EEN AUTO VOOR DE OPGROEIENDE PUBER ?

SOFIE
Topic Starter
Berichten: 21
Locatie: OOSTENDE

EEN AUTO VOOR DE OPGROEIENDE PUBER ?

#1 , 02 feb 2006 12:52

Wij hebben 2 dochters in co-ouderschap. de oudste wordt dit najaar 18.
we schreven haar in bij de autorijschool.
Nu neemt zij aan dat zij er gewoon een auto bijkrijgt/kosten all inclusive.
Dit is iets wat wij vooreerst niet zomaar kunnen betalen. Anderzijds duwt
de moeder aan de kar (haar partner is kapitaalkrachtig) om ons 50% te
laten betalen.
In het verleden grote problemen gehad (ze wou haar dochter op haar adres op voorwaarde dat ze hiervoor 480 euro onderhoudsgeld kreeg en hiervan zou de dochter 230 euro per maand krijgen...)
dat is nu bijna opgelost / de jeugdrechter heeft haar streng toegesproken.
de dochter trok haar eis (die ze onder druk van haar moeder stelde) in.
tot nu toe was de samenwoonsituatie sedertdien heel genietbaar
Nu haar moeder haar kop weer zot maakt hiermee, is dat al weer wat minder.
Onze vraag is : in hoeverre worden ouders verondersteld een auto te kopen.
kan een rechter je hiertoe verplichten eigenlijk ?
Hoe reageren wij hier best ?
heel graag krijgen wij hier ervaringen/raad..
alles is heel welkom
volgens ons is het ook helemaal niet educatief om kinderen zomaar alle
materiele zaken mee te geven in het leven. wij destijds moesten zorgen dat wij ons zelf een auto konden veroorloven voor wij er 1 hadden...
zijn de tijden dan in die mate veranderd ?
Sofie

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
gescheiden vaders

#2 , 02 feb 2006 18:13

Artikel 203 van het Burgerlijk Wetboek legt jullie deze verplichtingen op:

De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind.

Zoals je merkt hoort het schenken van een auto daar echt niet bij. Eigenlijk mag je dochter al heel gelukkig zijn dat ze haar rijschool gratis krijgt, zonder dat ze er een vakantiejob voor moet nemen. Het laten behalen van een rijbewijs valt volgens mij immers niet onder Art. 203 B.W.

Kinderen met zoveel arrogantie en zo weinig respect voor hun ouders moeten wat afgeremd worden. Ik raad je aan om haar te zeggen dat jullie w?l de rijschool zullen betalen, maar dan kiezen voor de optie "met eigen begeleiding" i.p.v. "met rij-instructeur". Dat is niet alleen de minst dure oplossing, maar in de gegeven omstandigheden ook de beste: ze kan haar rijbewijs halen na enkele maanden met iemand van jullie op de passagierszetel, en intussen kunnen jullie bijpraten...

Een auto kopen is geen wettelijke verplichting, maak je daar echt geen zorgen over. Geen enkele rechter zal jullie ertoe verplichten, ook niet als de andere ouder de helft wil betalen.

Zoals je zelf opmerkt zijn haar eisen wellicht ingegeven door de erg royale vrijgevigheid van de andere ouder. Neem het je dochter dus niet al te veel kwalijk dat ze vragen staat vrij letterlijk toepast, en zorg ervoor dat je de discussie over geld laat volgen door een gesprek over iets waar jullie wel overeenkomen.

sperwer
Berichten: 1155

#3 , 03 feb 2006 07:59

zoals gescheiden vaders zegt, je bent zeker niet verplicht om haar zomaar alles te geven wat haar hartje verlangt. het tegendeel is zelfs waar. een kind en jong volwassen moet ook leren dat er in het leven NIETS gratis is en zeker iemand van 18 jaar moet weten dat sommige dingen gewoon niet kunnen. heb maar geen angst voor de rechtbank.
daar je dochter slechts op haar 18de een auto kan bezitten, dan is zij meerderjarig en is het niet meer voor de jeugdrechtbank. als zij en haar moeder dan naar de rechtbank gaan, zou deze de eis voor een auto, wat nog steeds een luxes is, weleens gelijk kunnen stellen aan afpersing. dus als je haar geen auto wil of kan geven, moet je dat zeker niet doen.

Reclame

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#4 , 03 feb 2006 08:57

Art. 204. Het kind heeft tegen zijn ouders geen vordering tot het bekomen van een stand, hetzij als huwelijksuitzet, hetzij op een andere wijze. (Burgerlijk Wetboek)

Terug naar “Andere”