Diversen nav erfenis

Beus
Topic Starter
Berichten: 28

Diversen nav erfenis

#1 , 15 feb 2013 09:26

Beste,

De familiale situatie is altijd een probleem geweest. Een paar maanden geleden is de laatst levende van de ouders overleden en er was een notarieel testament.
Eén van de (bevoordeelde) erfgenamen geeft totaal geen transparantie in het dossier ; hierdoor moeten de andere erfgenamen heel wat uitpluizen, nachecken enz.
Enkele maanden verder zijn er volgende problemen :

a) de bevoordeelde erfgename vindt het echt leuk om regelmatig mails te sturen naar de notaris en/of baliemedewerkster met een inhoud waarvoor wij ons schamen. Het taalgebruik alleen al :oops: Kunnen wij daartegen iets ondernemen ? De mails komen vooral dreigend over, in alle opzichten.

b) de baliemedewerkster (dossierbeheerster) is desondanks alles bevooroordeeld (ook al zou deze neutraal moeten handelen). Onbeleefdheid aan de telefoon tov de 2 erfgenamen en vooral de reactie op info/vragen. Zo werd er een correctie gevraagd bij de aangifte van successierechten, waarop de medewerkster vroeg : over hoeveel gaat dat, over 50 of 5000 euro ? De correctie was inderdaad tussen 100 à 200 euro, waarop de medewerkster antwoordde : dat doet er toch niet toe. Je trekt toch meer dan genoeg ? :roll: Euh sorry, maar of het nu over 5 of 5000 euro gaat : correctheid ?

c) de bevoordeelde erfgename waant en gedracht zich als God in Frankrijk. Ze loopt de deur plat van het notariaat en de 2 erfgenamen moeten - volgens haar - alleen maar ja knikken en aanvaarden wat zij wilt/denkt. Er is nu een dispuut ivm waardebepaling inboedel. Om dit na te checken heb ik contact opgenomen met de dienst successierechten te X en het antwoord was klaar en duidelijk : gedateerde goederen die dan nog eens gratis worden opgehaald door een VZW én het feit dat de overledene reeds x aantal jaren in een tehuis was opgenomen => waardebepaling 0 is geen probleem. Er zijn géén kunstvoorwerpen of dergelijks aanwezig.
We hebben onze opmerking medegedeeld aan de baliemedewerkster, maar deze hield zich aan het ontwerp en verplichtte ons telefonisch al om dat te aanvaarden :evil:

d) Een ander probleem (om heel kort samen te vatten) : de bank die de effectenrekeningen beheert staat aan de kant van de bevoordeelde. Dit houdt in dat de 2 erfgenamen ervoor kiezen om hun deel van die effectenrekeningen over te brengen naar een zelf gekozen bank. Dat blijkt te kunnen, maar er wordt ons telkens vermeld dat de bevoordeelde erfgename hierover akkoord moet zijn. Is dit zo ? Zo ja, dan vrees ik dat we uit dat probleem nooit geraken, want de bevoordeelde doet niets anders dan dwars liggen.

'k Zou al blij zijn mocht ik hierop reactie krijgen.

Bedankt alvast.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
k.b.
Berichten: 876

#2 , 15 feb 2013 10:56

1. Ga eens langs bij die notaris ... U beweert wel dat die mensen bevooroordeeld zijn ...
Als buitenstaander heb ik enkel de indruk dat deze baliemedewerkster "vriendelijk" blijft tegen de mensen die voor haar balie staan , en dit notariaat zal deze zaak mijns inziens afhandelen binnen het wettelijk kader van het testament . Deze mensen hebben geen zin om elke dag te staan twisten aan hun balie ... ten gepaste tijde zal iedereen geconfronteerd worden met "de regeling" ...

2. Transparantie ? U zal toch alles te zien krijgen en ter goedkeuring moeten tekenen .... bij de notaris ... eventueel kan je zelf ook een notaris inschakelen ... (of gewoon iemand die wat beter op de hoogte is van de materie , ...)

3. Die effectenrekening ? Met de nodige papieren / documenten is deze instelling toch bereid van de gelden / effecten te storten op de rekeningen van de erfgenamen ; los van het feit dat deze verschillende financiele instellingen hebben.

4. Is er door de notaris bekeken dat de "verdeling" past binnen het wettelijk kader ? Zijn er voorheen schenkingen gebeurt ?

k.b.

Beus
Topic Starter
Berichten: 28

#3 , 15 feb 2013 12:00

K.B : bedankt voor de reactie.
Ik heb niet gemeld dat de notaris bevooroordeeld is ; die persoon probeert de kerk in het midden te houden en het dossier af te handelen (wat uiteindelijk de taak is van het notariaat).

Het is moeilijk om zaken via een forum uit te leggen (zelfs in de werkelijkheid lijkt het onwerkelijk dat zoiets nog maar kan)... Laat ik nog het volgende zeggen : wanneer derden - die telefonisch contact hadden met de baliemedewerkster - ons ook zeggen dat het opvalt dat die achter de bevoorrechte erfgename staat... dat moet dus toch opvallen. En persoonlijk vind ik het niet kunnen dat bepaalde info - die wij verschaffen - zonder schroom wordt overgedragen aan de bevoorrechte (met alle gevolgen vandien). Wanneer wij dus vragen stellen, wordt dat doorgegeven aan de bevoorrechte en krijgen we weer een ganse mail met dreigementen over ons heen.

Ivm transparantie : 'alles' te zien krijgen... euh... het is soms voor de notaris al moeilijk om info te ontvangen. Er is een ouderlijke woning die moet verkocht worden, maar al wat daarmee gepaard gaat (huidige facturen, grondbelastingen, verzekeringen, plannen woning enz), wordt ons niet voorgelegd. En de notaris vind het amper te doen om als tussenpersoon te fungeren *zucht*
Het feit is ook : u spreekt over 'ter goedkeuring tekenen'. Als wij moeten tekenen, is het meestal te laat om vragen te stellen of er tegenin te gaan...

Ivm de rekeningen : de effecten blijven doorlopen bij dezelfde bankinstelling, maar in een ander kantoor. Volgens onze makelaar perfect mogelijk, maar de vraag blijft dan nog : kan dat tegengehouden worden door een erfgename ? Er werd ons gezegd dat het ons recht is om dit te doen, niettemin vernemen we ook dat de ruziemakende erfgename akkoord moet zijn hierover. Wat is correct ?

Van schenkingen etc zijn we niet op de hoogte, laat staan dat spontaan de uiteindelijke waarheid aan het licht komt. Wij hebben er geen geld aan besteed om dit allemaal te laten uitzoeken. Er is wel een levensverzekering uitgekeerd (tak 21) aan de bevoorrechte erfgename (kwamen we ook pas te weten door de draft te zien van de successieaangifte).

De notaris volgt tot op dit moment het testament (kan ook niet anders), maar die mails met dreigementen... 't zit ons hoog.

Reclame

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 15 feb 2013 18:06

Maak er korte metten mee : laat een andere notaris uw belangen verdedigen. Dit is mi. de moeite om te doen. Die erfgename moet niet akkoord zijn met hetgeen jullie met uw deel gaan doen. De bank kan , indien een akte van bekendheid binnen is , uw deel ter uwer beschikking én op uw naam overschrijven , zoals jullie dat wensen. Jullie hebben evenveel rechten om inzage te hebben in alle dokumenten die betrekking hebben op de nalatenschap en alles dat met de afhandeling te maken heeft. Sta ook op uw strepen.
Er is een levensverzekering Tak 21 aan die bepaalde erfgename. Dat moeten jullie ook niet zo maar aanvaarden , tenzij dat een deel is dat vermeld staat in de bevoordeliging. Sinds de uitspraak van het Hoger Gerechtshof moeten dergelijke verzekeringscontracten gezien worden als gewone beleggingen en dienen dus ' in de pot' gedaan als onderdeel van de voorziene verdeling. Nogmaals : neem een andere notaris! En aanvaard enkel berichten van hem.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Beus
Topic Starter
Berichten: 28

#5 , 19 feb 2013 08:28

Bedankt Wanton.

Het dossier is al enkele maanden lopende. Er is deze week een afspraak met de notaris gepland ivm aangifte successierechten. We zijn hierin niet betrokken geweest en hebben enkel onlangs een draft gekregen. Door de vernoemde problemen heeft ondertussen een ander bankkantoor ons dossier in handen en werd het voorstel (er is maar 1 mogelijkheid trouwens hierin) op papier gezet, zodat we dit deze week aan de notaris ter uitvoering kunnen afgeven. Geen discussie mogelijk blijkt inderdaad.
De notaris heeft de tegoeden onder haar hoede, dus zij moet deze uitvoering 'doorgeven'.

Het aankomende gesprek is grondig voorbereid ; ben benieuwd wat er wordt geantwoord op :
1) waarom er in den beginne werd vermeld dat de tegoeden tijdig zouden gestort worden om deze zelf te kunnen betalen en ondertussen werd veranderd naar (volgens aangifte) : alle briefwisseling naar adres van notaris die betaling/boeten uitvoert
2) onze klachten ivm de baliemedewerkster (dossierbeheerster) van haar team
...

Heb nog een vraag ivm successierechten, maar zal dat in het juiste onderdeel plaatsen.

Ivm tak 21 : in het contract staat de naam van de bevoordeelde (uiteraard), dus daar is niks aan te doen. Het zij zo. Het volledige bedrag werd reeds uitbetaald.

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#6 , 19 feb 2013 14:55

Zelfs als die tak 21 is uitbetaald , kan je vragen dat dat bedrag verrekend wordt. Tenminste als jullie reservataire erfgenamen zijn. In dat geval telt die som mee om ieders bevoorrecht deel te bepalen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

k.b.
Berichten: 876

#7 , 19 feb 2013 15:49

'k Heb de indruk dat de notaris hier over de wettelijke termijn heen is gegaan voor de successierechten en nu zelf zal overgaan tot de betaling van deze inclusief boete %.

Om het daarna in de afrekening naar de clienten toe te laten "wegvallen" in de positieve saldo's ...

Zelf een notaris nemen is een optie ... al doen deze daar meestal niet veel aan dood. Ze gaan hun collega wel aanschrijven , doch hem opjagen of tot haast aanzetten ... dat is vaak een moeizaame bevalling .
Verder hoor ik toch vrij vaak "draftje sturen (niet te lang aan zitten puzzelen allemaal) en de anderen moeten het maar eens uitpluizen"

Mijn vrouw heeft zo een "vrijwillige vereffening" gekregen van een notaris (ter afwerking) naar aanleiding van een overlijden in oktber 2010 ... men heeft het haar toevertrouwd met de gevleugelde woorden : " Laten we het nu maar eens afwerken ... idereen heeft er al aan bezig geweest ..."
En als je dat dan bekijkt dan zijn alle "nota's van de andere notaris" netjes voldaan , alsook de ereloonnota's van de advocaten ...
Het komt er dus eigenlijk op aan zelf de nodige "stoom" op de ketel te houden ...
Los van door wie je je laat bijstaan ...

k.b.

Beus
Topic Starter
Berichten: 28

#8 , 20 feb 2013 16:00

'k Heb de indruk dat de notaris hier over de wettelijke termijn heen is gegaan voor de successierechten en nu zelf zal overgaan tot de betaling van deze inclusief boete %.

neen toch niet, werkt enkel op haar deadline
Om het daarna in de afrekening naar de clienten toe te laten "wegvallen" in de positieve saldo's ...

Zelf een notaris nemen is een optie ... al doen deze daar meestal niet veel aan dood. Ze gaan hun collega wel aanschrijven , doch hem opjagen of tot haast aanzetten ... dat is vaak een moeizaame bevalling .
Verder hoor ik toch vrij vaak "draftje sturen (niet te lang aan zitten puzzelen allemaal) en de anderen moeten het maar eens uitpluizen"

Mijn vrouw heeft zo een "vrijwillige vereffening" gekregen van een notaris (ter afwerking) naar aanleiding van een overlijden in oktber 2010 ... men heeft het haar toevertrouwd met de gevleugelde woorden : " Laten we het nu maar eens afwerken ... idereen heeft er al aan bezig geweest ..."
En als je dat dan bekijkt dan zijn alle "nota's van de andere notaris" netjes voldaan , alsook de ereloonnota's van de advocaten ...
Het komt er dus eigenlijk op aan zelf de nodige "stoom" op de ketel te houden ...
Los van door wie je je laat bijstaan ...

k.b.

Beus
Topic Starter
Berichten: 28

#9 , 20 feb 2013 16:02

Zelfs als die tak 21 is uitbetaald , kan je vragen dat dat bedrag verrekend wordt. Tenminste als jullie reservataire erfgenamen zijn. In dat geval telt die som mee om ieders bevoorrecht deel te bepalen.
ik heb hiervoor enkele telefoontjes gepleegd. De overledene had als begunstigde de 'moeilijke ergename'. Deel raakt ons reservatair gedeelte niet. Blijkt dus wettelijk te zijn.

Beus
Topic Starter
Berichten: 28

#10 , 20 feb 2013 16:16

Afspraak bij notaris zit erop.
A) notaris blijkt niet echt op de hoogte te zijn van wat er zich aan de balie afspeelt. Onze opmerkingen van haar medewerkster werden genoteerd en ze leek me niet blij (over hoe en wat die medewerkster reageert)
B) zoals we vreesden was het bedrag van de inboedel niet aangepast. Bij navraag blijkt dat dit trouwens een wilde gok is. Wie dus geen opmerkingen heeft, behoudt die som. Het papier was reeds getekend door de 'moeilijke' ; door ons werd er een nieuw formulier opgemaakt (met nulwaarde) dat die moeilijke maar opnieuw moet tekenen
C) we waren gepakt en gezakt ... met uitwerking van verdeling effecten. Voor de notaris was dit weer een verrassing, want enkele minuten ervoor meldde ze ons dat we maar eens een voorstel moesten doen hierover. Alweer wachttijden vermeden dus...
D) ze zou dit naar de bank overmaken (waarmee we geen contact wensen) en zou ons op de hoogte brengen ... Maar je kent dat wel : zelf er continu achter zitten
E) woningverkoop nog een lastig onderwerp, gezien de moeilijke alle samenwerking uit de weg gaat, maar uiteindelijk MOET dit ook in orde komen (wordt hoogstwaarschijnlijk een openbare verkoop)

Bedankt voor de reacties !

k.b.
Berichten: 876

#11 , 20 feb 2013 17:09

't zit precies terug op de rails ...

so far so good .

Effecten zijn soms iets lastigs ... de notaris dient immers soms ook een "derden effectenrekening" te hebben voor deze transacties. En in een verdere stap ook alle erfgenamen ... Soms kan het helpen als alle erfgenamen instemmen met verkoop van de effecten om deze om te zetten naar liquide middelen ... ( al is dit voor sommige bank)aandelen een pijnlijke kwestie ).

Woning ... gewoon eerst in onverdeeldheid laten en dan uit onverdeeldheid treden ... iedereen even tijd laten tot bezinning...

k.b.

Beus
Topic Starter
Berichten: 28

#12 , 20 feb 2013 17:38

De situatie is in ons dossier het volgende :
a) liquiden (dus afkomstig van spaar- en zichtrek) zijn getransfereerd geweest naar notaris voor afhandeling
b) effecten werden niet overgebracht wegens de onduidelijkheid van de 'moeilijke' partij.
Wij (de resterende 2 erfgenamen) hebben inderdaad een effectenrek geopend bij een zelf gekozen bank. Deze bank heeft op papier (en op mijn vraag) officieel het voorstel genoteerd hoe de verdeling 'moet'. Ik schrijf express 'moet', want er is maar 1 oplossing. Niet alle bedragen kunnen gedeeld worden door 3. Wat niet kan gedeeld worden, dient worden verkocht en deze liquide vorm wordt dan wederom verdeeld onder 3. Soms pijnlijk, maar de beste oplossing.

De woning dient wel zo snel mogelijk verkocht te worden. Uiteindelijk is er hier ook maar 1 oplossing meer over en dan nog blijft de vraag of de moeilijke partij akkoord gaat. Het is echt wéér afwachten, want die persoon doet echt alles om tegen te werken. We zien wel.

Ondertussen zijn we inderdaad weer iets verder. Volgende stap is eigenlijk de betaling van de successierechten en de actie(s) van de verdeling van de tegoeden.

Bedankt KB

Beus
Topic Starter
Berichten: 28

#13 , 22 feb 2013 12:12

Korte update : wel zéér snel nieuws ontvangen ivm verkoop woning ; heb hierover elders topic geplaatst (kwestie van wat correct te blijven).

Beus
Topic Starter
Berichten: 28

#14 , 06 mar 2013 17:40

Helaas... we zitten weer in de problemen. De moeilijke partij laat via de notaris weten dat ze niet akkoord is met de verdeling van de effectenrekeningen (nochtans was er maar 1 oplossing en die werd dus ook aangeboden). We hebben aan de bank gevraagd (die de rekeningen zou komen te beheren) om met de andere bank (die eveneens moeilijk doet ism met de lastige partij) contact op te nemen om te zien waar het schoentje wringt. Niettemin, de vraag stelt zich nu bij ons : wat gebeurt er als één partij blijft moeilijk doen ? Het is echt altijd iets ! We zijn het zoooo beu ondertussen :(
Bedankt voor het meedenken alweer !

k.b.
Berichten: 876

#15 , 07 mar 2013 11:38

Met welke reden doet men moeilijk ?

Of zit er ergens 1 aandeel van ARCO in de portfeuille ... dat kan je gerust wegschenken ...

k.b.

Terug naar “Andere”