Meerderjarige zoon wil terug thuis komen wonen

Rdw52
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Meerderjarige zoon wil terug thuis komen wonen

#1 , 12 jan 2017 22:36

De relatie van de meerderjarige zoon met zijn partner is enkele jaren geleden op de klippen gelopen. Ze hebben de gezamelijke woning verkocht, met de verkoopprijs de lening en wederbeleggingsvergoeding aan de bank terugbetaald.

Zoon huurt intussen en heeft van de winst op de verkoop van het huis zijn meubels en een autootje aangeschaft. Zoon wilde oorspronkelijk, bij het beëindigen van de relatie, terug thuis komen wonen bij zijn alleenstaande vader. Gezien niet zo goede verstandhouding tussen vader en zoon heeft vader dat toen geweigerd. Zoon is daar heel kwaad om. Het contact tussen vader en zoon is helemaal verbroken.

We zijn nu enkele jaren verder. Zoon heeft zijn spaarcenten opgeleefd. Heeft ook geen auto meer. Vertikt het bovendien om zijn rekeningen van nutsvoorzieningen te betalen.

Nu chanteert hij zijn vader emotioneel en eist hij intussen om bij hem te mogen komen wonen. Volgens hem is vader de schuld van zijn financiële problemen en moet hij de zoon thuis laten wonen.

Vader heeft intussen de betaling van enkele boetes van de zoon en de nutsvoorzieningen op zich genomen. Dit om erger te voorkomen en in de hoop dat de zoon zijn leven terug op de rails krijgt.

Zoon is daar helemaal niet tevreden mee en zegt vlakaf dat zijn vader dit allemaal enkel en alleen maar doet om hem buiten te houden.

Via hulpverlening heeft vader de raad gekregen om zoon te laten opnemen. Via een tweede informatiebron heeft vader vernomen dat dit via de rechtbank moet. En dit zou maximum voor een periode van 40 dagen zijn (rechter beoordeelt dit, rechter kan ook besluiten dat zo'n opname helemaal niet nodig is). Hier zijn ook nog kosten aan verbonden.
Vader ziet dit dus helemaal niet zitten omdat het helemaal niks oplost, en de situatie alleen maar verergert.

Heeft er iemand nog goede raad voor deze radeloze vader ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38599

#2 , 12 jan 2017 23:06

Hier al eens lezen er zijn twee procedures rechtstreeks via een arts en vrederechter en de dringende via politie parket en vrederechter.
U kan info bekomen bij de sociale dienst ocmw - bij een http://www.caw.be uit uw buurt of bij uw huisarts.

http://www.vlaanderen.be/nl/gezin-welzi ... collocatie
http://www.justwatch.be/Justwatch.be/Pr ... vatie.html
http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_lo ... 2013031714

Vader dat wil zeggen dat die zoon uw broer is en u zijn broer of zuster? Zin er nog meer kinderen en aangetrouwden?
Want met hoe meer hoe sterker u staat tegenover broerlief.

Best is eerste stap hem duidelijk maken dat zijn gedrag tegenover vader niet kan. Maar bespreek de tactiek en strategie met de hulpverleners.

PS Om te beletten dat de broer zich bij vader zou inschrijven met vader aan gemeente melden dat er niemand mag ingeschreven worden zonder (politie)onderzoek en verwittig ook de wijkinspecteur die instaat voor de inschrijvingen. In het RijksRegister wordt dat aangegeven dus alle personen die iets te maken hebben met een inschrijving kunnen dat dan raadplegen.

mbbs1024
Berichten: 474

#3 , 13 jan 2017 10:56

Ik snap eigenlijk niet dat het mogelijk is dat iemand zich ergens domiciliëert zonder akkoord van de eigenaar of huurder, hoe kan dat ?

Reclame

Rdw52
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#4 , 13 jan 2017 21:42

Hulpverleners zeggen aan de vader dat ze niks kunnen doen. Ze adviseren vader om met de zoon samen te zitten, om de situatie uit te praten.

Vader ziet dit niet zitten, want tijdens telefoongesprekken met de zoon gaat het alleen maar over wat allemaal de schuld van de vader is : zoon heeft al zijn spaargeld op moeten gebruiken wegens te weinig inkomen, hij heeft niet genoeg geld om de ganse maand te kunnen eten. Vader krijgt alleen maar verwijten over zich heen.

Vader vindt dat zoon zijn eigen problemen moet zien op te lossen, en dat zoon niet genoeg zijn best doet.
Standpunt van de zoon is dat zijn vader voor hem moet zorgen, de enige oplossing voor de problemen van de zoon is door bij vader te gaan wonen.


Wat heeft zoon zelf al gedaan om zijn problemen op te lossen ?
- Hulpverleners ingeschakeld die de vader hebben opgebeld om een gesprek bij de vader thuis (in aanwezigheid van zoon) af te spreken. Tijdens dit gesprek moest dan uitgepraat worden om de zoon terug thuis te kunnen laten wonen.
Vader was gelukkig mondig genoeg om dit niet toe te staan. Vader is wel naar hulpverleners toe gegaan om hier over te spreken, en duidelijk te maken dat hij geen zin in constante ruzie in zijn huis heeft. Daarna niks meer van gehoord.

- Volgende actie van de zoon is ongeveer een jaar na zijn vorige actie : Zoon heeft politie naar huis van vader gestuurd, terwijl hij hen van op afstand stond op te wachten (dit weten we omdat iemand per toeval de zoon daar heeft zien staan wachten). Politie is effectief bij vader langs geweest. Zij zijn blijkbaar verplicht om op elke oproep in te gaan, zonder op voorhand te weten waar het precies om gaat. Zoon stond gelijk bij de politie aan de combi zijn beklag te doen. Doel was duidelijk vader te dwingen om hem in huis te nemen.
Vader heeft toen vriendelijk met de politie gesproken - die mensen doen immers enkel maar hun werk - en toen bleek ook duidelijk dat zoon niks kon afdwingen van de vader. Zoon is het vervolgens met gierende banden afgebold.

- Zoon is ook naar betaalde hulpverlening geweest (zegt hij zelf). Maar dit is stopgezet omdat hij het niet meer kan betalen en hij er niet meer geraakt zonder auto.


En nu is zijn nieuwe tactiek dus vader voortdurend opbellen met zielige verhalen, afgewisseld met praten over over koetjes en kalfjes. Hij probeert zo zijn vader uit te leggen dat hij hem kan helpen met zijn problemen door hem terug thuis te laten komen wonen. Als vader daar dan niet op ingaat volgen verwijten en scheldpartijen.

Franciscus
Berichten: 38599

#5 , 13 jan 2017 22:14

Eerste reactie ... wat voor soort hulpverleners zijn dat? Of is dat een uitspraak van de zoon.
Afspraken maken bij een van de partijen thuis en vader onder druk zetten.
Afspraken kunnen gemaakt worden in een neutrale omgeving en best vb bij de sociale dienst van het OCMW.

Politie opbellen en wat was de reden ...valse oproepen kunnen indien via 100 of 101 strafbaar zijn. Is van deze tussenkomst een melding gemaakt. Bij de politie navragen en het meldingsnummer vragen ...indien geen medewerking ...antwoord maar onze raadsman heeft dat nodig voor mogelijk verdere acties tegen de zoon
Vader kan aangifte van belaging doen bij politie.
Indien zoon geen geld heeft toch een auto om met gierende banden te vertrekken.

Ik schreef mijn reacties terwijl ik aan het lezen was ...dat steeds opbellen is zeker te klasseren als belaging - stalking. De gesprekken mogen wettelijk perfect worden opgenomen en ingediend als bewijs - rechter zal dan wel beslissen.

Hulpverleners zijn gratis ...indien ze betalend zijn dan zitten we vermoedelijk in de therapeutische sfeer. (Psychiater - psycholoog of therapeut).
OCMW en CAW zijn gratis.

Mijn PS in #2 zeker doen dus gemeente en wijkinspecteur.

Rdw52
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#6 , 14 jan 2017 17:35

De hulpverleners uit mijn eerste reactie : dat is hulpverlening die zich specialiseert in patienten met een chronische psychiatrische problematiek (staat zo op hun website). Zij werken samen met enkele organisaties zoals o.a. het CAW. De naam van deze hulpverlening kan ik hier niet prijsgeven. Eventueel wel in privébericht.
Deze hulpverleners hebben de vader zélf opgebeld (op vraag van de zoon). De zoon zat zelfs bij de hulpverleners op het moment van hun telefoontje naar de vader. Ze vroegen meteen of de zoon mocht meekomen naar het gesprek, 'hij zit hier bij ons' zeiden de hulpverleners.

OCMW heeft voorgesteld om via huisarts zoon te laten opnemen. Eigen huisarts van vader heeft dit ronduit afgeraden. Volgens deze huisarts wordt dat niet meer toegepast bij hem en zijn collega's in de omgeving.

De zoon is perfect handelingsbekwaam, dus zou het trouwens heel moeilijk zijn om de nodige attesten van een arts te krijgen om de procedure voor opname van zoon op te starten.
Het ontbreekt de zoon gewoon aan de wil om zelf iets aan zijn situatie te doen.

-----------

Van harte dank trouwens voor de gegeven tips. Dat er gesprekken mogen worden opgenomen wist ik trouwens niet.

Franciscus
Berichten: 38599

#7 , 14 jan 2017 20:56

Het moet inderdaad best een arts zijn die de betrokkene kent.
Enkel bij een dringende opname is het een arts die gevorderd wordt door de politie in opdracht van het parket.
Dit lijkt me - in eerste instantie - niet direct de weg te zijn.
Edoch het kan het wel worden mocht de zoon vader blijven lastig vallen - aan de deur - via telefoon of via het (overtuigen van) derden.
Persoonlijk zou ik toch eens naar die hulpverleners bellen die met zoonlief bij vader zijn langs geweest met de vraag waarom ze dat gedaan hebben en waarom ze broer hebben hebben meegebracht. Laat ze eerst meer eens hun uitleg doen ( persoonlijk zou ik die opnemen is perfect wettig).
Dan pas zou ik de vraag stellen of zij misschien niet beter eerst zelfs eens met vader hadden komen praten en of zij beseffen wat voor inpakt het heeft dat zij daar ineens als professionele hulpverleners met de zoon stonden en dat voor vader misschien wel niet allen confronterend maar ook intimiderend over zou komen.
Al naargelang hun antwoord kan u hen meegeven dat ze blijkbaar toch ook een beetje (veel) gemanipuleerd werden door broer of indien ze het dan nog niet doorhebben hen melden dat een volgend (mondeling of telefonisch) contact van hen met vader wel eens zou kunnen beschouwd worden als stalking ( wettelijk belaging). En dat u dan niet zal nalaten de nodige juridische stappen te nemen.

En dan vriendelijk het telefoongesprek afronden.

Rdw52
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#8 , 16 jan 2017 21:32

Vader is intussen naar de gemeente geweest en daar werd hem meegedeeld dat het op de gemeente niet wordt toegepast om te registreren dat er iemand niet mag ingeschreven worden op een adres. Dit zou toch geen enkel nut hebben omdat er altijd een politie onderzoek wordt gevoerd bij een nieuwe inschrijving (woorden van de medewerker op de gemeente).

Moet zeggen dat ik toch zwaar begin te twijfelen aan sommige gemeente medewerkers en aan sommige hulpverleners.

Een mens moet precies haar op zijn tanden hebben om voor zichzelf op te komen.

Franciscus
Berichten: 38599

#9 , 16 jan 2017 22:08

Was dat effectief hun antwoord?
Wel ik ken tientallen inschrijvingen zonder dat politie in kennis werd gesteld - in een aantal gevallen zelfs met opzet.
Trouwens het is de gemeente die verantwoordelijk is voor de inschrijving en niet de politie. De politie treedt enkel op omdat de gemeente de inspectie laat gebeuren door de politie maar dat is geen verplichting kan dus perfect iemand zijn die de gemeente zelf aanstelt. (Heb dat ook meegemaakt).
uw wijkagent kan geen wijzigingen of teksten aanbrengen in het RijksRegister.
Hier meer info over wie het bevolkingsregister moet bijhouden : http://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/bevolking/faq/
Vraag desnoods eens naar het diensthoofd en stel duidelijk de vraag dat u wenst (vader) dat in het RR de registratie gebeurd geen inschrijving zonder politieonderzoek. U kan altijd een mail sturen naar College van Burgemeester en Schepenen -met de opmerking dat u indien er problemen zouden ontstaan verdere juridische stappen zal ondernemen.
Politie maar ook andere diensten kunnen dan zien dat er iets speciaal met dat adres is.

Ga zeker ook langs de politie (wijkinspecteur - voor doorgeven van deze info) en ook daar extra vragen naar de politieteam manager gelet op de meldingen die al moeten gemaakt zijn - Politie heeft elke dag een briefing in de meeste zones kunnen daar o.a. door teammanagers extra elementen worden opgezet vb probleem bij uw vader met gegevens over uw broer zijn wagen en de telefoonnummers van uw vader en de andere broers en zussen.

Rdw52
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#10 , 10 feb 2017 22:22

Even een update : Vader heeft wat schrik te pakken gekregen door toon van zoon aan de telefoon.

Hij vond het eerst een te grote stap om naar de politie te stappen om inschrijving van zijn zoon te voorkomen. Zeker nadat ze hem voordien op de gemeente afgescheept hadden door te zeggen dat ze geen aantekeningen maken dat iemand niet op een adres mag worden ingeschreven.

Dus vader is nu wel naar de politie geweest. Daar werd hem bevestigd dat er eerst vooraf een woonstcontrole aan huis plaats heeft en dat hij niet hoeft te vrezen voor een inschrijving van de zoon achter zijn rug om.

Terug naar “Andere”