pensioen openbaar ambt

correos
Topic Starter
Berichten: 7

pensioen openbaar ambt

#1 , 02 nov 2008 18:42

Hallo allemaal,

Het is mijn eerste keer alhier dus allen een goedendag.

Mijn vraag : ben gepensionneerd stadsambtenaar,betreft het hier een pensioen of een uitgesteld loon en welke wetgeving is hieromtrent van toepassing??

Amicale groeten.
Correos.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Mathieu Rutten

#2 , 02 nov 2008 22:43

Geachte,

Misschien even meedelen wat precies uw vraag is. Dan kan men hier misschien beter op antwoorden.

Dank bij voorbaat.

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

correos
Topic Starter
Berichten: 7

#3 , 03 nov 2008 14:06

Hallo,

Het was enkel om te weten wat nu juist is hetgeen men als openbaar ambt krijgt,een pensioen of uitgesteld loon?Bestaat hierover een wettekst die deze materie toelicht?Persoonlijk heb 'k daarover nog niets terugevonden en de een zegt pensioen en de ander zegt uitgesteld loon,en van horen zeggen hoort men veel liegen.
Het bedrag dat 'k ontvang zal hierdoor toch hetzelfde blijven,'t was maar uit nieuwsgierigheid.

Vriendelijke groeten.
Correos.

Reclame

Mathieu Rutten

#4 , 03 nov 2008 15:30

Geachte,

Ik zal trachten een zo duidelijk mogelijk antwoord te geven. De pensioenbijdrage die op de wedde van een ambtenaar worden ingehouden wordt gestort in de kas voor weduwen en wezen. In tegenstelling tot de private sector wordt er geen onderscheid gemaakt tussen gehuwden en alleenstaanden, tenzij voor de inhoudingen en eventueel minimumpensioen.
In de private sector heeft de ex-huwelijkspartner geen recht op een overlevingspensioen gezien het huwelijk werd ontbonden door overlijden.
In de private sector heeft de feitelijke gescheiden huwelijkspartner recht op de helft van gezinspensioen indien hij/zij aan de betaalvoorwaarden voldoet.
In de overheidssector heeft de niet- of niet-meer-getrouwde ex-huwelijkspartner recht op een overlevingspensioen.
Bij feitelijke scheiding kan de feitelijk gescheiden huwelijkspartner geen aanspraak maken op een gedeelte van het pensioen van de ambtenaar tenzij ingevolge een vonnis onderhoudsgeld.
Het bruto-rustpensioen dat u zal toegekend worden blijft hetzelfde of u nu gehuwd bent of niet, of u nu gescheiden bent of niet. Uw ex kan enkel aanspraak maken op onderhoudsgeld toegekend ingevolge een vonnis of op basis van een "vrijwillige" betaling van onderhoudsgeld ingevolge een Echtscheiding Onderlinge Toestemming (EOT).
Voor wat betreft het begrip uitgesteld loon, verwijzen wij naar het arrest van het Grondwettelijk Hof, rolnummer 3780, arrest nr. 73/2006 van 10 mei 2006, punt B5, laatste alinea: "Men kan echter de pensioenregeling van de staatsambtenaren niet wijzigen, aangezien het pensioenrecht een individueel recht is of een uitgesteld loon............Het ware ondenkbaar aan iemand die niet in dienst van de Staat gewerkt heeft, een uitgesteld loon toe te kennen". (Parlementaire stukken, Kamer, 1983-1984, nr. 855/18, p.22. Punt B7, In tegenstelling tot het rustpensioen voor werknemers en zelfstandigen, wordt het rustpensioen in de overheidssector beschouwd als uitgestelde wedde; het wordt niet gefinancierd door sociale bijdragen. Uit dat fundamentele verschil vloeit een aantal gevolgen voort, die eigen zijn aan de logica van elk van de systemen.

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

correos
Topic Starter
Berichten: 7

#5 , 04 nov 2008 17:43

Geachte M.Rutten,

Dat is nu ens een antwoord dat men noemt klaar en duidelijk.Jij bent hiervoor hartelijk bedankt en ik ben een zeer tevreden man.

Amicale groeten.
Correos.

Terug naar “Pensioenen”