Onbepaalde duur vrijwilligeren buitenland

FrankyD
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Onbepaalde duur vrijwilligeren buitenland

#1 , 20 jan 2017 14:13

Hey!

Kort een situatieschets.
Ik ben sinds een jaar zeer geïnteresseerd geraakt in wwoofing:
werken in ruil voor kost & inwoon op organische boerderijen. Onderlinge afspraak, niks officieels.
Nu is dit zo interessant dat ik dit voor onbepaalde duur wil gaan doen in het buitenland (Europa).
Wie weet kom ik na enkele maanden terug, wie weet doe ik het jaren, wie weet ga ik in Spanje wonen na een maand...
Ik weet dus niet exact wat de toekomst zal brengen, wel dat ik ga reizen voor onbeperkte duur zonder inkomen, zonder eigen huis. Momenteel sta ik nog als werkzoekende zonder uitkering gedomicilieerd bij de ouders.

Nu vraag ik me af hoe dit exact allemaal zit op wettelijk vlak.
-Kan ik best gedomicileerd blijven bij mijn ouders? Nadelen, voordelen (voor hen en mij)?
-Is een referentieadres interessanter? (sprak onlangs iemand, heeft dit kunnen regelen voor iets soortgelijks, maar ik zie dat het normaal niet voor reizigers is en anders max 1 jaar)
-Ik kan me gewoon opgeven bij de VDAB als niet-werkzoekende voor onbepaalde tijd? (sta nu als werkzoekende, geen uitkering)
-Ik begreep dat de ziekenkas redelijk laks is. Als je minder dan drie maanden in Europees buitenland zit ben je verzekered, de vrouw aan de telefoon zei dat ze dat toch niet echt controleren en dat je na een ongeval gewoon terugkomt en zegt dat je nog niet lang weg was
-Hoorde dat ik kan zeggen dat ik voor onbepaalde duur vrijwilligerswerk in België op verachillende plekken, en best niks zeg over het buitenland, aangezien ze dan moeilijk zouden doen (op de gemeente bv, of ziekenkas?)
-Ik zie dat je bv ook 'tijdelijke afwezigheid' kan opgeven, voor maximaal 1 jaar. Stel dat ik na dat jaar dan terugkom, kan ik dan melden dat ik terug ben, en mezelf opnieuw als tijdelijk afwezig opgeven bv? Wat als je na een jaar tijdelijk afwezig niet terugkomt, en geen vast buitenlands adres hebt?

Lang verhaal kort: ik wil als onofficieel 'vrijwilliger' rondtrekken voor onbepaalde duur in Europa en haal mezelf liefst zo min mogelijk problemen op de hals met ons plezante rechtssysteem.

groetjes

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.