Ik heb op 27 mei 2016 een arbeidsongeval gehad. Een stamp op rechterscheenbeen van bewoner met autisme.
Gevolg: pijnlijk drukgevoel op scheen, stappen ging, blijven staan is pijnlijk, na lang zitten ook verstijving en pijn.
Omdat ik in 1990 een McIntosh operatie gehad heb aan mijn rechterknie, en schrik had dat door die stamp er terug schade zou zijn, ben ik voor alle zekerheid dezelfde dag naar de huisarts gegaan. En papieren voor arbeidsongevallenverzekering laten invullen.
Diagnose huisarts: hematoom scheenbeen distaal, trekt door naar rechterknie toe
Ik moest ijs leggen, Dafalgan nemen en hoogtestand en Hirudoid gel smeren.
Ondertussen blijven werken met een bijna zwart scheenbeen.
2 weken later heb ik nog altijd last van mijn rechterknie en ga ik terug naar de huisarts.
Diagnose huisarts op 13 juni 2016: lokale drukpijn incisie artroscopie.
De huisarts heeft antibiotica voorgeschreven en voorschrift voor MRI te laten nemen indien de pijn niet beterde na 2 weken.
Na 2 weken afspraak gemaakt voor MRI van mijn rechterknie.
Uit MRI van 2 augustus 2016 blijkt:
- Status na McIntosh ingreep met metaalartefacten lateraal. Intact voorkomen van de greffe. Geen aanliggende collectie of botoedeem.
- Chondromalacie graad 2-3 patellair caudaal.
Op 3 augustus 2016 liet de huisarts mij de uitslag van de MRI weten.
Opstart van kinesitherapie - stabilisatie oefeningen.
Advies van orthopedist vragen voor eventuele hyaluronzuur infiltraties.
De huisarts raadde me aan om de kniebrace (met gel) aan te doen.
Ik wou absoluut een afspraak bij de orthopedist die mij geopereerd heeft in 1990. Helaas met een wachttijd van 3 maanden.
Ondertussen blijven werken met brace. En op sommige momenten nog last.
Doordat die kniebrace van dagelijks te dragen versleet, heb ik op 6 oktober 2016 een nieuwe gekocht (Genutrain MT6) en betaald en deze factuur ter recuperatie doorgestuurd naar de arbeidsongevallenverzekering.
Op 26 oktober 2016 kreeg ik een schrijven van de arbeidsongevallenverzekering waarin stond:
Gelieve het voorschrift te laten geworden, gezien er op het ogenblik van de feiten een 'hematoom over heel de lengte van het scheenbeen' werd vastgesteld. Graag medische uitleg hierover.
Niet te begrijpen. Ondertussen had de arbeidsongevallenverzekering al 8x kinesitherapie terugbetaald waar duidelijk op het voorschrift stond dat het over mijn rechterknie stond.
Ik heb dus kopieën gemaakt van alle documenten die de arbeidsongevallenverzekering al had ontvangen en met in fluo aangeduid elke keer het woord KNIE vermeld stond. Ik heb dit verstuurd op 01/11/2016.
Op 21 november 2016 heb ik een mail ontvangen waarin mij gevraagd werd mij op 24 november 2016 aan te bieden bij de arbeidsgeneesheer van de verzekering. Helaas lag ik van 14 tot en met 24 november in het ziekenhuis wegens peritonitis met abcedatie links en werd die afspraak verplaatst naar 19 december 2016.
Ondertussen was ik wel op 9 december 2016 naar de orthopedist kunnen gaan.
Zijn verslag:
Voorgeschiedenis:
1987: rechterknie: partiele mediale meniscectomie.
1990: Mac Intosh operatie van de rechterknie door hem in Tienen.
1992: verwijderen van de Mac Intosh krammen.
Na de ingrepen had ze een stabiele knie zonder last.
Huidige aandoening:
Arbeidsongeval op 27 mei 2016. Patiënt kreeg stamp tegen het distale onderbeen rechts lateraal. Er was onmiddellijk zwelling en blauwe verkleuring van het scheenbeen. Sindsdien heeft ze pijn in het voorste kniecompartiment.
MRI onderzoek op 02/08/2016 toont een duidelijke kraakbeenaantasting graad 3 à 4 ter hoogte van de patella in het distale gedeelte.
Klinisch onderzoek: stabiele knie. Geen pijn over de gewrichtsspleten. Pijnlijk patellofemoraal wrijven met vooral drukpijn over de distale achtervlakte van de patella.
Bespreking: Gevorderd kraakbeenlijden retropatellair. Voor het werkongeval had ze geen last.
Als behandeling stelt hij infiltraties met HYaluronzuur voor retropatellair.
Normaal worden de infiltraties gestart met 2 van Ostenil Plus en 1 met gewone Ostenil. Om de 8 maanden gebeurt er best een rappelinfiltratie met Ostenil Plus.
Opnieuw brute pech: de dag dat ik naar de arbeidsgeneesheer moest, werd ik op 19 december 2016opnieuw met ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Ik had wel tijdig de arbeidsgeneesheer nog kunnen verwittigen. Gevolg: verwijdering stuk dikke darm en kleine 3 maanden een ileostoma.
Uiteindelijk ben ik pas vorige week woensdag 29 maart 2017 naar de arbeidsgeneesheer van de verzekering kunnen gaan.
De arbeidsgeneesheer liet al snel verstaan dat het arbeidsongeval niet de oorzaak is van mijn huidig knieprobleem. Ik heb haar gezegd dat ik van 1992 tot 26 mei 2016 (de dag voor het arbeidsongeval) nooit last gehad heb van die knie.
Zonder succes blijkbaar.
Vandaag kreeg ik een brief van de arbeidsongevallenverzekering waarin staat:
Op basis van de gegevens van onze raadsgeneesheer, kan u als genezen worden beschouwd, zonder enig blijvend letsel dat van invloed is op uw economische arbeidsongeschiktheid.
Er is een op zich verder evoluerende degeneratieve status ter hoogte van de rechterknie, niet in causaal verband met dit ongeval te brengen.
Dit kan toch niet. Van 1992 tot de dag voor het arbeidsongeval heb ik echt nooit last gehad van mijn knie.
Zelfs nu in de maanden dat ik in ziekenverlof ben omwille van een ander medische reden (totaal niets te maken hiermee) heb ik dagelijks last van mijn knie. Constant een kniebrace dragen om te gaan werken is toch ook geen optie.
Dus die infiltraties met Hyaluronzuur zijn een noodzaak. Een kostprijs van ongeveer 200 euro de eerste keer en nadien alle 8 maanden terug 1 spuit. Dit eigenlijk tot ik op pensioen ga over 20 jaar. Het kan toch niet dat ik dit moet betalen.
Wat kan ik doen? Welke stappen kan ik ondernemen?
Ik ben echt ten einde raad.