gegrepen

Een werkgever ging in 2015 over tot de opzeg van een bediende van 63 jaar die op basis van zijn anciënniteit recht zou hebben op een termijn van 6 maanden + 12 weken. Omdat de bediende van zijn pensioen ging profiteren, beperkte de werkgever zich echter tot de verkorte termijn van 26 weken. De opzegtermijn van 26 weken liep begin april 2016 ten einde en de werknemer ging uit dienst. Nu laat diens vakbond echter weten dat de opzegtermijn van 26 weken niet correct was. Volgens hen moest de ‘normale’ opzegtermijn toegepast worden en ze vorderen dus een aanvullende opzegvergoeding voor het verschil (12 weken).

Wat is er misgelopen hier?

De verkorte opzegtermijn van max. 26 weken in het kader van pensioen geldt inderdaad niet voor elke vorm van pensionering. Hij geldt alleen wanneer de werknemer met wettelijk pensioen gaat en dus niet bij vervroegd pensioen vóór de leeftijd van (momenteel nog) 65 jaar. Dit staat zelfs letterlijk in de wet: “[...] om een einde te maken aan de arbeidsovereenkomst vanaf de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin de werknemer de wettelijke pensioenleeftijd bereikt” . Heeft u (bewust of onbewust) toch de verkorte opzegtermijn gebruikt in een situatie waarin die niet van toepassing is, dan kan een werknemer die van slechte wil is, u inderdaad ‘flikken’ en een aanvullende opzegvergoeding claimen.

Hoe kunt u problemen vermijden?

Tip 1. Check altijd vooraf, dus voordat u tot opzegging overgaat, of de opzegtermijn die u voor ogen heeft, wel de juiste is. Eens u tot opzegging overgegaan bent, is het immers te laat. U kunt een foutieve termijn dan niet meer herstellen.

Goed om te weten. De verkorte termijn van 26 weken kan enerzijds alleen gebruikt worden voor ontslag met het oog op wettelijk pensioen en niet met het oog op vervroegd pensioen. Anderzijds, eens men 65 jaar geworden is, kunt u de verkorte termijn altijd gebruiken, ook als u tot opzeg overgaat zonder dat de werknemer met pensioen gaat.

Tip 2. Heeft u toch een fout begaan, dan kunt u die wél nog ‘rechtzetten’ wanneer de werknemer daar akkoord mee gaat. U kunt bv. overwegen om in onderling akkoord de opzegtermijn te verlengen of u kunt de werknemer een dading laten ondertekenen waarin hij zegt geen aanvullende opzegvergoeding te zullen eisen. In tegenstelling tot wat de RVA wel doet, zal de RVP immers niet zeggen dat er pas pensioen betaald wordt voor zover de juiste opzegtermijn toegepast werd...

Tip 3. Een werknemer die met (vervroegd) pensioen wilt, is zelf vragende partij voor de beëindiging van het contract. U kunt dus zeggen dat u liever niet opzegt, maar in wederzijds akkoord stopt.

De verkorte opzegtermijn van max. 26 weken geldt alleen voor een opzeg met het oog op het wettelijk pensioen: momenteel als men minstens 65 jaar is. Gebruik die dus niet wanneer u iemand opzegt met het oog op vervroegd pensioen, want dan riskeert u dat die achteraf nog een aanvullende opzegvergoeding eist.

Ontslag bij wederzijds akkoord is nog altijd mogelijk indien de werknemer een einde wil maken aan zijn arbeidsovereenkomst zonder de plichtplegingen van opzeg en opzegvergoedingen. Uiteraard enkel als de pensioendatum vast staat en u gekozen heeft om uw rustpensioen te nemen. Ik ga er van uit dat het initiatief uitgaat van de werknemer en niet van de werkgever.

Let op dat het altijd uiteindelijk de werknemer is die beslist of hij met pensioen gaat.

U beslist zelf welke informatie u volgt. Misschien zijn er juristen op dit forum die zich geroepen voelen om hier een standpunt in te nemen.

Ik elk geval, ik heb persoonlijk destijds het kabinet van de minister van werk gecontacteerd met de vraag of een ontslag wederzijds akkoord nog mogelijk was en mijn vraag werd bevestigend beantwoord.

Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

vanderjp
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#10 , 18 okt 2017 16:21

Allemaal bedankt voor de nuttige informatie, maar nog één vraagje : kan de werkgever u verplichten de wettelijke opzegtermijn (in dit geval waarschijnlijk 2 jaar en 7 maanden) te laten doen ?

Terug naar “Pensioenen”