pensioen na echtscheiding

alikianos
Topic Starter
Berichten: 1

pensioen na echtscheiding

#1 , 16 okt 2007 09:54

Mijn echtgenote haar eerste man was een majoor bij het belgische leger.
Vermits vrouwen van officieren niet mochten werken (beneden hun stand) kon zij ook geen pensioen opbouwen. In 1987 is zij gescheiden en in 1988 met mij gehuwd. Ondertussen is de majoor met pensioen. Kan zij aanspraak maken op een deel van het pensioen van haar eerste man ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#2 , 16 okt 2007 13:38

Volgens mijn persoonlijke mening heeft U geen recht op een gedeelte van het pensioen van de ex-man van uw eega, tenzij dit bepaald werd op het ogenblik van de scheiding.

Contacteer in ieder geval de pensioendiensten( http://sdpsp.fgov.be/ ), omdat mijn professionele ervaring inzake militaire pensioenen dateert van voor 2000

Basisreferentie voor het weduwenpensioen:
Art. 3 van het KB Nr. 254 van 12.03.1936
Art. 3 Gewijzigd bij de wetten van 14 juli 1951, art. 11, 1°,25 februari 1965, art. 2, 31 mei 1974, art. 2 en 14 april 1975, art. 1.
§ 1. De scheiding van tafel en bed laat de bij dit besluit verzekerde rechten onverkort.
§ 2. De uit de echt gescheiden vrouw verliest haar recht op pensioen. Zij be-houdt echter het recht op pensioen dat zij op het tijdstip van de echtscheiding had verkregen als het gaat :
- ofwel om een vrouw die uit de echt is gescheiden in het exclusief nadeel van de man zelfs indien de echtscheiding is toegestaan ingevolge de om-zetting van een scheiding van tafel en bed;
- ofwel om een vrouw die oorspronkelijk gedaagde was in het geding dat de echtscheiding uitsluitend op grond van artikel 232 van het Burgerlijk Wetboek toestaat en te wier laste de rechtbank de verantwoordelijkheid voor de feitelijke scheiding niet heeft gelegd.

De betrokkene verliest het in het eerste lid vermelde recht als zij een nieuw huwelijk aangegaan heeft vóór het overlijden van degene die haar echtgenoot was.
Zij verliest eveneens haar recht op pensioen als zij geen aanvraag ingediend heeft binnen de termijn van één jaar te rekenen van de dag van het overlijden van degene die haar echtgenoot was. In dat geval wordt het volledige pensioen toegekend aan de weduwe.
Indien er evenwel geen weduwe is of indien deze geen recht op pensioen heeft, is de gescheiden vrouw die meer dan één jaar heeft laten verlopen zon-der aanspraak op pensioen te hebben gemaakt, niet vervallen van haar rech-ten op pensioen, doch heeft ze er slechts het genot van met ingang van de eerste dag van de maand volgend op degene gedurende welke haar aanvraag werd ingediend.
Bron: http://sdpsp.fgov.be/pdos/pdf/professio ... 03_001.pdf (p. 22/24).

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 18 okt 2007 10:36

21 JULI 1844. - Algemene wet op de burgerlijke en kerkelijke pensioenen is hierop van toepassing en bevat geen bepaling inzake verdeling rustpensioen met gescheiden echtgenote.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Reclame

Mathieu Rutten

#4 , 22 nov 2007 19:37

Geachte,
De ex-echtgenote van een persoon met een overheidspensioen kan enkel aanspraak maken op een gedeelte van het rustpensioen ten laste van de PDOS ingevolge een vonnis/arrest inzake onderhoudsgeld en dit zowel in geval van feitelijke scheiding als in geval van wettige scheiding.

De niet hertrouwde of niet meer getrouwde ex-echtgenote kan wel aanspraak maken een overlevingspensioen op basis van de loopbaan van deze ex-echtgenoot mits tijdige aanvraag.

Het Grondwettelijk Hof heeft inmiddels geoordeeld dat het onderscheid tussen rustpensioen private sector en rustpensioen overheid inzake wettige of feitelijke scheiding niet in strijd is met de grondwet.

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioenambtenaar.

Terug naar “Pensioenen”