woon-werkverkeer

patrik
Topic Starter
Berichten: 14

woon-werkverkeer

#1 , 09 feb 2009 20:23

Hallo, ik ben patrik en heb op 25/06/08 een zwaar verkeersongeval gehad op de weg van het werk naar huis met een dijbeenamputatie, een zwaar
bekkenfractuur,een tijdelijke verlamming van linker arm,enz.tot gevolg.
Omdat er op het werk een reglement is dat ons verplicht om eerst uit te
tikken en dan te mogen douchen (ik werkte als huisvuilophaler en douchen na een dag hard werken is nodig wat ik ook gedaan heb) besluit de verzekering het niet te aanvaarden als werkongeval.
Zij beweren dat ik er te lang over gedaan zou hebben, maar zij beginnen te rekenen van het moment dat ik heb uitgetikt tot ik mijn ongeval heb
tegengekomen.Eveneens houden ze er geen rekening mee dat ik ook met mijn motor ben gaan tanken.
Ik heb de korste weg naar huis genomen en heb over het traject Muizen-LIER vanaf ik ben uitgetikt tot het moment van mijn ongeval 1,5 uur gedaan met uitkleden douchen,aankleden,tanken en de afgelegde weg in de spits wat voor mij helemaal niet overdreven is.
Kunnen zij dat zomaar weigeren, ik heb toch gewoon de arbeidsovereenkomst gevolgd maar wordt hier wel voor gestraft.
Voorts zou ik willen weten of die regel die op het werk wordt toegepast
rechtsgeldig is omdat het eigenlijk toch behoord tot de werktaak en wat
met mijn collega's die ook elke dag hetzelfde doen.
Patrik

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38739

#2 , 10 feb 2009 19:06

contact opnemen met uw vakbond en of uw rechtsbijstandsverzekering

wat woon werkverkeer betreft : is het de korste weg - de normale weg

gaan tanken ??? daar is redelijk wat rechtspraak over - was dat op de normale weg of eventjes in de volgende straat?

tijdsbesteding --- zelfde opmerking -- wie heeft u zien buitengaan is er camerabewaking - getuigen

kortom een feitenkwestie

patrik
Topic Starter
Berichten: 14

#3 , 10 feb 2009 20:06

Het tankstation is recht over het werk en ja er is camerabewaking en de pomphouder heeft dat ook verklaart aan de verzekering maar het probleem is dat ze beginnen te rekenen vanaf het moment dat ik heb uitgetikt en niet vanaf ik ben vertrokken.
Had ik uitgetikt juist voor dat ik was vertrokken hadden zij minder kans om dat te weigeren, maar ik heb gewoon het arbeidsregelement gevolgt.
De vakbond staat er niet voor te springen, het is namelijk het acod en de verzekering is in hande van de socialisten (steve stevaert op kop), begrijpelijk dat zij er niet warm voor lopen om tegen hun eigen kopman in te gaan. Het gaat hier over heel veel geld en dat is voor hen het procederen waard.
Ondertussen zit ik wel met problemen, een advocaat nemen op mijn kosten zit er voor mij niet in omdat ik op 50% van mijn loon zit en juist voor mijn ongeval een ander huis had gekocht en nu met een dubbel lening zit (mijn ander stond te koop en is terug ingetrokken omdat we toch ergens moeten wonen)
grtjs Patrik

Reclame

Beachcomber
Berichten: 572

#4 , 11 feb 2009 09:57

Ik denk dat procederen je enige mogelijkheid is.
Als je inderdaad steeds eerst uittikte en dan pas douchte dan valt ook die douchebeurt onder de normale weg naar huis. Als dit zo in uw arbeidsreglement staat heeft u zichzelf niets te verwijten.

Het feit dat u diende te tanken vooraleer uw weg te vervolgen maakt ook deel uit van de normale reisweg, daar bestaat inderdaad zeer veel rechtspraak over;

Indien de feitelijke omstandigheden inderdaad zijn wat u hier vertelt, dan zal u voor een rechtbank vermoedelijk in het gelijk worden gesteld.

Ik raad u dus toch aan om te procederen, als het niet via de vakbond kan, dan maar in privé.
Verzekeraars. Pff. Daar zit toch echt crapuul tussen...

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 11 feb 2009 18:04

“Art.8.§ 1. Wordt eveneens als arbeidsongeval aangezien het ongeval dat zich voordoet op de weg naar en van het werk. Onder de weg naar en van het werk wordt verstaan het normale trajekt dat de werknemer moet afleggen om zich van zijn verblijfplaats te begeven naar de plaats waar hij werkt, en omgekeerd...Het trajekt van of naar de verblijfplaats begint zodra de werknemer de dorpel van zijn hoofd- of tweede verblijf verlaat en eindigt zodra deze weer overschreden wordt...”(10 APRIL 1971. - Arbeidsongevallenwet.).

‘Ik heb de korste weg naar huis genomen’ dient niet door u bewezen maar door de verzekeraar weerlegd. Het tegendeel volgt niet uit de enkele duur van uw verplaatsing rekening houdend met de omstandigheden ervan.

‘Door de loutere vaststelling,dat er abnormaal veel tijd verstreken was tussen het tijdstip waarop de werknemer zijn laatste taak beëindigde en het tijdstip van het ongeval,te koppelen aan de vaststelling dat hij zich op de weg naar zijn verblijfplaats bevond,verantwoordt het arbeidshof zijn beslissing tot weigering van de vergoedingen niet naar recht‘(Cass. 26 september 1988,T.S.R. 1988,424).

U dient dus zo nodig het standpunt van de verzekeraar voor de rechtbank te betwisten.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Franciscus
Berichten: 38739

#6 , 11 feb 2009 19:51

geen aparte rechtsbijstandsverzekering vb bij das of zo

de verzekering et... enz is die van uw werkgever vermoed ik -- bent u ambtenaar bij een gemeente

Is daar een PV gezien ongeval ??

Is daar al een vonnis van en zo ja het resultaat

patrik
Topic Starter
Berichten: 14

#7 , 12 feb 2009 07:59

Zou de familiale rechtsbijstand dit dekken ?
De verzekering et.... is inderdaat de verzekering van mijn werkgever.
Ik werk bij een intercomuniale vereneging als een soort bediende
(zelfde statuut als amtenaren)
Er is natuurlijk een pv opgesteld door het parket maar ook dat is nog lopende.
Wat met mijn colega's die elke dag hetzelfde doen en die ook nog naar huis moeten, er zijn ondertussen al conflicten tussen werkgever en colega's over het feit dat ze nu ook eerst douchen en daarna uittikken om niet over dezelfde feiten te vallen op't moment dat ze een ongeval maken op weg naar huis ? Dat krijg je dan !!!!!!
Mag de werkgever daar sancties tegen nemen (vermindering evaluatiepremie), het heeft toch te maken met uw dagtaak ?
Bazen en verzekeringen zijn allemaal dezelfde, zolang je voor hen opbrengt is't ok maar anders ????????????

Franciscus
Berichten: 38739

#8 , 12 feb 2009 19:04

u zou dus statutair zijn dat wil zeggen dat u niet kan ontslagen worden en dat u geen contract hebt getekend - hier bepaald de overheid wat uw modaliteiten zijn en heeft u geen contract te tekenen.

in het ander geval ben u contractueel - is er wel een contract getekend en dient u de voorwaarden van het contract te volgen - dat wat u ondertekend hebt

is er een preventieadviseur - wat zegt die over douche na het werk?? en de vakbond??

roadie
Berichten: 216

#9 , 12 feb 2009 19:46

Terug naar het begin: u sprak over een verkeersongeval? Ik veronderstel met een voertuig? Inderdaad want u moest tanken.
U kan beroep doen op de rechtsbijstandsverzekering van uw voertuig, want zullen die niet zeer tevreden zijn om de warme aardappel naar de arbeidsongevallenverzekeringen door te schuiven?
Was u in fout of in recht voor het ongeval?

Terug naar “Arbeidsongevallen”