Rechten verkoper bij gedwongen openbare verkoop woning

MirkeC56
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Rechten verkoper bij gedwongen openbare verkoop woning

#1 , 13 okt 2017 15:37

Door enkele wanbetalers zijn mijn schoonzoon en dochter in financiële problemen geraakt en konden ze de lening van hun woning niet afbetalen. De openstaande schulden die nog aan hun moeten betaald worden staan al meer dan anderhalf jaar open, maar het gerecht is zo traag dus werd er
een curator aangesteld die al een aantal zaken in beslag genomen heeft, doch het huis moet gedwongen verkocht worden.

2de week augustus bericht van de Notaris dat de eerste zitdag van de verkoop zal plaats vinden op 26 september met recht van hoger bod van 15 dagen, dat er spijtig genoeg niet gekomen is. Op de papieren van Notaris staat vermeld dat ze 11 november het huis moeten verlaten.
Na herhaald vragen naar documenten om zich te kunnen aanmelden voor een sociale woning heeft de notaris eindelijk na bijna 5 weken (lees 2de helft september) voor het gevraagde document gezorgd. Eerst moest belastingaangifte 2014 voorgelegd worden, vermits er al een deel ingepakt staat was het even zoeken. Nu krijgen ze te horen dat ze een recentere aangifte wel digitaal zullen raadplegen...

Ze staan nu aangemeld bij OCMW voor sociale woning, maar gezien ze 4 kinderen hebben is er niets betaalbaar voor handen. Op OCMW hebben ze doodleuk gezegd dat ze op de wachtlijst komen en indien er niets is ze altijd naar een daklozenverblijf kunnen.

Een huurder heeft 6 maanden tijd om een andere woning te zoeken ingeval de huisbaas de huur opzegt, hoe zit het met de rechten bij een gedwongen verkoop. Kunnen ze echt een huishouden met 4 kinderen, waarvan de jongste 10 maanden is zo maar op straat zetten?

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
mava105
Berichten: 20119
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 13 okt 2017 15:40

Gemeente zal voor een opvang moeten zorgen. Waarom zo laat uw aan vraag voor een sociale woning gedaan? Je wist toch al langer dat je op staat zou komen te staan .

denlowie
Berichten: 15598
Juridisch actief: Nee

#3 , 13 okt 2017 15:56

Normaal in zulke zaken duurt dit een jaar, ik vind als je een jaar de tijd heeft gehad om iets te zoeken dat er niet veel rechten overblijven.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Reclame

MirkeC56
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#4 , 23 okt 2017 13:02

Klopt allemaal, maar een jaar zijn ze nog niet verwittigd. Ze wisten zelfs niet wie de notaris was tot begin augustus.

Het is ook niet eenvoudig een woning te vinden in de omgeving van de school van de kinderen (of met een goede verbinding)
met voldoende plaats voor 4 kinderen.

Wat de aanvraag bij OCMW betreft, toen ze een half jaar geleden te horen kregen dat huis verkocht zou worden
zijn ze reeds naar OCMW geweest en kregen toen te horen dat "ze nog een eigendom hadden" dus niet in aanmerking kwamen.
Notaris was toen nog niet gekend en toen ze die kenden hebben ze, ondanks meermaals vragen, 5 weken moeten wachten
tot ze het kregen, en toen was het al 2de helft September.

Vermits er al een deel ingepakt was, moisten ze zoeken in de dozen zoeken naar de belastingaangiftes van 2014. Als ze die dan
binnen brengen krijgen ze te horen dat ze online die van 2015 wel zullen gebruiken.

Mijn dochter is al 10 x naar OCMW geweest, elke keer krijgt ze andere papieren mee die moeten ondertekend worden door haar partner.
En zo blijft het maar duren.

Mijn vraag was enkel, kunnen ze een gezin met 4 kinderen zomaar uit huis zetten als ze niets betaalbaar vinden om te wonen

cestqui
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#5 , 16 nov 2017 04:24

is ze effectief de woning al verlaten nu?en hoe is dit gebeurt?

Terug naar “Andere”