Werkongeval en verzekering.

Sianna
Topic Starter
Berichten: 133

Werkongeval en verzekering.

#1 , 1 jaar 9 maand geleden (13 jun 2017 20:06)

Hoi,

Allereerst bedankt op voorhand voor alle input.

Mijn vriend heeft midden februari een arbeidsongeval gehad. Op spoed werd er gezegd: middenband uitgerekt, twee weken laten rusten. Op de Xray was niets te zien. Zo gezegd, zo gedaan, maar de pijn werd erger in plaats van te verbeteren. Hij ging opnieuw naar de dokter, en die schreef hem een echo voor. Dokter vermoedde een scheur in de kruisbanden, maar wou toch eerst eens kijken of die middenband wel in orde was. Hij werd opnieuw twee weken thuis geschreven en moest een echo laten doen. Een echo werd gedaan, opnieuw anderhalve week wachten, middenband leek in orde maar de kruisbanden waren niet volledig te zien. De radioloog van het ziekenhuis raad een nmr aan. Nog eens anderhalve week later werd er een NMR gedaan. Bleek dat zijn meniscus volledig was doorgescheurd (over de ganse knie dus). Dat geneest niet zomaar, een operatie is nodig. (reken: tot het ongeval en de diagnose zijn er al een maand voorbij). De operatie staat gepland voor de midden april: dat was de snelste datum die ze ons konden geven. De operatie verloopt goed en de revalidatie met kinesitherapie wordt gestart. Echter geneest de knie maar langzaam. Bij de minste inspanning zwelt de knie terug op, trappen lopen is niet mogelijk.

Ondertussen zijn we twee maanden verder. Mijn vriend kan ondertussen al zonder krukken stappen, traplopen gaat moeizaam: hij moet halverwege even wachten om de pijn te laten zakken. Knie zwelt nog steeds regelmatig op. Orthopeed heeft al laten weten 'Dat hij niet op de eerste rij zit bij de genezenden'. Zegt genoeg denk ik zo.

Ondertussen heeft de controledokter besloten dat mijn vriend wel genoeg is thuis geweest en heeft hem de 17e geschikt verklaard om te werken. Er staat eveneens in die brief dat verdere ongeschiktheid om te werken vanaf die datum niet meer zal aanvaard worden als gevolg van het arbeidsongeval. Die brief zat vandaag in de bus, samen met een formulier dat binnen twee dagen naar zijn ziekenfonds moet sturen als hij hier niet meer akkoord is.

Nu gaat het wel beter dan in het begin, maar 'goed' is het dus niet te noemen, zeker en vast niet om elke dag achter het stuur van een camionette te gaan kruipen en met gevarengoed te gaan rondrijden. Zijn vervolgafspraak met de dokter (orthopeed) was de 19e en hij was ook tot de 19e thuisgeschreven.

Hierbij komen de vragen: weet iemand waarvoor dat papier naar ons ziekenfonds moet? Tenslotte hebben zij daar toch niets mee te maken, het werd volledig afgehandeld door de verzekering van mijn vriend zijn werk.
Kunnen wij tegen die beslissing in beroep gaan en hoe doen wij dat? Documenten kunnen eventueel doorgestuurd worden per pb.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel gratis onze helpdesk (09/32.00.065) voor een eerste antwoord op uw vraag.
Blaatpraat
Berichten: 2704

#2 , 1 jaar 9 maand geleden (13 jun 2017 22:32)

In theorie kan een controlearts de arbeidsongeschiktheid van de "gewone" arts (of specialist of wie dan ook hier) niet ongedaan maken.
Echter telt zijn bevinding wel, en hechten werkgevers meer belang hieraan dan aan de bevindingen van de andere artsen.
Dit wilt zeggen dat je vriend in theorie mag thuis blijven tot en met de 19e, en hij niet onwettig afwezig zal zijn op het werk.
Echter kan de werkgever wel loon inhouden voor die 3 laatste dagen, daar een andere dokter deze dokter tegenspreekt.

Wat zijn nu de mogelijkheden die je hebt, behalve bemiddelen met de werkgever hierover:
1. Terug naar de dokter, en deze het laten uitvechten met de controlearts.
Dit is een niet geijkte procedure, waarbij het resultaat niet te voorspellen valt. Het zou zelfs kunnen zijn dat je werkgever hier geen gevolg aan geeft, en dus bij de oorspronkelijke tegencontrole blijft.
2. Naar een arbitrage-arts gaan.
Dit is de enige arts per arrondissement die een besluit van een controlearts kan ongedaan maken (voorzien bij wet).
Let wel: dit een dure procedure voor zover ik weet.
Enkel gebruik van maken als je héél zeker bent dat je vriend die 3 dagen niet zou overleven op het werk.
3. Terug gaan werken de 17e, en vanaf de 20e terug in ziekte gaan (natuurlijk als het probleem nog niet opgelost is hé, ik veronderstel alvast van niet).

Dat papier voor je ziekenfonds dient dat zij je vriend niet meet moeten betalen vanaf de 17e, in plaats van vanaf de 20e.

Menne
Berichten: 58
Juridisch actief: Nee

#3 , 1 jaar 8 maand geleden (04 jul 2017 22:08)

is het nog nodig om te reageren ?

groetjes Menne

Reclame

Terug naar “Arbeidsongevallen”