Hallo,
Een weduwe van 83 jaar woont alleen in een huur-appartement. Ze heeft 5 kinderen en 6 kleinkinderen. 1 dochter helpt haar indien nodig (cf naar kapper brengen of naar ziekenhuis voor eventueel onderzoek), maar de weduwe kan zichzelf eigenlijk nog goed behelpen, weliswaar met thuisverzorging voor het helpen met zich wassen en dagelijks wordt er een warme maaltijd aan huis bezorgd. Ze kan nog zelfstandig haar boodschappen doen in de winkels in de directe omgeving en doet ook zelf haar bankverrichtingen. Soms vergeet ze wel eens iets, maar eigenlijk is dit niets meer dan een normaal ouderdomsvergeten op die leeftijd. Bovendien overleed haar man slechts 4 maanden geleden, en ze is daardoor ook nog wel wat 'onder de voet'. 1 dochter komt zo goed als dagelijks bij haar langs. Haar andere kinderen ziet ze niet. Met 2 (of 3) heeft ze zelfs totaal geen kontakt meer. 4 van de 6 kleinkinderen ziet ze regelmatig.
Naar aanleiding van het overlijden van haar man zijn de kinderen, die zich om hun ouders niet bekommeren, zich gaan bemoeien met de erfenis. Ze hadden meer geld verwacht en willen nu dat er een voorlopig bewindvoerder wordt aangesteld 'om het resterende geld veilig te stellen'.
Totaal onverwacht krijgt de weduwe nu een bericht van de vrederechter dat hij a.s. woensdag bij haar zal afstappen. Hij heeft ook de 5 kinderen en haar oudere zus hierbij uitgenodigd. De dochter waarmee ze al lang geen kontakt meer heeft blijkt het verzoekschrift voor het aanstellen/aanduiden van een voorlopig bewindvoerder te hebben ingediend.
De weduwe is nu in alle staten 'omdat men haar zot wil laten verklaren'. Ze is ook boos op haar huisarts omdat die, zonder haar medeweten, blijkbaar het nodige medische attest om bij het verzoekschrift te voegen, aan die dochter heeft afgeleverd.
De weduwe wil niemand binnenlaten a.s. woensdag. Dochter en kleindochter proberen haar nu op andere gedachten te brengen. Maar ze vragen zich wel af hoe ze het best met deze situatie kunnen omgaan. Ze vrezen dat de verzoekster als bewindvoerster zal willen aangesteld worden, wat ze ten zeerste willen vermijden. Ook zien ze, met het oog op het kostenplaatje, liever geen advocaat als voorlopig bewindvoerder. Als het dan toch zou moeten heeft de weduwe liefst dat haar helpende dochter de bewindvoerder wordt, maar liefst van al ziet de weduwe geen voorlopig bewindvoerder aangesteld worden.
Ze weten ook niet of de verzoekster een advocaat zal meebrengen (zou ze dat mogen?).
Kan iemand goede raad geven wat de weduwe best doet om de onder voorlopige bewindvoering-stelling te vermijden? Of haar helpende dochter te laten aanstellen als het niet anders kan?
En is het nodig of wenselijk dat de weduwe zich bij het bezoek van de vrederechter laat bijstaan door een advocaat?
Alvast dank voor alle mogelijke informatie!