Pagina 1 van 1

Sociale media wordt ook gebruikt bij (gerechtelijke) beslissingen.

Geplaatst: 11 aug 2015 14:12
door skabalie
Hi,
ik lees meer en meer dat men mensen gaat controleren op social media, of hun waarheid strookt met hetgeen ze vertellen.
Als dit persoonlijkheid dit is, en zich anders voordoet, daar aan toe.
Maar wat als je met een bevriend social media persoon in ruzie valt, en deze gaat een nep account van je maken, met allerlei belastende feiten. Wat dan?
Stel, dat je financiële problemen heeft, en iemand maakt een nep profiel, waar hij gretig vakantie foto's truceert en post, dure wagens post e.d., en dat ik dan ongeweten, een negatief advies krijg, door iemand, die een nep profiel van mij gemaakt heeft, met daar eventueel getrukeerd foto's e.d. op? :(
Alle dagen staat de media vol van hackings e.d.
We gaan helaas naar een slecht gerechtelijk systeem volgens mij, waar vijanden, gewoon iemand zullen doen kunnen veroordelen, door nep zaken op dit internet te plaatsen. :oops:

Re: Sociale media wordt ook gebruikt bij (gerechtelijke) beslissingen.

Geplaatst: 18 aug 2015 10:36
door scorpioen
Waarom zou de rechter geen gebruik mogen maken van gegevens die op sociale media staan?
Hierbij moet wel het volgende voor ogen worden gehouden:
1. De rechter mag niet zelf actief op zoek gaan naar die gegevens. Die gegevens worden hem voorgelegd door één van de partijen.
2. Elke partij kan dus de juistheid van deze gegevens betwisten. U wordt dus niet "ongeweten" geconfronteerd met een vonnis waarin die gegevens staan. Als u betwist dat een profiel door u werd aangemaakt, zal de partij die met deze gegevens afkomt moeten bewijzen dat het een door u gemaakt profiel betreft.
3. Vervalsingen hebben altijd bestaan. Ik kan ook naar een exotisch eiland gaan en van daaruit een kaartje versturen in uw naam, waaruit dan zou moeten blijken dat u daar op vakantie bent en voldoende geld hebt voor zo'n vakantie.