cumulatie van pensioenen

appartementsgoeroe
Topic Starter
Berichten: 144
Juridisch actief: Nee

cumulatie van pensioenen

#1 , 11 mar 2017 19:43

Ik ga zeer binnenkort met pensioen.
Mijn loopbaan was deels als Europees ambtenaar, deels private sector.
Ik verwacht bijgevolg een gemengd pensioen.
Ik krijg nu het bericht dat ik geen Belgisch pensioen zal krijgen omdat mijn
Europees pensioen voldoende zou zijn.
Men verwijst in de weigering naar de Europese verordening en de eenheid van loopbaan die daarin vermeld wordt.
Maar nu is het zo dat de Europese Verordening niet van toepassing is op
mijn EU ambtenarenpensioen, die is enkel van toepassing op de cumulatie van twee of meer nationale
pensioenen in één of meer EU Lidstaten. Bijgevolg doet de eenheid van loopbaan in mijn geval niet ter zake.

Op welke juridische grondslag (bron?) is de weigering van mijn Belgisch pensioen dan wel gebaseerd?
In totaal, beide stelsels samengeteld, heb ik 38 dienstjaren.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jabbe
Berichten: 586

#2 , 30 mar 2017 17:00

De beide stelsels kan je niet zomaar samentellen, dus die 38 jaren zijn niet van tel.
Eerst dient het totaal bedrag te worden vastgesteld per stelsel en dient een overdracht tussen pensioenstelsels te worden geregeld.
Art. 20. § 1. Voor de gewezen ambtenaar die of het gewezen tijdelijk personeelslid dat pensioenrechten opbouwt in een in artikel 3, § 1, 1° bedoelde pensioenregeling, wordt het aantal jaren dienst dat in die pensioenregeling in aanmerking kan worden genomen, berekend overeenkomstig de in § 2 bepaalde nadere regels.
§ 2. Het door de instelling overgedragen bedrag wordt omgezet in een fictieve rente overeenkomstig de nadere regels bepaald in de artikelen 1 en 2 van het koninklijk besluit van 24 maart 1994 houdende diverse wijzigingen in de regeling inzake pensioenen van de openbare sector.
Het aantal jaren dienst dat in aanmerking kan worden genomen voor de pensioenberekening, wordt bekomen door de in het eerste lid bedoelde fictieve rente te delen door het bedrag van een pensioenannuïteit vastgesteld op basis van de brutojaarwedde die in aanmerking wordt genomen voor de pensioenberekening en die door de gewezen ambtenaar of het gewezen tijdelijk personeelslid wordt ontvangen bij het begin van zijn activiteit, alsook op basis van het tantième 1/60. Dat aantal jaren wordt uitgedrukt met twee decimalen.
De Wet van 10 FEB 2003 tot regeling van de overdracht van pensioenrechten tussen Belgische pensioenregelingen en die van instellingen van internationaal publiek recht is hierbij van toepassing. Hiervoor gelden bepaalde termijnen voor de aanvraag. Gezien u binnenkort met pensioen gaat, is de termijn ruim overschreden.

Ik ga ervan uit dat u niet voor een overdracht tussen de stelsels hebt gekozen, en ik vermoed dat uw Belgische pensioenrechten te beperkt zijn gebleven in vergelijking met uw pensioen bij de Europese instellingen, waardoor men tot deze conclusie kwam.
U kan voor alle zekerheid ook eens navragen bij uw Europese pensioendienst.

appartementsgoeroe
Topic Starter
Berichten: 144
Juridisch actief: Nee

#3 , 30 mar 2017 17:29

Er is geen enkele overdracht van pensioenrechten gebeurd.
Ik heb recht op een Europees pensioen voor een 34-jarige loopbaan. Dat zal me zonder inkorting worden uitbetaald door de Europese pensioendienst.
Daarnaast heb ik pensioenrechten in België ten belope van een vierjarige loopbaan in de private sector.
Enkele jaren geleden werd me door de RVP meegedeeld hoeveel dat Belgisch pensioen zou belopen.
Maar nu ik effectief met pensioen ga deelt de Belgische pensioendienst me mee dat ik geen Belgisch pensioen krijg omdat ik
al een Europees pensioen zal ontvangen, aangezien anders het maximum aantal jaren dat pensioenrechten kan geven (volgens Belgische wetgeving) wordt overschreden.
Ik heb in totaal 34 + 4=38 jaar gewerkt.

Reclame

Jabbe
Berichten: 586

#4 , 30 mar 2017 21:43

Daar ligt volgens mij net het probleem. De enkele jaren in de privé hebben niet dezelfde draagkracht als die in de Europese instellingen. In verhouding kan het zijn dat na overdracht naar de EU instelling er slechts 2 jaar en een paar maanden aan de 34 jaar worden toegevoegd, afhankelijk wanneer de aanvraag werd aangegaan en volgens de methode in art. 20 van de genoemde wet na verrekening.
Omgekeerd zou de verrekening van het afkoopbedrag van EU naar het Belgische stelsel inderdaad het max aantal jaren zou overschrijden naar Belgische norm.
Gezien u geen aanvraag hebt ingediend binnen de gestelde termijn toen u naar de privé overging is er van verrekening geen sprake en telt het samenstellen van de gewerkte jaren aldus niet ondanks het feit dat u wel degelijk 38 jaar hebt gewerkt.
Ik vrees dat u er niet meer uit zal kunnen halen.

appartementsgoeroe
Topic Starter
Berichten: 144
Juridisch actief: Nee

#5 , 30 mar 2017 22:23

Ik werkte eerst vier jaren in de Belgische privé sector en eerst daarna 34 jaren Europees, niet omgekeerd.
Ik heb geen Belgische pensioenrechten afgekocht of laten overboeken.
Mijn EU pensioen wordt berekend enkel en alleen op die 34 jaar. Daar heeft men zelfs geen weet van mijn 4 jaar in de B privé sector.
Mijn Belgische pensioenrechten bestaan dus nog steeds, maar toch wordt het Belgische pensioen geweigerd op grond van mijn EU pensioenloopbaan. Mijn pensioenbijdragen van 4 jaar in België ben ik dus kwijt want ze worden doodleuk geschrapt.
Dat lijkt me niet correct aangezien men met Belgische pensioenen tot 45 jaar mag cumuleren tussen verschillende pensioenstelsels.

Jabbe
Berichten: 586

#6 , 31 mar 2017 15:44

Ik kan voor een gelijkaardig geval verwijzen naar een uitspraak van het Europees Hof:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 2014CJ0408

Artikel 4, lid 3, VEU, in samenhang met het Statuut van de ambtenaren van de Europese Unie, vastgesteld bij verordening (EEG, Euratom, EGKS) nr. 259/68 van de Raad van 29 februari 1968 tot vaststelling van het Statuut van de ambtenaren van de Europese Gemeenschappen en de regeling welke van toepassing is op de andere personeelsleden van deze Gemeenschappen, alsmede van bijzondere maatregelen welke tijdelijk op de ambtenaren van de Commissie van toepassing zijn, zoals gewijzigd bij verordening (EU, Euratom) nr. 1080/2010 van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010, moet aldus worden uitgelegd dat het zich verzet tegen een wettelijke regeling van een lidstaat zoals die welke in het hoofdgeding aan de orde is, die tot gevolg kan hebben dat het rustpensioen dat aan een werknemer, onderdaan van die lidstaat, verschuldigd is op grond van de prestaties die overeenkomstig de wettelijke regeling van die lidstaat zijn vervuld, wordt verminderd of geweigerd, wanneer het totale aantal loopbaanjaren van die werknemer in die lidstaat en als in diezelfde lidstaat te werk gesteld Europees ambtenaar, de in die regeling voorziene eenheid van de loopbaan van 45 jaar overschrijdt, voor zover die vermindering, als gevolg van de berekeningswijze van de breuk die het aandeel van het pensioen ten laste van de Unie weergeeft, groter is dan die welke zou zijn toegepast indien hij zijn gehele loopbaan als werknemer in de betrokken lidstaat had vervuld.

Een pensioendeskundige zou hier meer over kunnen vertellen en wat de Belgische rechtspraak daar mee heeft gedaan.
Ik stel voor dat u uw EU pensioendienst (PMO) en/of de Federale Ombudsdienst Pensioenen contacteert om meer informatie hieromtrent.
Misschien kunnen zij allebei wat meer duiding geven en hopelijk kan u iets laten weten in deze topic.

appartementsgoeroe
Topic Starter
Berichten: 144
Juridisch actief: Nee

#7 , 31 mar 2017 17:16

Jabbe: Bedankt! Deze informatie is zeer pertinent.

Ik bevind me in exact hetzelfde geval als waar het over gaat in deze prejudiciële vraag, waarin duidelijk wordt bevestigd dat de weigering om een klein Belgisch pensioen te betalen niet klopt indien men slechts een loopbaan van 38 jaar heeft.

Misschien kan Mathieu Rutten, die ook pensioenspecialist is, hier nog wat meer over de gevolgen van deze prejudiciêle vraag, meedelen.

irmaladouce
Berichten: 71

#8 , 31 mar 2017 19:10

Ik zit ook met dit probleem. Ten onrechte werd mijn Belgisch pensioen geweigerd.
zie: viewtopic.php?f=32&t=64165

Ik wist niet dat er nu een prejudiciële vraag is beantwoord.
Aangezien dergelijk "advies" ondanks zijn naam wel bindend is voor het Belgische Gerecht
zouden ze dat nu moeten in orde brengen.
Maar gaan ze dit met terugwerkende kracht doen? Mijn Belgisch pensioen had moeten ingaan op 1 januari 2009, maar
ik kreeg toen een weigering.
We know nothing, we are from Barcelona!

irmaladouce
Berichten: 71

#9 , 01 apr 2017 18:38

Waarnaar Jabbe heeft verwezen is ook terug te vinden in de rechtsliteratuur. Dat heb ik nu ook ontdekt.
Nu vraag ik me af waarom de Federale Dienst voor Pensioenen niet spontaan tot verbetering is overgegaan en al de betrokken op de hoogte heeft gebracht. Dit lijkt me een inbreuk op ordentelijk en eerlijk bestuur.
Ze kunnen toch eenvoudig deze gevallen uitfilteren? Want ze beschikken over al de gegevens. Het zullen er trouwens wegens niet zoveel zijn die in dit geval verkeren....

Hoe pak ik dat nu best aan?
We know nothing, we are from Barcelona!

Mathieu Rutten

#10 , 02 apr 2017 08:57

Beste,

U stelt het toch wel wat simplistisch voor. Ik raad u aan om dringend een herzieningsaanvraag om pensioen in te leiden bij de Federale Pensioendienst. U kan zich hiervoor wenden tot uw plaatselijke pensioendienst in de gemeente, het provinciaal kantoor of zelf via my pension. Als ingangsdatum kan u best zo vroeg mogelijk vermelden. In het toelichtingsvak zou u kunnen verwijzen naar het antwoord op de prejudiciële vraag in de casus Aliny Wojciechowski . De collega's van de Federale Pensioendienst zullen dan nagaan of u aan de voorwaarden voldoet van vermeld arrest en indien ja vanaf wanneer zij uw pensioen kunnen herzien, de datum van het antwoord van het EhvJ, de toepassing datum van het KB tot overheveling bijdragen naar de Europese Instelling, de oorspronkelijke ingangsdatum/ verjaringstermijn???? of de eerste van de maand volgend op de herzieningsaanvraag. Indien u vooralsnog zou gerechtigd worden op een Belgisch rustpensioen privaatrechtelijke sector op basis van effectieve Belgische verzekeringstijdvakken en u in België woont, zou u ziekenfondsverzekerd worden in en ten laste van België en zullen de inhoudingen berekend worden op het totaal aan inkomen uit uw Belgisch en uw Eu-pensioen(en). Hierdoor zou het bedrag tot nul kunnen herleid worden, maar het recht blijft bestaan.
wat zegt de website FPD:
"Cumulatie van verschillende rustpensioenen

Een volledige loopbaan wordt in de werknemersregeling voor zowel mannen als vrouwen bereikt na 14.040 dagen van volledige tewerkstelling.

Deze regel wordt toegepast voor pensioenen die ingaan na 2014. Voorheen werd gerekend per kalenderjaar dat soms onvolledig was. Nu kan de totale loopbaan dus bestaan uit meer dan 45 kalenderjaren.

Zijn er meer dagen bewezen dan nodig, kent de FPD geen pensioen toe voor de minst voordelige dagen.

Het aantal dagen dat op die manier geschrapt mag worden is echter beperkt tot 1.560.

Dit principe van externe beperking tot de eenheid van loopbaan is zowel van toepassing op de regeling voor werknemers als op de gemengde loopbanen, behalve bij cumulatie met een pensioen in de Belgische regeling voor zelfstandigen.

Voor een gemengde loopbaan telt men de diverse voltijdse dagen op.

Wordt de eenheid van loopbaan door het totaal van de pensioenen overschreden, wordt de vermindering in de werknemersregeling toegepast en kent men de minst voordelige dagen niet toe.

Loopbaan als werknemer in VTE's : 3 120 (= 10/45)
Loopbaan als vastbenoemd ambtenaar in VTE's : 12 792 (= 41/45)
Totaal VTE's 15 912

De eenheid wordt overschreden met 15 912 - 14 040 = 1.872 (VTE’s). Aangezien uit de totale loopbaan maximaal 1.560 VTE’s mogen worden weggelaten zullen er in de loopbaan als werknemer de 1.560 minst voordelige dagen worden weggelaten in plaats van 1 872.

Naast deze vorm van beperking wordt er in geval van een relatief laag pensioenbedrag in de regeling voor ambtenaren een alternatieve regel toegepast die voordeliger kan zijn.


Hierbij wordt het omgerekende bedrag vergeleken met het forfaitair bedrag volgens de formule:
(omgerekend bedrag — forfaitair bedrag) /10 % van het forfaitaire bedrag = aantal jaren x 104 dagen.

Het omgerekende bedrag is het pensioenbedrag in het andere pensioenstelsel vermenigvuldigd met de omgekeerde pensioenbreuk.

Het forfaitaire bedrag is hier gelijk aan 75 % van het forfaitaire loon van 17 026,70 EUR index 103,14 (basis 1996).

Wanneer het omgerekend bedrag kleiner is dan dit forfaitair bedrag is er geen beperking.

Het resultaat van deze formule geeft ons het aantal dagen dat we moeten schrappen in de werknemersloopbaan."

Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud.

Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#11 , 02 apr 2017 11:52

Opmerking betreft sociale zekerheidsbijdragen/ziekteverzekering:

-Ingevolge hun Statuut blijven EU ambtenaren levenslang, dus ook na pensionering, verplicht verzekerd bij hun eigen ziekteverzekeringsstelsel.
Daardoor kunnen ze zich niet aansluiten bij het Belgische Stelsel.
Ingeval van cumulatie met een Belgisch (of ander) pensioen kunnen bijgevolg geen bijdragen voor de Belgische ziekteverzekering aangerekend worden (die bijdragen mogen ingevolge EU wetgeving enkel aangerekend worden als men ook de voordelen van het stelsel kan genieten).

-Ingevolge het Protocol van Voorrechten en Immuniteiten mogen de Lidstaten van de EU geen heffingen uitvoeren op de lonen en emolumenten
uitbetaald aan personeelsleden van de EU Instellingen die het statuut van EU ambtenaar hebben (daarop zijn enkel de eigen heffingen van toepassing).

Aangezien uit het prejudicieel advies van het Europees Hof (=bindend voor de Belgische Rechtbank) blijkt dat er bij de oppensioenstelling
een aangetoonde fout werd gemaakt bij het vaststellen van het pensioenbedrag en de wettelijke verjaringstermijn van 10 jaar nog niet is verstreken
dient er over de volledige periode een correctie berekend en uitbetaald te worden.

Indien dat niet correct gebeurt raad ik de TSen aan om in dat geval een verzoekschrift in te dienen bij de Arbeidsrechtbank tegen de Federale pensioendienst.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Jabbe
Berichten: 586

#12 , 02 apr 2017 12:19

Ik vraag me nu af of er meer dergelijke gevallen bestaan. Het zou misschien nuttig zijn als EU & int. ambtenaren eens bij hun collega's (al dan niet op pensioen) gaan horen via hun personeelsvereniging.

Mathieu Rutten

#13 , 02 apr 2017 18:02

Collega,

Ik vraag het verder na. U spreekt van lonen en emolumenten. Mag ik u er op attent maken dat pensioen noch een loon, noch een emolument is. Benieuwd hoe ons riziv hierover denkt. Ik zou hier willen attenderen op het feit dat een niet-aansluitbaarheid bij een Belgisch ziekenfonds inhoudt dat zij ook geen aanspraken kunnen maken op de Vlaamse Sociale Bescherming. Ik wil benadrukken dat ik het in mijn tussenkomst heb over ziv- en solbijdrage en niet over bedrijfsvoorheffing.

Wordt nog wel vervolgd.

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#14 , 02 apr 2017 19:22

Eu ambtenaren en eu gepensioneerden kunnen inderdaad geen aanspraak maken op tussenkomst van de Vlaamse Zorgverzekering.
Maar ze betalen dan ook geen bijdrage.
Voor alles wat betreft ziekteverzekering en eventueel sociale voorzieningen vallen ze onder hun eigen stelsel en dat levenslang.
Daarvoor betalen ze bijdragen aan hun eigen stelsel.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

irmaladouce
Berichten: 71

#15 , 02 apr 2017 19:52

Ik heb intussen online klacht in gediend bij de RVP.
We know nothing, we are from Barcelona!

Terug naar “Pensioenen”