weduwe pensioen

Marcus Aurelius
Topic Starter
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

Re: weduwe pensioen

#1 , 21 okt 2019 13:03

Er is gelijktijdig een langstlevende echtgenoot en een uit de echt gescheiden echtgenoot
(art. 8 van de wet van 15 mei 1984)
Het totaal van het overlevingspensioen (berekend volgens de formule hierboven) wordt verdeeld:
 Het aan de uit de echtgescheiden echtgenoot toegekende deel van het overlevingspensioen is gelijk aan het bedrag van het overlevingspensioen als uit de echt gescheiden.10
 Het aan de langstlevende echtgenoot toegekende gedeelte is gelijk aan het verschil tussen het totale pensioen als langstlevende echtgenoot en het gedeelte dat toekomt aan de uit de echt gescheiden echtgenoot, maar in ieder geval krijgt de langstlevende echtgenoot ten minste de helft van het overlevingspensioen. Daardoor komt het in sommige dossiers voor dat de Pensioendienst meer (max. 150%) uitbetaalt dan het eigenlijke pensioenbedrag.
 Deze verdeling is definitief, d.w.z. dat het overlevingspensioen van de langstlevende echtgenoot niet meer wordt aangepast bij vermindering of schorsing van het pensioen van de uit de echt gescheiden echtgenoot, bijvoorbeeld door een nieuw huwelijk of in geval van overlijden van de uit de echt gescheiden echtgenoot.

Mag ik er u op wijzen dat de cumulatie van een overlevingspensioen met een rustpensioen mogelijk is volgens wel bepaalde regels. De echtgescheiden persoon mag niet of niet meer gehuwd zijn. Om dit cumulatieplafond te kennen kan men best even een mailtje sturen aan de FPD.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Thomas Morus
Berichten: 5926
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 21 okt 2019 14:05

Het antwoord dat u hebt gekregen beantwoord toch uw vraag (welke mij geïnspireerd lijkt
te zijn door rancune en wraak)?
" Het aan de langstlevende echtgenoot toegekende gedeelte is gelijk aan het verschil tussen het totale pensioen als langstlevende echtgenoot en het gedeelte dat toekomt aan de uit de echt gescheiden echtgenoot, maar in ieder geval krijgt de langstlevende echtgenoot ten minste de helft van het overlevingspensioen. Daardoor komt het in sommige dossiers voor dat de Pensioendienst meer (max. 150%) uitbetaalt dan het eigenlijke pensioenbedrag.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Marcus Aurelius
Topic Starter
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#3 , 21 okt 2019 17:06

https://www.sfpd.fgov.be/nl/pensioenbed ... gspensioen

https://www.sfpd.fgov.be/files/1312/ove ... enambt.pdf

Ik zie absoluut niet in waarom de ex-partner zolang zij niet of niet meer gehuwd is, niet binnen het jaar een aanvraag om overlevingspensioen zou inleiden.

Zolang de ex-partner van een ambtenaar gehuwd is, krijgt zij op het ogenblik van overlijden van de ex-man-ambtenaar GEEN overlevingspensioen. Dit staat ook duidelijk in mijn antwoord op uw topic.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Reclame

Felix VC
Berichten: 411
Juridisch actief: Nee
Locatie: Antwerpen

#4 , 22 okt 2019 07:11

Beste Janalleman,

Het klopt inderdaad dat wanneer een niet-hertrouwde ex-huwelijkspartner van een vast benoemde ambtenaar zijn/haar rechten doet gelden op een (gedeelte van) het overlevingspensioen, dit gevolgen heeft op het bedrag dat de eventuele huidige huwelijkspartner van de betrokken ambtenaar zou kunnen verkrijgen.

Het is niet nodig dat de ex-huwelijkspartner op dat ogenblik ook effectief een overlevingspensioen uitbetaald krijgt, bijvoorbeeld omdat deze nog niet voldoet aan de leeftijds- of betalingsvoorwaarden.
Het is evengoed mogelijk dat het recht op het overlevingspensioen herleid wordt tot nul euro.

Door de aanvraag van de ex-huwelijkspartner kan deze zijn/haar rechten op een overlevingspensioen "beveiligen", met gevolgen voor de eventuele huidige huwelijkspartner van de overleden ambtenaar.

Zoals Marcus Aurelius in zijn antwoord meldt, is deze verdeling definitief. Het eventueel niet meer voldoen aan de betalingsvoorwaarden of het eventuele overlijden van de huidige of ex-huwelijkspartner heeft geen aanpassing van het bedrag tot gevolg van de andere gerechtigde.

Deze inlichtingen zijn louter informatief.

Met vriendelijke groeten
Felix Van Cakenberghe
Pensioendeskundige DVZ A'pen

Terug naar “Pensioenen”