Onze zoon (16j) is bij zijn grootouders gaan wonen

Wattedoen
Topic Starter
Berichten: 2

Onze zoon (16j) is bij zijn grootouders gaan wonen

#1 , 21 sep 2014 20:16

Een moeilijke situatie kort geschetst:

10 jaar samen, 8 jaar gelukkig getrouwd.
4 kids: 16j (biologisch niet van mij), 8j, 5j, & 3j.

Onze oudste zoon is sinds 2 jaar volop aan het rebelleren, en krijgt hierbij volle steun van zijn grootouders (moeders kant) tegen we wil in van ons beiden.

Na bijna 2 pittige puberjaren is de situatie in juni dusdanig geëscaleerd dat hij het huis verlaten heeft en bij zijn grootouders is gaan wonen. Er was nog heel oppervlakkig contact indien dit hem uitkwam. Maar nu is deze week gebleken dat hij met ons niets meer te maken wilt hebben zolang ik (papa) in dit gezin thuis ben, omdat ik in alles de 'slechte' ben. Alles is mijn schuld in hun (schoonouders en zoon) ogen, en dit is onomkeerbaar. 10 jaar geleden is hetzelfde gebeurd met mijn schoonvader zijn eerste dochter en haar gezin, resultaat is dat mijn schoonouders hun dochter, schoonzoon, 3 kleinkinderen en achterkleinkind niet meer zien.

Wat is de concrete vraag:

Hij wil niet meer naar huis komen, niets meer met ons te maken hebben en daar blijven wonen. Ze laten hem vrij 'los' en hij mag daar veel, ondanks weinig inzet op school (B-attest in BSO) en thuis.
Ik wil kost wat kost mijn gezin beschermen en heb lang getracht om brokken te lijmen, maar daar blijkt geen lijm sterk genoeg voor.

We (mijn vrouw & ik) willen een situatie waarbij we geen verantwoordelijkheid (financieel en emotioneel) meer hoeven te dragen over hem. Want een kind dat je niet ziet of hoort, waar je voor moet betalen en die losgelaten wordt om stommiteiten te begaan is iets wat ons gezin duur zou kunnen komen te staan.
Het doet ons beiden erg pijn, maar we zien geen andere uitweg meer na quasi 2 jaar aantrekken, afstoten, politie, leugens, ruzie,...

Mijn schoonouders steunen het feit dat hij niet meer naar huis wilt komen, en willen hem in huis houden (schoonvader is half verlamd na hersenbloeding) en dat is handig... Ze hebben hem de laatste 3 maanden dan ook alles toegelaten: een hond, tattoo, nieuwe slaapkamer, festivals, rebellie op school in de eerste schooldagen (van 4 BSO naar deeltijds en zo naar 3 BSO op enkele dagen tijd).

Hoe pakken we dit juridisch aan, zonder ons gezin hiervoor in het gevaar te brengen. Voorlopig lijkt dit nog steeds in onderlinge overeenstemming te kunnen met mijn schoonouders. Zoals wij het kunnen vinden, kan dit via een jeugdrechtbank of via pleegouderschap, maar wat zijn de gevolgen voor iedereen?!

Een moeilijk geval, maar indien jullie ons kunnen helpen, graag....

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8991

#2 , 21 sep 2014 20:43

In de eerste plaats plegen de grootouders zware feiten omdat ze uw (vrouws) minderjarige kind aan de ouderlijke macht onttrekken. Zij mogen en kunnen wettelijk geen enkele beslissing nemen mbt tot uw kind. Een tattoo MAG bijvoorbeeld niet toegestaan worden aan een minderjarige. U kan dus klacht neerleggen bij de politie.
Dan zou ik contact nemen met een sociale dienst die zich bezighoudt met moeilijke jongeren. Die kunnen u dan uitleggen wat er kan gebeuren. Dit zal waarschijnlijk wel voor de familierechtbank moeten komen. Want een 16 jarige onttrekt zich zomaar niet aan het ouderlijk gezag. Wellicht wordt er dan aan tijdelijke plaatsing gedacht. Dat kan een leefgroep zijn, maar ook pleegouders. En niet persé de grootouders. Want als de grootvader zelf al hulpbehoevend is, is dit wellicht niet de beste pedagogische situatie.

Uw vrouw kan zich niet echter niet ontslaan van de onderhoudsplicht én verantwoordelijkheid voor haar zoon. Daar bestaat geen enkele wettelijke procedure voor. Ik denk dat ze zaak zich snel zal oplossen als de puber een tijdje afkoelt in een leefgroep. Hij zal leren dat je je overal aan regels en afspraken moet houden. En dan komt hij zichzelf zeker tegen...

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#3 , 22 sep 2014 00:18

POS situatie dus zowel jeugdbrigade en CBJ zorg kunnen sociaal onderzoek starten.
Kan door jeugdrechter (nu familierechtbank) verplichte maatregelen en begeleiding worden opgelegd.
Was beter geweest dat vanaf het moment dat jongere weg wilde was ingegrepen.

Persoonlijk zou ik direct nu maandag contact opnemen met de sociale dienst van jeugdpolitie van uw lokale politiezone.
Ook uw licht eens opsteken bij CLB van de school - een JAC of AMOK dienst uit de buurt en een CAW?
wwwcaw.be. Kan nuttig zijn dikwijls kunnen die beter doordringen tot de jongere dan een officiële of semi officiële organisatie.

PS mocht het in arrondissement Turnhout zijn heb ik nog een andere zeer goede organisatie.

Reclame

Terug naar “Andere”