Pagina 1 van 1
Domicilie verplicht in 2de woonst?
Geplaatst: 04 mei 2016 21:15
door lievedrie
Er zou, naar verluidt, een nieuwe wet zijn die eigenaars verplicht om huurders van een tweede woonst te laten domiciliëren op straffe van een boete van ongeveer 1000 €? In dit geval zijn het mijn 2 kinderen/studenten die in deze woning op kot zitten.
Weet iemand van die 'nieuwe' wet?
En zo ik mijn dochter moet laten domiciliëren in die woning en niet meer in haar ouderlijk huis, heeft dat gevolgen voor de kinderbijslag en/of voor onze belastingen?
Ik heb al een beetje overal rond gezocht en vindt voorlopig nergens antwoord. Ook de dienst bevolking van de gemeente nergens van op de hoogte.
Re: Domicilie verplicht in 2de woonst?
Geplaatst: 04 mei 2016 21:20
door asperger
Er is geen nieuwe wet.
Indien een woning geen gedomicilieerde heeft moet de eigenaar in de meeste gemeenten een tweede verblijftaks betalen.
Die kan maximum 1000 EUR zijn.
Re: Domicilie verplicht in 2de woonst?
Geplaatst: 04 mei 2016 21:22
door JPV
Er is geen Belgische wet die dat verplicht, er zijn wel in diverse gemeenten taksen op tweede verblijven die toch dat bedrag benaderen. Uw kinderen worden beschouwd als een huurder voor tweede verblijf en zullen dus ook aan die taks onderhevig zijn tenzij het duidelijk over een kot gaat dat ze huren (wat het geval niet is wss).
Als uw kinderen niet gedomicilieerd zijn op uw adres, kan u ze niet ten laste nemen. Fiscaal betekent dat een groot verschil. Kinderbijslag zouden ze eventueel als kind zelf kunnen krijgen.
Re: Domicilie verplicht in 2de woonst?
Geplaatst: 05 mei 2016 10:17
door artemis
In bepaalde steden zoals bv in Antwerpen kan je als student een vrijstelling op tweede verblijfstaks bekomen wanneer je huurt in de gewone woningmarkt. Wel moet je kunnen bewijzen dat je voltijds student bent.
Best informeren bij de dienst Financiën van de gemeente en niet bij Bevolking. Het is immers Financiën die de tweede verblijfstaks oplegt en eventuele vrijstellingen voorziet.
Re: Domicilie verplicht in 2de woonst?
Geplaatst: 05 mei 2016 12:47
door Sirkii
Antwerpen voorziet idd de vrijstelling van betaling van tweedeverblijfstaks voor studenten in tweede verblijven doch ik concludeer daar (nog) niet uit dat dit aan t Schelt ook voor gehuurde woongelegenheden is: De wooncode Vlaanderen verplicht immers dat enkel "gezinnen" kunnen huren. Een "gezin" kan bestaan uit willekeurige mensen (bv cohousing) voor zover ze er allemaal hun domicilie hebben. Zoniet moet de woongelegenheid voldoen aan de regels voor kamerverhuur. Sommige studentensteden doen daar lastig over tot en met verplichten om de woning te verlaten.
Als je een huurcontract tweede verblijf hebt dan best de aanslag betalen om erger te voorkomen. Mogelijks voorzag je huurcontract dit reeds.