Ongewenst biologisch vader

dmytro2018
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Ongewenst biologisch vader

#1 , 24 mei 2018 20:16

Situatie in het kort:

- Gaat om een situatie in Nederland

- One night stand raakt zwanger (ondanks gebruik van pil)

- De dame in kwestie komt hier na 14 weken zwangerschap achter.

- Dame en ik zijn het eens: abortus.

- De dame in kwestie komt hier vervolgens op terug, en wil het kind houden.

- Ik wil dit niet, maar heb geen keuze. Wil niet de vaderrol op me nemen om verscheidene redenen (dame in kwestie woont 200km verderop, heb geen klik / nul affiniteit met dame in kwestie, ik heb reeds 2 dochters (volle zussen) onder co-ouderschap, burnout). Zij is hier mee akkoord, maar wil dan ook niet dat ik na een paar jaar ineens aan kom kloppen met spijt, dreigt dan allimentatie op te gaan eisen met terugwerkende kracht. Ik zal het kind dan ook niet erkennen.

Nu wil zij de afspraken op papier zetten. Dit hebben we reeds gedaan, en willen dit samen ondertekenen. Zijn er bepaalde zaken die van belang zijn om in deze onderlinge overeenkomst op te nemen? Ik heb geen verstand van familierecht. Of zijn er bepaalde zaken waarvan jullie zeggen: dit moet je / moeten jullie absoluut zo snel mogelijk regelen?

Bij voorbaat dank.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38587

#2 , 24 mei 2018 20:25

U bent en blijft de vader. Ongeacht wat jullie op papier zetten en ondertekenen.
Belangen van kind gaan voor.
Als er iets op papier staat zal het ook gemakkelijker zijn om een begin van bewijs te hebben. Maar in feite moeder kan ten altijd naar RB stappen in NL en u als vermoedelijke biologische vader aangeven op basis van alle elementen die ze nu al heeft. U zal dan gedagvaard worden in NL om een DNA staal (bloed - wangslijmvlies) te geven en bij positief resultaat zal dat bewijs gebruikt worden in rechte ter zitting - kans dat u wint zal zeer klein zijn.
Een van mijn medewerkers is ooit in zo'n rechtszaak betrokken geweest - na ongeveer x jaar eerste aanleg verstek verzet en beroep is medewerker veroordeeld en inderdaad zelfs met terugwerkende kracht.
Ik raad toch aan om een advocaat te raadplegen en niets te tekenen tot u met de advocaat hebt gesproken.

Nu langs de andere kant ken ik twee dames waarvan een BOM moeder - en de andere wel vader die erkend heeft maar waar nooit iets aan gevraagd wordt - vader betaald niets want moeder wil dat niet.

Zo ziet u maar.

LeenW
Berichten: 12824

#3 , 24 mei 2018 20:41

Zoals gezegd, een papiertje ondertekenen gaat u niet helpen uw verantwoordelijkheid te ontlopen. Indien het wenselijk is voor het welzijn van het kind, kan de rechtbank u steeds verplichten alimentatie te storten (al dan niet met terugwerkende kracht).

Reclame

dmytro2018
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#4 , 24 mei 2018 20:44

Dank Franciscus, duidelijk verhaal, en fijn dat ik niet de enige in een dusdanige situatie ben, ik zit er vreselijk mee. Het is mij duidelijk dat ik hoe dan ook de biologische vader zal zijn, echter zal dit voor mij persoonlijk nooit zo kunnen voelen in de ontstane situatie.

Een rechter kan mij in het meest vervelende geval opleggen dat er alimentatie betaald moet worden (met terugwerkende kracht)? Ik neem aan dat mij niet verplicht een vaderrol opgelegd kan worden? Wie betaald de kosten van zo'n rechtszaak - mocht deze er ooit komen - als ik gewoon meewerk, de moeder, ik, beiden? Wie betaald de kosten om te bepalen hoeveel alimentatie er afgedragen dient te worden, ik heb een gecompliceerde inkomstenstroom, denk dat daar een financieel expert bij moet komen kijken. Bij voorbaat dank. Zal morgen ook informeren naar een advocaat, dan best gespecialiseerd in familie- / personenrecht?

Franciscus
Berichten: 38587

#5 , 24 mei 2018 20:57

Wie dat bepaald dat is de rechter.
Wie dat betaald dat is de verliezer en mogelijk, in BE toch, nog een rechtsplegingsvergoeding ( betaling aan advocaat andere partij).

eylis
Berichten: 8840

#6 , 24 mei 2018 21:16

toch best eens een Nederlandse rechtskundige raadplegen, want er zijn minieme verschillen tussen beide wetgevingen wat ouderschap betreft. en als ik het verhaal goed volg zou een eventuele rechtszaak toch in Nederland gebeuren.

Terug naar “Andere”