belasting op aanvullend pensioen

EDDIEVER
Topic Starter
Berichten: 28

belasting op aanvullend pensioen

#1 , 02 sep 2019 20:28

Geachte
In verband met de afhouding van het aanvullend pensioen na 45 jaar loopbaan merk ik hier en daar op in teksten dat ge de laatste drie jaar effectief actief met geweest zijn om te kunnen genieten van de vermindering naar 10 % wat houdt dat eigenlijk in dan? ik ben wel in brugpensioen gegaan december 2012 en in maart 2019 mijn aanvullend pensioen ontvangen waar ik dan 16,5 % op betaald heb.
Ik had in december 2012 42 jaar effectief gewerkt en dan brugpensioen. is het mogelijk om dit even te verduidelijken van die laatste drie jaar effectief actief geweest te zijn?Kom ik dan wel in aanmerking voor die afhouding van 10 % ?
Groeten Eddy Vervoort

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#2 , 02 sep 2019 21:14

Bron: Claeys en Engels:

Opdat bepaalde pensioenkapitalen kunnen genieten van het voordelige belastingtarief van 10%, is wettelijk vereist dat de kapitalen ten vroegste op de wettelijke pensioenleeftijd (op dit moment 65 jaar) toegekend of betaald worden en dat de werknemer (of de bedrijfsleider) op ononderbroken wijze "effectief actief" blijft gedurende de drie jaren die de wettelijke pensioenleeftijd voorafgaan. De fiscale administratie geeft nu een brede interpretatie aan dit begrip.



Werknemers en bedrijfsleiders moeten gedurende de drie jaren die de wettelijke pensioenleeftijd voorafgaan effectief een professionele activiteit hebben uitgeoefend opdat zij onderworpen zouden zijn aan het voordelige belastingtarief van 10% op aanvullende pensioenkapitalen.

De fiscale administratie stelt evenwel bepaalde periodes van inactiviteit of verminderde activiteit gelijk aan actieve periodes om van dit verminderd tarief te kunnen genieten.

Volgens het bericht aan de werkgevers over de fiche 281.11 van het inkomstenjaar 2015, geldt dit eveneens voor de periode gedurende de welke de genieter werkloosheidsuitkeringen met een bedrijfstoeslag (SWT) ontvangt, voor zover hij aangepast beschikbaar is volgens de werkloosheidsregelgeving.

Op 4 maart 2016 werd een voorafgaande beslissing van 20 oktober 2015 (nr. 2015.422), gepubliceerd volgens dewelke "effectief actief” "niet betekent dat een werkelijke arbeidsprestatie vereist is". Volgens de rulingdienst is een werknemer ook nog "effectief actief" is, zelfs als hij vrijgesteld is van arbeidsprestaties, zolang de arbeidsovereenkomst noch geschorst noch beëindigd is en verder blijft lopen en de genieter effectief zijn normale vergoeding behoudt tot het bereiken van de pensioenleeftijd.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Reclame

Terug naar “Pensioenen”