Raar geval: volmacht en geld doorgeven

Luis S
Topic Starter
Berichten: 8
Juridisch actief: Nee

Raar geval: volmacht en geld doorgeven

#1 , 07 nov 2018 17:11

Een vrouw op het werk heeft dit voor in haar familie en vertelde mij erover. Behalve dat het een spijtig verhaal is vroeg ik mij vooral af of er eventuele juridische gevolgen zijn voor een van de ontvangers van het geld.

Julius en Augustus kennen elkaar al heel lang. Julius is zo'n twintig jaar ouder dan Augustus.

Omdat Julius de beide kinderen van Augustus al heel hun leven kent wou hij bij zijn dood aan elk kind €10 000 nalaten.
Om de hoge successierechten (geen familieband) te vermijden zet Julius de €20 000 alvast op een rekening op naam van Augustus; Julius behoudt wel een volmacht op die rekening.

Na decennia is er plotseling ruzie tussen de twee, en het lijkt erop dat deze niet bijgelegd zal worden. Augustus denkt na een paar weken plotseling aan die €20 000 voor zijn kinderen en gaat naar de bank om Julius z'n volmacht te verwijderen, wat de bank ook doet; en daarop geeft Augustus aan elk kind een schenking van €10 000.

Wettelijk gezien lijkt me dit in orde (moreel gezien is het misschien wel anders...) -- eigenlijk kan Augustus zeggen dat hij een cadeau, dat jaren geleden aan hem gegeven was (€20 000), nu zelf geschonken heeft aan zijn kinderen.

Is het echt zo simpel of kijk ik ergens over?

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Torenhoge juridische kosten vermijden? Kies dan voor de online juridische dienstverlening van Jureca. Je bespaart er tijd en geld dankzij telefonisch advies, automatische documenten en vele andere juridische diensten aan een vaste prijs. Gratis bijstand voor alle verkeersovertredingen en misdaden. Op zoek naar een advocaat? Ontvang vrijblijvend een offerte voor jouw juridische situatie – zowel ondernemers als particulieren. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
Thomas Morus
Berichten: 2650
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 07 nov 2018 17:26

Waarom zou de eigenaar van de rekening de volmacht niet mogen intrekken en het geld niet mogen opnemen?
De rekening en het bedrag dat er op staat zijn van hem.
De verkiezingsbeloften van vandaag zijn de belastingen van morgen.

Luis S
Topic Starter
Berichten: 8
Juridisch actief: Nee

#3 , 07 nov 2018 21:27

Zo zie ik het ook, maar dat leek me zo simpel dat ik er onzeker van werd. (In ons Belgenlandje is het meestal ingewikkeld! ;))

Reclame

Terug naar “Andere”