vervroegd pensioen

EDDIEVER
Topic Starter
Berichten: 28

vervroegd pensioen

#1 , 05 apr 2019 15:54

Geachte
Graag zou ik eens willen weten als men in 1978 beginnen te werken is en in 2019 en 2020 in ieder jaar een half jaar werkloos is geweest en voor de andere dagen jaar 2019 en 2020 uitgeschreven is geweest van de werkloosheidsuitkeringen of ge dan nog voldoet om op 61 jaar met 43 jaar loopbaan (omdat een loopbaan jaar 104 dagen zou tellen ) op vervroegd pensioen zou kunnen gaan ?Kan mijn echtgenoot ook telkens voor een half jaar het gezinspensioen aan vragen in 2019 en 2020

Groeten M.G.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jo23
Berichten: 381
Juridisch actief: Nee

#2 , 05 apr 2019 22:43

Beste

Je kan best eerst inloggen op mypension.be, normaal gezien kan je daar je vroegste pensioendatum vernemen evenals je wettelijke pensioendatum. Je kan ook het nettto bedrag van je pensioen op beide data vernemen en ook een overzicht opvragen van je volledig pensioendossier.
Als je nog meer informatie wenst te krijgen kan je naar een pensioenpunt van de FOD gaan of eens naar de hoofdzetel in Brussel aan het Zuidstation gaan.

Felix VC
Berichten: 411
Juridisch actief: Nee
Locatie: Antwerpen

#3 , 08 apr 2019 08:03

Beste

Een volledig kalenderjaar telt in de pensioenreglementering 312 voltijdse dagen.
Indien u recht hebt op een werkloosheidsuitkering, dan worden de werkloosheidsdagen gelijkgesteld voor uw pensioen; met andere woorden deze tellen mee als loopbaan.

Een half jaar werkloosheid komt in principe neer op 156 voltijdse dagen (VTE-dagen).
In het kader van de vervroegde pensionering moet ieder kalenderjaar ten minste 104 VTE-dagen tellen. Een half jaar werkloosheid komt dus in aanmerking voor de minimale beroepsloopbaan die je moet bewijzen om vervroegd met pensioen te kunnen gaan.

Indien je huwelijkspartner een rustpensioen als werknemer of als zelfstandige ontvangt, kan deze tijdens de maanden dat u geen eigen inkosten (beroeps- of vervangingsinkomen) hebt, een gezinspensioen verkrijgen. (Het pensioenstelsel van de vast benoemde ambtenaren kent geen gezinspensioen.)
Dit gezinspensioen kan ten vroegste ingaan de maand volgend op de maand waarin zich de gebeurtenis voordeed om recht te verkrijgen op een gezinspensioen.
Voorbeeld:
Indien uw werkloosheid stopt op 30 juni, dan heeft uw huwelijkspartner vanaf 1 juli recht op een gezinspensioen.
Stopt uw werkloosheidsuitkering op 15 juli, dan heeft uw huwelijkspartner vanaf 1 augustus recht op een gezinspensioen.

Uw partner moet ook telkens de pensioenkas zelf op de hoogte brengen van de wijziging in uw situatie.

Deze inlichtingen zijn louter informatief.

Met vriendelijke groeten
Felix Van Cakenberghe

Reclame

Mathieu Rutten

#4 , 08 apr 2019 11:20

Beste,
Op 21.01.2015 heeft Eddiever een topic geplaatst waarin hij melding maakt van een SWT sedert 2012. In een later topic spreekt u van het feit dat het aanvullend pensioen inmiddels werd uitbetaald, d.i. na 01.01.2019, waardoor u onder de nieuwe wetgeving fiscaliteit op aanvullende pensioenen zou vallen.

Gaat het in dit nieuwe topic over dezelfde persoon of gaat het om de huwelijkspartner?

Ik hoor wel.

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

EDDIEVER
Topic Starter
Berichten: 28

#5 , 09 apr 2019 16:38

Bedankt voor het antwoord 'ik ben er zeker mee geholpen!
Groeten Eddy Vervoort

Terug naar “Pensioenen”