Pagina 1 van 1

weg

Geplaatst: 20 okt 2015 00:30
door wxwxwxwx888
Ik ben 18+ en wil hier weg, weg van huis en weg van mijn familie en gezin. Ik wil naar een andere land maar ben bang dat mijn ouders naar de politie gaan en me zo dan vinden ik ben 18+ en mag eigenlijk wel weg maar ik wil niet dat ze weten waar ik zit, ik wil het geheim houden. Ik wit dat ze mij gerust laten. Ik wil gewoon weg naar een andere land maar kunnen ze het opvragen bij de politie ? En heeft de politie alles mee ? Wat moet ik doen ?

Re: weg

Geplaatst: 20 okt 2015 06:08
door Xenophon
Als u weg wil, ga dan! U bent meerderjarig en (vooropgesteld dat de reisbestemming niet Syrië, Afghanistan of Irak is) de autoriteiten liggen er heus niet van wakker indien u uw biezen pakt. Verwittig uw familie en de politie (eventueel na uw vertrek als u het anders niet ziet zitten) dat u uit vrije wil vertrekt, niet 'vermist' bent maar vertrokken met onbekende bestemming en niet wenst te worden opgespoord. Klaar.

Natuurlijk, de hemelse dauw is een beproefd vermageringsmiddel dus u zal zelf voldoende inkomsten moeten genereren om van te leven en die ook mógen genereren want de autoriteiten van het land waar u heen wil hebben meestal regels over hoelang hun gastvrijheid duurt en over werkvergunningen etc. In de meeste landen is men ook niet gul met sponsoring van gelukzoekers. En verwacht niet dat uw bedje gespreid zal liggen indien u ooit terugkomt want u zal met niets meer in orde zijn na een tijd, nergens meer recht op hebben en de relatie met de familie zal vermoedelijk enigszins bekoeld zijn.

Als u enkel aan uw familie wil ontkomen is verkassen naar een andere stad en uw telefoonnummer en e-mail veranderen soms ook al voldoende, het moet niet altijd dramatisch zijn.

Re: weg

Geplaatst: 20 okt 2015 07:02
door JPV
Als u met "mijn familie en mijn gezin" bedoelt dat u zelf ook kinderen heeft, hebt u natuurlijk wél een verplichting en zal men u wél kunnen opsporen.

Re: weg

Geplaatst: 20 okt 2015 08:24
door Xenophon
Ja, gezinsverlating is inderdaad strafbaar, JPV heeft gelijk. Ik ging er in mijn post van uit dat het een ongehuwd persoon betrof zonder kinderen. Het las niet zoals het schrijfsel van een persoon die véél ouder is dan 18.

Re: weg

Geplaatst: 20 okt 2015 08:53
door berenod
En u moet zonder fout de overheid laten weten waar u woont. Dit is een plicht van elk Belgisch burger.

In het kort wil dit zeggen dat u voor uw vertrek dit op uw gemeente moet laten weten, u moet dan enkel vermelden waar u denkt naar toe te gaan (u moet daar niet effectief naar toe gaan, plannen kunnen altijd veranderen).
U krijgt dan een bewijs van uitschrijving mee, het formulier "model 8".

Dan hebt u 90 dagen de tijd om u te registreren bij de Belgische diplomatieke post in het land waar u dan verblijft.

De eerste 3 maanden gaat u dan per definitie "legaal onvindbaar" zijn.

Indien u zichzelf na die 3 maanden niet registreert, dan gaat het niet lang duren voor u ambtshalve geschrapt wordt. Indien dat gebeurt, verliest u alle rechten als Belg, inclusief dat u geen nieuwe identiteitsdocumenten kan krijgen, en zelfs dat uw bestaande documenten niet meer geldig zijn. Recept voor serieuze problemen!

Schrijft u zichzelf wel in, dan zal men vermoedelijk uw familie dit laten weten, maar aangezien u meerderjarig bent zal men vermoedelijk niet het exact adres geven! U mag als meerderjarige gaan waar u wil!

Of dit een goed idee is, is nog een ander paar mouwen!

En zoals eerder aangehaald, wanneer u familiale verplichtingen hebt (vrouw/kinderen), dan geldt bovenstaande natuurlijk niet, dan is het een slecht idee en gaat men u na verloop toch vinden.

Re: weg

Geplaatst: 20 okt 2015 09:00
door berenod
Als u weg wil, ga dan! U bent meerderjarig en (vooropgesteld dat de reisbestemming niet Syrië, Afghanistan of Irak is) de autoriteiten liggen er heus niet van wakker indien u uw biezen pakt. Verwittig uw familie en de politie (eventueel na uw vertrek als u het anders niet ziet zitten) dat u uit vrije wil vertrekt, niet 'vermist' bent maar vertrokken met onbekende bestemming en niet wenst te worden opgespoord. Klaar.
Niet helemaal juist hé!
De Belgische bevolkingswetgeving verplicht elke Belg van ergens ingeschreven te staan. Men moet u altijd kunnen vinden voor officiële redenen (belastingen, openstaande boetes,...).

Vertrokken met onbekende bestemming gaat wel (als ze dit aanvaarden voor uw model 8, normaal willen ze een land/adres waar u "vermoedelijk" gaat opduiken), maar binnen de 90 dagen moet u zichzelf sowieso ergens ter wereld op een Belgische ambassade/consulaat aanmelden.
Doet u dit niet kan (en zal) men ambtelijk geschrapt worden, en dan is men per definitie overal ter wereld "illegaal", daar vanaf dat moment je identiteitsdocumenten niet meer geldig zijn.
En binnen de 90 dagen een nieuwe nationaliteit krijgen gaat heus niet lukken!

Re: weg

Geplaatst: 20 okt 2015 09:07
door Xenophon
Misschien lichtjes off-topic, maar toon me eens de regelgeving die me verplicht om bij een verblijf buiten 'het Rijk' zoals dat heet een bestemmingsadres op te geven of om geregistreerd te staan bij het consulaat? Dat het aanbevolen is, zeker. Maar verplicht?

Re: weg

Geplaatst: 20 okt 2015 09:50
door berenod
Lees dit dan even:
http://www.jeugdrecht.be/?action=artike ... rtikel=261
Redelijk vergelijkbaar met het verhaal van de topic starter, alleen dat er niet specifiek over het buitenland wordt gesproken.

Belangrijk is dit:
Wettelijk is iedereen verplicht om zich in te schrijven in het bevolkingsregister. Deze inschrijving gebeurt op basis van de hoofdverblijfplaats van de betrokken persoon.
En:
WAT BETEKENT ‘AMBTELIJKE SCHRAPPING’ OF ‘AFVOERING VAN AMBTSWEGE’

Wanneer de gemeente vaststelt dat iemand gedurende meer dan zes maanden ononderbroken afwezig is op zijn hoofdverblijfplaats verblijft én niet meer op te sporen is, kan het college van burgemeester en schepenen deze persoon uit het bevolkingsregister schrappen. Het gevolg is dat deze persoon niet langer in orde is met eender welke administratieve regel.
Men is dus verplicht zich ten allen tijde in te schrijven in de bevolkingsregisters, en men mag niet langer dan 6 maanden afwezig zijn van het adres wat als hoofdverblijfplaats gekend is!
Na die afwezigheid van 6 maanden wordt men dus ambtelijk geschrapt, wat zeer vervelende gevolgen kan hebben!

Een persoon mag wel, mits voorafgaande mededeling aan het gemeentebestuur (waar hij ingeschreven staat) tijdelijk afwezig zijn voor maximum 1 jaar.

Om met deze wetgevingen in orde te blijven en te vermijden dat men ambtelijk geschrapt wordt, heeft men dus het systeem van inschrijven bij een consulaire post.
Zie hier:
http://diplomatie.belgium.be/nl/Dienste ... w_vertrek/


Wel even melden, u verliest niet uw rechten als Belg wanneer u ambtelijk geschrapt bent.
Maar u kan enkel deze rechten laten gelden wanneer u terug ingeschreven bent in het bevolkingsregister!

Re: weg

Geplaatst: 20 okt 2015 12:06
door Xenophon
Ik lees daar dat het inderdaad verplicht is ingeschreven te zijn in het bevolkingsregister indien men op het territorium van België verblijft maar daaruit volgt m.i. niet dat hetzelfde geldt of men een adres dient door te geven indien men in het buitenland verblijft.

Wat u aanhaalt over ambtelijke schrapping en de mogelijk vervelende gevolgen van een verblijf in het buitenland zonder inschrijving bij de consulaire post bestrijd ik geenszins maar is niet hetzelfde als een verplichte registratie in het buitenland. Indien men dat laatste niet doet staat daar ook geen enkel sanctie tegenover, alleen dient men zich bij terugkeer wél opnieuw in te schrijven. En het zal inderdaad lastig worden om na verloop van tijd een nieuw paspoort te bekomen zonder dat men langsgaat bij een buitenlandse consulaire post.

Re: weg

Geplaatst: 20 okt 2015 12:49
door Franciscus
Neen, maar in het buitenland is men een 'onbekende buitenlander zonder papieren' met als gevolg dat men volgens de daar geldende wetten zal behandeld worden.

Ik ken een case van een Noord Europeaan die ook 'weg was gegaan van zijn familie' resultaat een internationale signalering van betrokkene.
Hij werd maanden daarna in onze stad aangetroffen naar aanleiding van een verkeersovertreding.
Heeft quasi 24 uur vastgezet voor de politie en sociale dienst over alle gegevens beschikte - o.a. contact nemen via de geijkte kanalen met dat land ( via Interpol Wiesbaden) en ondertussen mochten de sociale diensten ook beginnen met zoeken van oplossingen - tolk enz enz ..
+ de boete die direct moest voldaan worden ...geen geld dus 'landloper' - beslag op voertuig dus ook nog een beslissing van parket nodig enz enz ..
Hier loopt het dan nog redelijk tolerant en soepel ... ga maar eens naar een van onze buurlanden tolk? 'connait pas' of een andere taal .
Uiteindelijk mocht de man beschikken zowel van DVZ als pdK.
Zijn familie werd op zijn uitdrukkelijke vraag want meerderjarig niet verwittigd... maar bleef volgens politie wel internationaal geseind .
(En gezien de wetgeving heeft hij vermoedelijk van politie wel een bevel gekregen om het grondgebied van het rijk + Schengen landen te verlaten)
Denk er wel aan dat u in het buitenland (meeste landen / EU ) max 2x90 dagen kan verblijven zonder inschrijving ( toerist) en dient u trouwens te beschikken over voldoende geld om die periode te overbruggen en in veel landen zal u nog een visum nodig hebben.
Verder dikwijls een arbeidsvergunning.
Als u natuurlijk vast werk hebt in een ander land en daar kan/mag verblijven is er geen vuiltje aan de lucht.

Maar administratief niet in regel zijn gaat u zo wie zo problemen opleveren.