Onderhoudsplicht broer tov moeder

Mojo77
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Onderhoudsplicht broer tov moeder

#1 , 14 dec 2017 09:15

Beste,

Korte situatieschets.

De moeder van mijn vriendin is zwaar ziek en hierdoor hulpbehoevend. Zij woont hierom bij ons in.

Zij is 24/7 bij ons waarvan wij nog eens 4 dagen per week alleen de zorg dragen. Om alles rond te krijgen werkt mijn vriendin nu halftijds. Buiten de extra huishoudelijke kosten is er dus ook inkomsten derving.
Haar broer van zijn kant komt hooguit 3 uur per week langs en meer in de hoedanigheid van bezoek en draagt financieel niet bij.

Op welke manier kunnen wij zijn financiële en/of sociale bijdrage afdwingen??

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Torenhoge juridische kosten vermijden? Kies dan voor de online juridische dienstverlening van Jureca. Je bespaart er tijd en geld dankzij telefonisch advies, automatische documenten en vele andere juridische diensten aan een vaste prijs. Gratis bijstand voor alle verkeersovertredingen en misdaden. Op zoek naar een advocaat? Ontvang vrijblijvend een offerte voor jouw juridische situatie – zowel ondernemers als particulieren. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
asperger
Berichten: 6493
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 14 dec 2017 11:54

U kunt dat niet afdwingen aangezien de hulp die u aanbiedt vrijwillig is.
U kunt het wel vragen maar dwingen zal in deze omstandigheden niet gaan.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Sirkii
Berichten: 3656

#3 , 15 dec 2017 21:12

U hebr toch al met uw moeder afgesproken dat u het grootste deel van haar persioen/uitkering krijgt als bijdrage voor uw zorgen. Dit zou het inkomensverlies kunnen compenseren.

Reclame

basejumper
Berichten: 3405
Locatie: Diest

#4 , 16 dec 2017 13:31

Beste

Onderhoudsplicht is in se een financiële plicht om bij te dragen in onkosten voor zoverre de zorgbehoevende zelf onvoldoende financiële middelen zou hebben om die zelf te bekostigen.
Voor zover ik uit deze post dat kan opmaken is dat hier niet het geval.
Onderhoudsplicht is GEEN wettelijke plicht om zelf zorgtaken op te nemen.
Het feit dat u die zorgtaken zelf wel opneemt is lovenswaardig. Maar het is geen basis om een financiële compensatie te eisen omdat de andere broer dat niet doet.
Wat u wel kan doen is een familiaal gesprek om de bestaande praktijk te herverdelen. Bij een zwaar zorgbehoevende en zieke persoon zijn er ook heel wat gezinsondersteunende maatregelen. (gezinshulp, thuisverpleging, dagcentra...) Bespreek dit met dokter en mutualiteit. Het kan een vermindering van de zorglast voor u betekenen, en mogelijk ook de opening geven aan je vriendin om terug bvb 70 % te gaan werken.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Terug naar “Andere”