Verantwoordelijkheid onderaannemer

Buzzybeeke
Topic Starter
Berichten: 99

Verantwoordelijkheid onderaannemer

#1 , 11 feb 2014 11:56

Korte situatie: ons kantoor ligt op de 4de verdieping. Voor het kuisen van de ramen doen wij beroep op een gespecialiseerde firma. Zij maken geen gebruik van enig veiligheidsmateriaal.
Zij kuisen de ramen met 1 voet binnen en 1 voet buiten, telkens een half raam (om dan te wisselen van kant - steeds een open raam en een vastraam naast mekaar).

volgens mij zijn er aan het gebouw geen voorzieningen voor dergelijke situaties.

Wie is er in feite verantwoordelijk indien zich iets zou voordoen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 11 feb 2014 13:08

Deels de firma in kwestie, deels het bedrijf dat geen mogelijkheid tot veilig werken voorziet. Indien het gebouw eigendom is van een derde kan ook deze aangesproken worden mits het bedrijf kan voorleggen dat het deze daar herhaaldelijk over heeft aangesproken.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#3 , 11 feb 2014 13:25

Ivm de arbeidsongevallenverzekering is de werkgever verantwoordelijk voor zijn personeel. Hij moet de juiste voorzorgsmaatregelen nemen. Dit houdt ook in dat hij bij het opmaken van zijn offertes rekening moet houden met de kosten die de noodzakelijke veiligheidsvoorschriften voor personeel inhouden (bvb liftkooi, beschermingshaken, ...).

Bij gebrek aan deze veiligheidsinstrumenten is de werkgever verantwoordelijk, enkel indien de voorzieningen expliciet in het contract afgewimpeld worden naar de klant (het bedrijf op de 4e verdieping), kan deze verantwoordelijk gesteld worden TEGENOVER de kuisfirma voor eventueel gebrekken in dat materiaal, bij gebrekkig onderhoud.

Werknemer zal zich sowieso voor alle schade kunnen richten naar zijn werkgever, hoeft zich nooit te richten naar de klant (maar kan dit eventueel wel doen).

Reclame

Buzzybeeke
Topic Starter
Berichten: 99

#4 , 11 feb 2014 13:45

Ter verduidelijking: de kuisfirma is volledig onafhankelijk van onze firma. De kuisfirma heeft ook zelf geen probleem om de ramen op deze manier te kuisen (zouden ze zelfs in verschillende gebouwen zo doen). Ik stel mij enkel de vraag (als verantwoordelijke aankoop), stel dat er met de WN van die andere firma iets gebeurd, kunnen ze dan ons, de klant, verantwoordelijk stellen...

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 13 feb 2014 08:09

“Art.1384.  Men is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke men veroorzaakt door zijn eigen daad maar ook voor die welke veroorzaakt wordt door de daad van personen voor wie men moet instaan, of van zaken die men onder zijn bewaring heeft. ...”(Burgerlijk Wetboek).

U kan enkel krachtens voornoemd art.1384 aansprakelijk zijn voor een ongeval indien uw gebouw een gebrek vertoonde dat de gespecialiseerde firma niet kon kennen toen ze de werken begon uit te voeren.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Arbeidsongevallen”