vragen mypension.be

katleen1985
Topic Starter
Berichten: 11
Juridisch actief: Nee

vragen mypension.be

#1 , 30 apr 2020 17:12

Mijn vader ziet op mypension.be 2 leeftijden van pensioen namelijk ten vroegste pensioen datum 2025 en wettelijke pensioendatum 2030 als hij nu voorbeeld werkloos zou worden en niet meer aan de slag geraakt kan hij dan op pensioen in 2025 of moet hij dan werkloos blijven tot de wettelijke pensioendatum 2030?
Hij ziet ook dat hij 2025 zijn bruto pensioen bijna zijn netto pensioen is zal hij daar nog belastingen moeten op betalen aangezien mijn moeder dan nog werkt en ze samen een belastingbrief invullen. Iemand er ervaring mee? Vriendelijke Groeten Katleen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#2 , 30 apr 2020 19:52

Hij kan altijd een pensioenaanvraag inleiden maximum 1 jaar voorafgaand aan de vroegste pensioenleeftijd. Hij kan dan een keuze maken of verder werken en/of uitkering of pensioen laten ingaan, waarbij hij dan verzaakt aan zijn uitkering ten voordele van zijn pensioen. Opgelet, zodra hij een loopbaan van 45 jaar bewijst, geven de periodes van werkloosheid geen recht meer op een verdere pensioenopbouw. Indien hij een loopbaan van 45 jaar bewijst op de ingangsdatum van zijn pensioen, mag hij onbeperkt bijverdienen. Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

katleen1985
Topic Starter
Berichten: 11
Juridisch actief: Nee

#3 , 30 apr 2020 20:52

Dus als mijn vader ontslagen wordt nu op 55 jaar en 38 jaar fulltime gewerkt heeft en voorbeeld niet meer aan de slag geraakt en 5 jaar werkloos zou zijn dan kan hij op de vroegste pensioendatum in 2025 op de leeftijd van 60 jaar zijn pensioen opvragen. Het bedrag dat we nu zien op de vroegste pensioendatum gaat dat dan lager zijn door de laatste 5 jaar werkloos of blijft dit dan hetzelfde? Alvast Bedankt.

Reclame

Felix VC
Berichten: 411
Juridisch actief: Nee
Locatie: Antwerpen

#4 , 04 mei 2020 11:27

Beste Katleen,

Om vóór de officiële pensioenleeftijd (66 jaar vanaf 2025; 67 jaar vanaf 2030) met pensioen te kunnen gaan, moet u vader een minimale beroepsloopbaan bewijzen.
Wil hij om op 60 jaar met pensioen kunnen gaan, dan moet hij een beroepsloopbaan bewijzen die bestaat uit minimaal 44 kalenderjaren.

Ieder kalenderjaar moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet ieder jaar ten minste 104 voltijdse-equivalente dagen tewerkstelling of gelijkstelling bevatten.
Werkloosheidsdagen (met recht op een werkloosheidsuitkering) komen hiervoor in aanmerking. Het feit dat hij werkloos zou vallen, zal de ingangsdatum van zijn pensioen dus niet doen veranderen.

Volgens uw informatie heeft uw vader op 55-jarige leeftijd een loopbaan van 38 jaar. Op 60-jarige leeftijd zal hij 43 jaar loopbaan bewijzen, waardoor hij één loopbaanjaar te kort heeft om dan al met pensioen te kunnen gaan.
Op 1 mei 2026 bewijst uw vader wel 44 jaar loopbaan, en kan hij wel met pensioen gaan. Wordt uw vader tussen 1 januari 2026 en einde maart 2026 61 jaar, dan kan hij de maand volgend op zijn 61ste verjaardag met vervroegd pensioen. Om op 61-jarige leeftijd met pensioen te kunnen gaan moeten er "slechts" 43 loopbaanjaren worden bewezen.

Het pensioen wordt jaar per jaar berekend, op basis van het bruto loon. Voor gelijkgestelde dagen (bvb voor werkloosheid) wordt het pensioen niet berekend op de werkloosheidsuitkering dat uw vader ontvangt, maar op basis van een fictief loon. Dit heeft tot gevolg dat de periode van werkloosheid een lagere pensioenopbrengst kent. Of dit verschil groot is, is afhankelijk van verschillende factoren.

Het pensioen is een belastbaar inkomen. Uw vader zal dus ook nog belastingen moeten betalen op het pensioen dat hij ontvangt. In principe houdt de pensioenkas ruim voldoende belastingen in onder de vorm van bedrijfsvoorheffing en dit op basis van belastingschalen die jaarlijks worden aangepast.
Het bedrag van de fiscale eindafrekening is echter niet alleen gebaseerd op het pensioen van uw vader, maar op de inkomsten van uw vader, op de inkomsten van uw moeder en op de roerende en onroerende bezittingen, waarbij rekening wordt gehouden met eventuele fiscale aftrekken.

Deze inlichtingen zijn louter informatief en op basis van de huidige wetgeving.

Met vriendelijke groeten
Felix Van Cakenberghe
Pensioendeskundige DVZ A'pen

katleen1985
Topic Starter
Berichten: 11
Juridisch actief: Nee

#5 , 12 mei 2020 20:54

Felix alvast bedankt voor de uitleg wat zeker een extra aanvulling was.
Heb nog een vraag voor mijzelf ik weet niet of dit ook in dit topic mag ?
Gestopt met school op 30 juni en vanaf 1 juli tot 31 juli vakantie werk gedaan mij op 8 augustus ingeschreven bij RVA als werkzoekend en onmiddellijk beginnen solliciteren en vast werk gevonden met start datum 11 september nu telt dit jaar niet mee voor een loopbaan omdat ik maar 95 dagen heb gewerkt IPV 104 dagen. Nu is mijn vraag kan ik op een of andere manier toch aan die dagen geraken zodat het jaar volledig meetelt?

Felix VC
Berichten: 411
Juridisch actief: Nee
Locatie: Antwerpen

#6 , 13 mei 2020 07:13

Beste Katleen,

Ik vermoed dat er geen sociale bijdragen werden betaald voor je periode van vakantiewerk. Dit was ook niet verplicht, maar soms deed een werkgever dit toch.
In het geval dat er wel sociale bijdragen werden betaald, zou u mogelijk wel aan 104 dagen komen.

Voor het geval u 95 dagen bewijst. Dit kalenderjaar komt hierdoor niet in aanmerking voor de minimale beroepsloopbaan die u moet bewijzen om vervroegd met pensioen te kunnen gaan (= pensioenrecht). Maar, komt wel in aanmerking voor een pensioenbedrag; u krijgt er dus wel een pensioen voor.

U zou een schooljaar kunnen afkopen (= regulariseren), indien het een hogere studie betreft (= na middelbaar). U moet dan betalen voor de periode van 1 september van het voorgaande jaar tot en met 31 augustus van u laatste studiejaar (= voor een volledig schooljaar). Maar dit is redelijk duur. Anderzijds krijg je hierdoor wel iets meer pensioen, maar kan je niet vroeger met pensioen. Afgekochte jaren komen niet in aanmerking om vervroegd met pensioen te kunnen gaan.

Indien er voor de maand juli (= vakantiejob) geen sociale bijdragen werden betaald, is het niet mogelijk om hiervoor nu nog bijdragen te betalen. Mocht dit mogelijk zijn, dan levert dit ook weer een klein stukje pensioen op, maar ook die periode komt dan niet in aanmerking voor vervroegde pensionering omdat het ook een afgekochte periode zou betreffen.

Je wachtperiode als werkloosheid komt niet in aanmerking voor een pensioen omdat je gedurende deze periode geen werkloosheidsuitkering genoot.

Besluit: voor uw pensioenbedrag kan u het betrokken jaar mogelijk iets aanvullen met je studieperiode, maar dan nog zal het jaar niet volledig zijn, en het is niet gratis.
Om vervroegd op pensioen te kunnen gaan, kan je dit kalenderjaar niet aanvullen.

Deze inlichtingen zijn louter informatief.

Met vriendelijke groeten
Felix Van Cakenberghe
Pensioendeskundige DVZ A'pen

Terug naar “Pensioenen”