pensioen gemengde loopbaan

Marcus Aurelius
Topic Starter
Berichten: 1645
Juridisch actief: Nee

Re: pensioen gemengde loopbaan

#1 , 06 nov 2019 21:52

eerst en vooral jaren worden enkel geteld. Als je dus én werknemer én zelfstandige én ambtenaar bent tijdens een aantal jaren, tellen deze jaren enkel. Vanaf het moment dat je 44 jaar telt, kan je in 2019 en volgende met rustpensioen op 60 jaar. De pensioenleeftijd voor een loopbaan als ambtenaar kan eerder liggen dan in het stelsel der werknemer en/of zelfstandigen, indien er rekening werd gehouden met gratis studiejaren. Hierdoor kan je 3 mogelijke scenario's krijgen, nl. je vroegste pensioenleeftijd als ambtenaar, je vroegste pensioenleeftijd van alle stelsels én je pensioenleeftijd in de privaatrechtelijke stelsels als je je pensioen opneemt op de vroegste pensioenleeftijd als ambtenaar. Als je beroepsmilitair bent geweest kan deze situatie zich ook voordoen, ook al werden er geen studiejaren gevaloriseerd als ambtenaar. Je mag dus nooit de jaren in de verschillende stelsel samentellen als ze gelijktijdig vallen.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
Marcus Aurelius
Topic Starter
Berichten: 1645
Juridisch actief: Nee

#2 , 07 nov 2019 22:07

Hou er tenslotte wel rekening mee dat er als zelfstandige enkel een pensioen kan toegekend worden voor kwartalen dat u bijdragen heeft betaald als in hoofdberoep. Hou ook rekening met de eenheid van loopbaan. Als u my pension raadpleegt kan u uw beroepsloopbaan inzien én de vroegste pensioendatum en de hieraan verbonden voordelen.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Reclame

Terug naar “Pensioenen”