Pagina 1 van 1
Gebruik auto aanzien als schenking/ gift
Geplaatst: 26 dec 2015 12:03
door Erikvd
In 2005 kreeg mijn zus het gebruik van de wagen van onze pa, een auto van 2 jaar. alle maar ook alle kosten hiervan werden verder betaald door onze ouders. Voor mijn zus was dit een tweede wagen. Zij deed wel wekelijks de boodschappen mee voor mijn ouders als zij de hare deed, en ook wekelijks de poets waarvoor zij betazld werd. Mijn vader is nu al een tijdje overleden, en de wagen werd ( dacht ik ) op naam van mijn moeder gezet. Ik mag niet teveel weten van wat er bedisseld wordt. Nu heeft mijn zuster een nieuwe wagen aangeschaft en heeft de auto van onze pa, kunnen inleveren. Ik mocht me nooit verzetten over het feit dat zij de auto had waarvoor zij niets moest betalen en nu heeft zij nog eens het voordeel dat zij op haar nieuwe auto een recyclagepremie + overname van de wagen heeft kunnen regelen. Dit zijn toch al wel mooie cado's niet die zij al jaren ontvangt.
Dus mijn vraag is... Kan dit ooit worden verrekend tijdens regeling van nalatenschap als mijn moeder zou komen te overlijden? Het gaat me nu al meer over het feit dat zij voor iedere scheet extras krijgt die mijn gezin niet krijgt. Terwijl zij net de " begoede" zus is en wij iedere cent moeten omdraaien. Huwelijksverjaardagen krijgt zij geld, wij niets, nieuwjaar krijgt zij het dubbele van ons. Haar kinderen hetzelfde. Mijn auto was pert totale en ik vroeg om even die auto te gebruiken tot ik een andere had en wat kon sparen en mijn zus er dus nog eentje heeft en zij en haar man op pensioen zijn, en ik moest maar gaan lenen om direct een andere te kunnen kopen kreeg ik als antwoord.
Re: Gebruik auto aanzien als schenking/ gift
Geplaatst: 26 dec 2015 12:27
door eylis
Hoeveel je ouders bij leven vergoed hebben aan je zus voor boodschappen en poetswerk kan je moeilijk aanvechten. Zij mogen dat zelf bepalen. Daar kan je niets aan veranderen. Dat je zus de auto van je ouders heeft gebruikt om een korting te krijgen bij de aankoop van een persoonlijke wagen, kan je eveneens moeilijk aanvechten en laten inkorten op een latere erfenis. Namelijk: je moeder leeft nog. Je moeder mag met een versleten wagen doen wat ze wil en als die bij inlevering bij een aankoop van een andere wagen je zus een korting oplevert, dan mag ze die als vergoeding voor bijstand en hulp zeker aan je zuster gunnen. Je zus gebruikt nu immers haar eigen wagen om de boodschappen te doen? Ik vrees dat je wettelijk de zaak niet hard kan maken om later bij de erfenis een inkorting te vragen vanwege deze 'voordelen'.
Re: Gebruik auto aanzien als schenking/ gift
Geplaatst: 26 dec 2015 12:55
door Erikvd
Maar het gaat me er niet om dat ze vergoed wordt voor het poetswerk en de boodschappen, daar wordt ze apart voor betaald en is maar eerlijk ook Ze heeft hiervoor zelfs bij overlijden vader een groter deel van de woning voor gekregen!
En de boodschappen zijn echt miniem, 1x per week, (max 20 km gereden )dan vermits er dagelijks de traiteur langskomt met warme maaltijden. Het gaat er me meer om dat ze een genot van een wagen heeft gehad gedurende al die jaren, vermits alle kosten hiervoor betaald werden, zoals benzine , verzekering taks , onderhoud enz... werd deze auto als "hoofd- auto gebruikt. Een auto volledig gratis, bespaart je wel veel op een maand niet? Als je dan al rekening houdt met een groter erfdeel moet het al niet gekker worden he.
Re: Gebruik auto aanzien als schenking/ gift
Geplaatst: 26 dec 2015 12:58
door roharro
Het probleem is dat u dit genoten voordeel niet kunt bewijzen bij het overlijden van uw moeder.
Re: Gebruik auto aanzien als schenking/ gift
Geplaatst: 26 dec 2015 13:23
door Erikvd
Dat klopt roharro, Behalve indien we hiervan een "opname" zouden hebben? Kan dit dan aanzien worden als bewijs? Of als ik dit aangeef bij de notaris, is zij dan niet veplicht dit te melden dat dit zo is? Trouwens die wagen is steeds naar controle enz geweest, terwijl pa niet meer mocht rijden en ons ma heeft geen rijbewijs:)
Re: Gebruik auto aanzien als schenking/ gift
Geplaatst: 26 dec 2015 14:02
door roharro
De notaris zal hier geen positie innemen.
Ingeval van betwisting wordt dat een rechtszaak.
Rechter zal dan beslissen.......
Re: Gebruik auto aanzien als schenking/ gift
Geplaatst: 26 dec 2015 14:06
door mava105
Wil uw moeder geen briefje schrijven en ondertekenen dat uw zus inderdaad die wegen heeft gebruikt van... tot alle kosten inbegrepen.
Re: Gebruik auto aanzien als schenking/ gift
Geplaatst: 26 dec 2015 15:37
door eylis
Ik schat de kans in om je gelijk te halen zeer klein. Immers: jij hebt wel weet van het feit dat je zus de wagen ook persoonlijk mocht gebruiken, maar je weet niet wat de zus wel allemaal deed voor je moeder. Je hebt het van horen zeggen. Het is heel eenvoudig: je leeft niet samen. Dus misschien heb je wel weet van een traiteur die maaltijden brengt. Maar misschien heb je geen weet van andere ritten die je zus deed voor je ouders. Je kan het niet inschatten. En zeker al niet jaren later. Voor een rechtbank kan dus nooit met zekerheid en met bewijzen gestaafd worden dat er voor X bedrag aan voordeel was voor je zus. Dus als het niet bewezen kan worden (met harde bewijzen op papier) hoeveel dat nu precies opbracht zal dat een maat voor niets zijn. Zelfs als de moeder een verklaring ondertekent dat de zus de auto heeft mogen gebruiken en welke vergoedingen ze heeft gehad. Dan nog kan je niet bewijzen wat ze daar wel of niet voor heeft gepresteerd. hoe zou je dat overigens kunnen...Dan blijft het slechts woord tegen woord.
Re: Gebruik auto aanzien als schenking/ gift
Geplaatst: 26 dec 2015 17:21
door roharro
Een éénzijdige verklaring heeft trouwens geen enkele waarde.
Re: Gebruik auto aanzien als schenking/ gift
Geplaatst: 26 dec 2015 17:26
door Xenophon
U gaat die zaken nooit bewijskrachtig kunnen aantonen; er is overigens ook geen schenking geweest, enkel een onmogelijk te quantificeren gebruiksvoordeel. Indien ze het correct aan zou pakken (vb schenking buiten erfdeel, binnen de limieten van de beschikbare reserve en behoorlijk gedocumenteerd) dan bevoordeelt uw moeder wie ze wil, in alle legaliteit.