Startdatum degressiviteit

onedrop
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Startdatum degressiviteit

#1 , 22 mei 2018 18:48

Hallo,

Wij proberen hier "zelf" uitsluitsel te vinden op volgend scenario / vragen. Iemand is +- 9 maanden op mutualiteit. Vervolg wordt wellicht medische overmacht, waarna de persoon van plan is opleiding VDAB te volgen, om zodoende van sector te kunnen veranderen en werk te vinden dat wel nog haalbaar is.

1/ Werkloosheidsuitkeringen zouden geen probleem mogen zijn (persoon werkt +- 20jaar)? Als ik goed op de hoogte ben is medische overmacht = onvrijwillig werkloos. Of volgt daarvoor nog een onderzoek RVA mbt de medische overmacht? Bijkomende vraag: Moet de adviserend geneesheer / mutualiteit "akkoord" geven, indien deze persoon zichzelf (in samenspraak met behandelend arts), als werkzoekende laat inschrijven en op die manier dus "zelf / vrijwillig" een einde maakt aan zijn statuut als zieke? Is er bv. kans dat werkloosheid niet aanvaard zou worden als persoon nog "ziek" wordt geacht. En welke instanties bepalen dit / hoe moet dit dan bepaald worden? Maw, hoe kan de overgang van ziekte-uitkering naar werkloosheidsuitkering "met zekerheid van behoud van rechten" het best verlopen en zijn er voorwaarden / addertjes onder het gras om mee rekening te houden?

2/ Indien werkloosheid dan "goedgekeurd" wordt: Vanaf wanneer zal RVA dan de degressiviteit toepassen? Maw, wordt er gekeken naar de dag dat de arbeidsovereenkomst ophoudt, of gaat men "terug in de tijd" tot de eerste dag ziekte-uitkering?? In het eerste geval, is de persoon gewoon vanaf dag 1 werkloos, wat recht geeft op een aanzienlijk hoger bedrag voor langere periode, da mocht ie bv. vanaf maand 10 als werkloze beschouwd worden. Met het oog op een langdurige opleiding, is belangrijk om de financiële haalbaarheid van deze piste eerst in kaart te kunnen brengen en vooral om hier zekerheid over te hebben (bedragen schelen enorm 1e jaar vs. 2e jaar...). Zal persoon dus beschouwd worden als "werkloos" tijdens de ziekteperiode of niet? + heeft het feit of de arbeidsovereenkomst al dan niet nog in voege is, daar enige invloed op (is er een verschil tussen de ziektedagen tijdens AO, of deze die eventueel daarna nog daarbuiten vallen)?

Vooral voor deze laatste vragen, is het blijkbaar moeilijk iemand te vinden die 100% uitsluitsel weet te bieden. Ik heb al vanalles gehoord, RVA zelf is zeer karig met informatie en zou echt een sluitend "advies" willen kunnen geven...

Ik hoop hier iemand te vinden die zo vriendelijk wil zijn in te gaan op deze specifieke materie. Eeuwige dank zal uw deel zijn :) We weten dat het nogal veel is en specifiek, dus onze dank zal waarlijk eeuwig zijn!

grtn
A & F

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Febo
Berichten: 13
Juridisch actief: Nee

#2 , 23 mei 2018 11:07

Als ik het goed begrijp dan heeft betrokkene op dit moment nog een werkgever, maar staat betrokkene op mutualiteit.
Er kan dus inderdaad een ontslag volgen omwille van medische overmacht, maar dit dient door de arbeidsgeneesheer vastgesteld te worden.
Betrokkene dient dus een afspraak te maken met de arbeidsgeneesheer. Het is dan aan de arbeidsgeneesheer om te bepalen of er al dan niet medische overmacht is. Dit gaat niet meer zo gemakkelijk als vroeger, vaak wordt er gekeken voor aangepast werk.

Indien de arbeidsgeneesheer inderdaad beslist dat er medische overmacht is dan wordt daar een document voor opgesteld. Dit document dient aan de werkgever te worden bezorgd. Hiermee kan de C4 medische overmacht worden opgemaakt. Ga hiermee langs bij de vakbond voor het opmaken van een werkloosheidsdossier.

In principe start de werkloosheidsuitkering dan van dag 1. Tenzij betrokkene in de voorbije 3 jaar al eens werkloos zou geweest zijn.

Op het moment dat de VDAB opleiding dan start, wordt de werkloosheidsuitkering vastgeklikt zodat deze niet zakt gedurende de opleiding. Dit is wel enkel het geval bij een voltijdse VDAB opleiding.

onedrop
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 23 mei 2018 16:33

Ja Febo, klopt! En bedankt voor je snelle respons! Dat is voor het grootste deel helder nu. Nog wat onzekerheden in de marge die resten:

1/ Hoe de "overgang" van mutualiteit naar werkloosheid bepaald wordt? MOET dit via de adviserend geneesheer (die dan wellicht advies arbeidsgeneesheer + behandelend arts zal volgen) of kan persoon het heft in handen nemen en zijn ziekteperiode stop zetten door zich als werkloze in te schrijven + uitkeringsaanvraag te doen? Ongetwijfeld weet de mutualiteit hier wat op te zeggen, maar ik vraag het eerst graag hier al even na.

2/ Stel dat de arbeidsovereenkomst gestopt is en persoon blijft ziek en dus op mutualiteit. Begint dan de teller voor de werkloosheidsperiode niet mee te lopen? Men heeft dan immers geen arbeidscontract meer. Of kan, bij wijze van voorbeeld, iemand die na zijn ontslag nog jaren op mutualiteit staat (ik zeg maar iets), daarna beginnen stempelen en toch gewoon vanaf de eerste periode starten?? Dit laatste uit nieuwsgierigheid; in ons geval zal dit in praktijk wel amper enig verschil kunnen maken, omdat de periodes "verwaarloosbaar" kort zullen zijn.

Reclame

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#4 , 23 mei 2018 16:37

Iemand die jaren ziek is ongeval of iets anders kan onmiddelijk gaan stempelen als hij herstelt is, dagen ziekte zijn gelijkgestelde dagen !!!
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

onedrop
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 23 mei 2018 19:22

Ok. Dat lijkt ook wel "logisch". Al bij al kon de uitgangssituatie slechter; dit vangnet biedt nog een relatief gunstig perspectief op een menswaardig inkomen, tijdens de omscholingsperiode! Voor iemand met 20 jaren dienst had het wel erg hard geweest, mocht ie door ziekte nog een keer gestraft worden na herstel, de nakende werkloosheid nu is al "een straf' genoeg...

In elk geval, hartelijk dank voor de snelle informatie.

Febo
Berichten: 13
Juridisch actief: Nee

#6 , 24 mei 2018 09:28

1/ Betrokkene kan inderdaad zelf een afspraak maken met de arbeidsgeneesheer. Ik zou dit zeker aanraden omdat de arbeidsgeneesheer de beslissende factor is voor de RVA. Indien er geen tussenkomst is geweest door de arbeidsgeneesheer, dan zal betrokkene nog moeten langsgaan bij een geneesheer van de RVA en die zijn niet zo soepel.
Op basis van de beslissing van de arbeidsgeneesheer kan dan beslist worden om zichzelf terug arbeidsgeschikt te verklaren bij de mutualiteit. Hiermee komt de ziekteperiode dan ten einde.
Aansluitend kunnen er dan werkloosheidsuitkeringen aangevraagd worden.

2/ Indien de arbeidsgeneesheer beslist dat er inderdaad sprake is van medische overmacht dan wordt de arbeidsovereenkomst stopgezet. Er moet dan niet onmiddellijk werkloosheidsheidsuitkeringen worden aangevraagd, betrokkene kan op mutualiteit blijven.
Wanneer er na de periode mutualiteit werkloosheid wordt aangevraagd dan start de teller pas op het moment van de aanvraag werkloosheid.

Terug naar “Werkloosheid”