Pagina 1 van 1

Vraagje betreffende ouderschap

Geplaatst: 15 nov 2014 00:17
door Davy1976
Hallo,

ik weet niet onder welke topic ik het moet plaatsen dus doe ik het hier maar even.

Mijn vriendin heeft twee kinderen een dochtertje van 4 jaar en een zoontje van 2. Ze hebben beide een andere biologische vader maar ze zijn allebei erkent door de ex van haar.
Het slaat er dus op neer dat ze twee keer vreemd is geweest in haar vorige relatie.
Doordat de ex super moeilijk doet over de kinderen waren wij aan het denken aan volgende constructie maar ik wil graag weten als er een wettelijke basis voor is.

We willen de 2 biologische vaders vragen als ze hun vaderschap willen opeisen. Als dat gebeurd kunnen we dan de kinderen bij de ex vandaan houden? Hij ziet ze om de 14 dagen een dag maar maakt de oudste van 4 psychologisch kapot. Dat is ook erkent door een psychiatrisch centrum maar we krijgen het OCJ (jeugdzorg)maar niet ingeschakeld.
De 2 biologische vaders zouden dan nadien verder afzien van hun rechten want ze willen nu ook niets met de kinderen te maken hebben en wij vragen ze ook verder niets.
Dus het einddoel is dat wij de kinderen in alle rust en met veel liefde kunnen opvoeden en ze een normaal leven geven zonder de ex (erkende vader).
Hij weet dat geen der kinderen van hem zijn en zegt ook letterlijk tegen iedereen die het horen wil dat zijn enige doel is ons gezin te ontwrichten ten koste van de kinderen. De kideren interesseren hem totaal niet want hij bekijkt ze als een last.

Tweede vraagje is volgende:
In het vonnis dat in kortgeding is uitgesproken staat dat hij de kinderen op zondag in de even weken heeft maar in het begin heeft hij de oneven weken aan ons gevraagd omdat in de even weken mijn dochter van 12 ook bij mij is (ik heb co-ouderschap en een goede band met de mama) en dat ze dan samen kunnen zijn op zondag. Nu eist hij sinds vandaag plots de kinderen voor nu zondag op ondanks dat hij ze vorige week al gehad heeft omdat het deze week een even week is. Hij doet dit omdat ik morgen in het huwelijksbootje stap met mijn vriendin. Kan dat zomaar omdat hij zelf vragende partij geweest is voor de regeling om te draaien. ook al staat dat niet op papier maar het kan wel bewezen worden dat hij de kinderen elke 14 dagen op de oneven weken gehad heeft de laatste 6 maanden sinds de uitspraak van de rechtbank.

Graag even jullie advies en raad die ik zoals altijd ten zeerste op prijs stel.

Alvast een fijn weekend voor iedereen en bedankt voor de reacties.

Re: Vraagje betreffende ouderschap

Geplaatst: 17 nov 2014 11:23
door AdvoBleyaert
Art. 330.<W 2006-07-01/75, art. 16, 030; Inwerkingtreding : 01-07-2007> § 1. Tenzij het kind bezit van staat heeft ten aanzien van degene die het heeft erkend, kan de erkenning van het moederschap worden betwist [1 voor de familierechtbank]1 door de vader, het kind, de vrouw die het kind heeft erkend en de vrouw die het moederschap van het kind opeist. Tenzij het kind bezit van staat heeft ten aanzien van degene die het heeft erkend, kan de erkenning van het vaderschap worden betwist [1 voor de familierechtbank]1 door de moeder, het kind, de man die het kind heeft erkend en de man die het vaderschap van het kind opeist.
De erkenner en zij die de voorafgaande, in artikel 329bis vereiste of bedoelde toestemmingen hebben gegeven, zijn echter alleen gerechtigd de erkenning te betwisten, indien zij bewijzen dat aan hun toestemming een gebrek kleefde.
De erkenning kan niet worden betwist door hen die partij zijn geweest bij de beslissing waarbij de erkenning is toegestaan overeenkomstig artikel 329bis, of bij de beslissing waarbij de krachtens dat artikel gevorderde vernietiging is afgewezen.
De vordering van de vader, de moeder of de persoon die het kind erkend heeft, moet worden ingesteld binnen een jaar na de ontdekking van het feit dat de persoon die het kind erkend heeft, niet de vader of de moeder is; die van de persoon die de afstamming opeist moet worden ingesteld binnen een jaar na de ontdekking van het feit dat hij of zij de vader of de moeder van het kind is; die van het kind moet op zijn vroegst worden ingesteld op de dag waarop het de leeftijd van twaalf jaar heeft bereikt en moet uiterlijk worden ingesteld op de dag waarop het de leeftijd van tweeëntwintig jaar heeft bereikt (of binnen een jaar na het ontdekken van het feit dat de persoon die het erkend heeft noch zijn vader, noch zijn moeder is). <W 2006-12-27/32, art. 370, 031; Inwerkingtreding : 01-07-2007>
§ 2. Onverminderd het bepaalde in § 1, wordt de erkenning tenietgedaan, indien door alle wettelijke middelen is bewezen dat de betrokkene niet de vader of de moeder is.
§ 3. De vordering tot betwisting die wordt ingesteld door de persoon die beweert de biologische vader of moeder van het kind te zijn, is maar gegrond als diens vaderschap of moederschap is komen vast te staan. De beslissing welke die vordering tot betwisting inwilligt, brengt van rechtswege de vaststelling van de afstammingsband van de verzoeker met zich. De rechtbank gaat na of aan de voorwaarden van artikel 332quinquies is voldaan. In ontkennend geval wordt de vordering afgewezen.

Re: Vraagje betreffende ouderschap

Geplaatst: 17 nov 2014 12:21
door duma
dubbele topic: http://www.juridischforum.be/forum/view ... 23&t=59898" onclick="window.open(this.href);return false;