Alcoholprobleem

pinneke
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Alcoholprobleem

#1 , 17 jul 2016 19:24

Hallo,

Mijn partner heeft een alcoholprobleem. Wij zijn wettelijk samenwonend.
Episodes van alcoholmisbruik gaan gepaard met zelfverwaarlozing, agressief en grensoverschrijdend gedrag.
Is er iets wat ik kan doen op moment van een cricis ? Heeft het zin op dat moment de politie te bellen ? Of kan deze niet optreden binnen de eigen woning ?
Kan ik via jurische weg therapie afdwingen ?
Kan ik hem de toegang tot de ( eigen) woning ontzeggen op dergelijke momenten ?
Wat zijn mijn juridische mogelijkheden ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 17 jul 2016 19:59

Gewoon klacht bij politie neerleggen. en met dat PV naar de VR trekken.

Franciscus
Berichten: 38602

#3 , 17 jul 2016 23:17

Dit is zonder meer een Intra Familiaal Geweld case en dus zo wie zo voor politie.
http://www.juridischforum.be/forum/view ... 89&t=46358
Bij feiten belt u 101 en laat direct een interventie-eenheid komen.
Neem best morgen eens contact op met de sociale dienst va, uw lokale politie soms heet die dienst SLAchtofferZOrg of soortgelijk benaming ..deze hebben trouwens intern ook beroepsgeheim tgo de rest van de politie maar deze kunnen u wel richting geven en ook bij de effectieve aangifte helpen bij het afleggen van een verklaring.
Zij zullen afhangend van e regio ook kunnen doorverwijzen naar een gespecialiseerde dienst zowel voor uw partner als voor u. Voor u om u te leren daartegen gewapend te zijn. Centrum Geestelijke Gezondheidszorg een Vagga een Altox of voor u mogelijk via een www.caw.be.
Politie en parket maar ook (onderzoeks)rechters zetten meer en meer in op sociaal herstel dan op louter bestraffing.

Reclame

Maxime03
Berichten: 167
Juridisch actief: Nee

#4 , 18 jul 2016 06:50

Indien er zich een probleem stelt moet u steevast de politie opbellen. De politie moet vervolgens een klacht akteren inzake Intrafamiliaal geweld, zoals Franciscus dus zegt.

Een alcoholprobleem is een moeilijk geval, net zoals een drugsprobleem. Men moet eerst trachten om een opname te bekomen op vrijwillige basis. Indien uw partner het probleem zelf niet inziet en niet van zijn probleem af wil, is er immers weinig kans op slagen. Je kan het ook proberen over een andere boeg te gooien en gaan voor een gedwongen opname of anders genoemd collocatie, al is de kans zeer klein dat het gerecht zal instemmen. Hiervoor bestaan twee procedures, meer bepaald de gewone procedure en de spoedprocedure. Om te voldoen aan een gedwongen opname, moet er sprake zijn van een accuut gevaar voor anderen, een gevaar voor de veiligheid van zichzelf en er moet sprake zijn van een geesteszieke!

Wanneer iemand gedwongen opgenomen wordt is dit in eerste instantie slechts mogelijk voor maximum 40 dagen, daarna kan door de vrederechter of procureur beslist worden tot verlenging van de opname. Concreet wordt er dikwijls al na 10 dagen een evaluatie gedaan door de vrederechter of procureur. Als er dan geen 'geestesziekte' kan worden vastgesteld, dan wordt de betreffende persoon terug vrij gelaten.

Aangezien mensen met ernstige alcoholproblemen na 10 dagen al lang terug nuchter zijn, is er meestal geen reden om tot verlenging van de opname te beslissen. M.a.w. de persoon die gedwongen opgenomen werd komt terug naar huis en is meestal niet al te positief ingesteld tegenover diegenen die de opname hebben aangevraagd...

Eigenlijk is de enige reden waarom een dergelijke opname kan verlengd worden 'geestesziekte' of psychotische symptomen (waandenkbeelden, hallucinaties). Een verslavingsproblematiek is echter GEEN psychiatrische stoornis.

De gewone procedure:
Deze procedure start met het indienen van een verzoekschrift bij de vrederechter. Aan dit verzoekschrift moet een medisch verslag worden toegevoegd (bijvoorbeeld van de huisarts). Binnen de 24 uur na de indiening van het verzoekschrift bepaalt de vrederechter de dag en het uur van zijn bezoek aan de persoon wiens opname wordt gevraagd. Beqt ga jeens langs bij het CAW, het vredegerecht of de sociale dienst van de politie voor meer uitleg.

De spoedprocedure:
Deze procedure kan ingezet worden door de politie, zij zullen dan contact opnemen met de Procureur des Konings. Ook hiervoor ga je best eerst eens langs bij bovenvermelde instanties.

Langsgaan bij een gespecialiseerde instelling zoals het CAW of de Sleutel kan nooit geen kwaad. Zij zullen u raad geven hoe u dit best aanpakt.

Franciscus
Berichten: 38602

#5 , 18 jul 2016 23:37

mee akkoord maar het alcohol gelinkt Korsakov syndroom is bij mijn weten de enigste reden die kan gebruikt worden voor een (dringende) collocatie.

WP002
Berichten: 1479

#6 , 19 jul 2016 08:42

Spijtig genoeg weet ik uit ervaring wat Korsakov met iemand kan doen. Mijn oom had een dergelijke verslaving, en de schaarse keren dat hij zich liet behandelen, was dat op vrijwillige basis. Wat betekende dat, als het hem niet zinde, hij zonder verdere plichtplegingen de deur van de instellingen achter zich toesloeg en een paar nieuwe flessen whisky ging inslaan. Bovendien had hij per definitie altijd gelijk. Op gegeven ogenblik kwam hij 'tot inkeer' na een zoveelste zware crisis. Drie dagen later was hij niet meer...

Terug naar “Andere”