Pension

lachertje
Topic Starter
Berichten: 273

Pension

#1 , 09 mar 2021 05:45

als men de scheiding aanvraagt, maar onder het zelfde huis blijft wonen, en een van de partners heeft een pensioen, de andere alleen het ambt pensioen van 750 euro, wordt dit bedrag aangepast? Werknemerspensioen wordt 3 jaar later uitbetaald.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#2 , 09 mar 2021 07:56

Dit vraagt toch wel wat meer uitleg.

Hebben beiden partners een pensioen en wat zijn de bedragen?
Geniet de gewezen ambtenaar een rustpensioen wegens leeftijd, dan wel een rustpensioen wegens ongeschiktheid?
In geval van een rustpensioen wegens ongeschiktheid, is er dan een aanvulling tot het gewaarborgd minimum?

Ik zie uw antwoorden tegemoet.

Hou het veilig en gezond.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

lachertje
Topic Starter
Berichten: 273

#3 , 09 mar 2021 08:33

Beste

ik heb een pensioen 1250, mijn wederhelft wordt door medex op rust pensioen gezet, is 60 jaar, maar is niet meer in staat om te werken, blijkt nu door deze beslissing is zijn inkomen maar 750€ daarom deze vraag. en kan nog tot 2024 of 2027 duren voor dat het werknemerspensioen wordt uitbetaald. persoon heeft veel medische kosten

Reclame

lachertje
Topic Starter
Berichten: 273

#4 , 09 mar 2021 08:34

en nee geen recht op uitbreiding van IGO

Felix VC
Berichten: 411
Juridisch actief: Nee
Locatie: Antwerpen

#5 , 09 mar 2021 11:23

Beste,

Ik heb de indruk dat je bij je partner wil blijven, maar dat je wettelijk wil scheiden om eventueel samen een hoger inkomen te hebben.
Wettelijk is dit mogelijk, en het is goed hierover na te denken. Maar, een mes snijdt langs twee kanten, m.a.w. iedere keuze heeft voor- en nadelen.

Of uw partner meer pensioen kan krijgen bij een wettelijke scheiding, is afhankelijk van heel wat factoren (soort pensioen, stelsel waarin het pensioen wordt toegekend, hoogte van de pensioenen, loopbaan tijdens de huwelijksjaren, ...). Zie hiervoor het bericht van Marcus Aurelius.

Maar, bij een wettelijke scheiding is er later geen recht meer op een overlevingspensioen. Een wettelijke scheiding heeft ook invloed op de belastingen, op de verdeling van de goederen bij overlijden, ...

Informeer u dus ook "in de breedte".

Met vriendelijke groeten
Felix Van Cakenberghe
Pensioendeskundige DVZ A'pen

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#6 , 09 mar 2021 16:22

Een aanvulling op het antwoord van Felix. Bij een wettige scheiding vervalt het recht op een overlevingspensioen ten laste van de overheid niet. Het overlevingspensioen ten laste van de private sector vervalt bij de wettige scheiding.
U kan uw eigen rustpensioen cumuleren met een overlevingspensioen ten laste van de overheid ten belope van 55% van de maximumwedde verbonden aan de laatste graad van uw overleden ex-partner en dit zolang u niet hertrouwd bent of nog getrouwd zijt. Bij samenwoonst wordt er bij de aanvulling tot het gewaarborgd minimum geen rekening gehouden met het inkomen van de partner. Ook even checken of dit fiscale gevolgen zal hebben. Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Terug naar “Pensioenen”