Vervroegd pensioen 63 maar werkgever niet verwittigd

Frank0202
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Vervroegd pensioen 63 maar werkgever niet verwittigd

#1 , 03 mei 2019 19:41

Wat zijn de rechten van de werkgever in verband met opzeg als werknemer op 63 op pensioen is gegaan zonder de werkgever hiervan te verwittigen. Dit is toevallig enkele maanden later vastgesteld. Betrokkene had 45 dienstjaren waardoor ze onbeperkt mag bijverdienen. Bij normale pensionering geldt verkorte opzeg maar hier was de werkgever niet verwittigd en de opzeg kan normaal alleen voor pensionering. Hoe kan de werkgever nu actie ondernemen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Mathieu Rutten

#2 , 04 mei 2019 11:49

Geachte,

Vroeger was de gepensioneerde verplicht om via een mod. 74 B/C zijn werkgever in kennis te stellen van het pensioen. Dit is niet meer het geval. Dus indien dit niet expliciet in de arbeidsovereenkomst of de arbeidsreglementering is vermeld????

Persoonlijk vind ik het wel een vorm van fair play indien de werknemer zijn werkgever inlicht.

Wat is eigenlijk uw bedoeling?

Uw werknemer heeft geen ontslag genomen. Hij is dit ook niet verplicht, tenzij expliciet voorzien.

Persoonlijk ben ik steeds voorstander om ontslag te nemen/geven met wederzijds akkoord.

Hoe verloopt de beëindiging van de arbeidsovereenkomst van een werknemer die de wettelijke pensioenleeftijd bereikt heeft?
Geen automatische verbreking
Het bereiken van de pensioenleeftijd is geen wettelijke wijze van beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst blijft dus gewoon lopen zolang ze niet in gemeenschappelijk akkoord, door opzeg van de werknemer of door verbreking of opzeg door de werkgever beëindigd wordt.
Wanneer een van de partijen eenzijdig beslist het contract te verbreken, zijn in principe de normale opzegtermijnen voor arbeiders en bedienden van toepassing.
Maximumgrens
Als de arbeidsovereenkomst ten vroegste eindigt op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de werknemer de wettelijke pensioenleeftijd bereikt (momenteel 65 jaar), dan moeten de gewone opzegtermijnen worden toegepast, maar met een maximum van 26 weken. Deze begrenzing op 26 weken is de enige vorm van verkorting van de opzegtermijn die voor pensioneringen blijft bestaan in de reglementering van het eenheidsstatuut.
Overzichtstabel
Voor elk ontslag waarvan wordt kennis gegeven in het kader van een pensionering, gelden dus de volgende regels:
Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd Opzegtermijn[1] na te leven door de werkgever
Einde van de overeenkomst op de wettelijke pensioenleeftijd (momenteel 65 jaar)
Zie gewone opzegtermijnen met een maximum van 26 weken
door de werknemer
Zie gewone opzegtermijnen
Beëindiging van de overeenkomst vóór de wettelijke pensioenleeftijd
werkgever
Zie gewone opzegtermijnen
werknemer
Zie gewone opzegtermijnen
Aandachtspunten
Hou evenwel steeds rekening met de volgende opmerkingen:
o de begrenzing op 26 weken geldt enkel indien het contract ten vroegste eindigt op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de werknemer 65 jaar wordt (ongeacht of er gewerkt wordt met een opzegtermijn of een verbrekingsvergoeding). Indien het contract te vroeg beëindigd wordt, zal de partij die de overeenkomst verbroken heeft, een vergoeding moeten betalen volgens de normale regels;
o de begrenzing is van toepassing op elke verbreking vanaf 65 jaar of na deze leeftijd. Ze wordt dus ook gebruikt in het kader van de toegelaten activiteiten van de gepensioneerde werknemers;
o de wet stelt uitdrukkelijk dat ook werknemers die ontslagen worden met het oog op hun pensionering tijdens de opzegtermijn recht hebben op sollicitatieverlof.

________________________________________
[1] Nieuw artikel 37/6 van de wet van 3 juli 1978. Deze termijnen zijn van toepassing voor elke beëindiging van een overeenkomst, zowel naar aanleiding van de pensionering als om een einde te maken aan een overeenkomst die werd gesloten in het kader van de toegelaten activiteiten van gepensioneerden.
Securex Sociaal Secretariaat - Legal 01-01-2019

Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud.

Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

Frank0202
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 04 mei 2019 17:31

Dus de beperking van de opzegtermijn tot max 26 weken is nog mogelijk ook al is betrokkene al op 63 jaar op pensioen gegaan. Als de werknemer nu niet meer wil instemmen met een beëindiging in onderling akkoord kan de werkgever dus best wachten tot betrokkene 64jaar en 6maanden oud is en dan een opzeg doen van 26 weken. Als er nu een opzeg vanwege de werkgever zou starten loopt dit over meerdere jaren. Ze heeft 45 dienstjaren. Klopt dit scenario?

Reclame

Mathieu Rutten

#4 , 04 mei 2019 17:57

de begrenzing op 26 weken geldt enkel indien het contract ten vroegste eindigt op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de werknemer 65 jaar wordt (ongeacht of er gewerkt wordt met een opzegtermijn of een verbrekingsvergoeding). Indien het contract te vroeg beëindigd wordt, zal de partij die de overeenkomst verbroken heeft, een vergoeding moeten betalen volgens de normale regels;

Frank0202
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 04 mei 2019 19:34

Bedankt voor de snelle reactie

Terug naar “Pensioenen”