Pagina 1 van 1

moeder overleden en nu?

Geplaatst: 20 feb 2012 19:00
door Dafkes24
Goedeavond,

ik en mijn broer zitten met het volgende probleem.

Wij wonen beide in Nederland (zijn wel Belgen) en kennen de Belgische wetgeving niet.

Ons gehele familie leven ligt al jaren over hoop. Onze vader (een ware tiran) heeft er jaren voor gezorgd, dat er geen contact was met hun.
We hebben telkens diverse pogingen ondernomen, om dit te veranderen. Dan ging het wel goed en dan werd er weer ruzie geprovoseerd door hem, zodat we (alweer) niet meer erheen gingen.
Onze moeder heeft vorig jaar een operatie ondergaan en is door een medische fout (volgens mijn vader) in coma geraken. Nadat wij dit hoorden (via via) hebben we min of meer gebedelt om te mogen weten waar onze moeder was. Onze moeder leek weer uit haar coma te komen en was op weg van genezing. Na een paar bezoekjes begon hij WEER ruzie te maken. Eerst bij mijn broer en later bij mij. Hij heeft dit ook aan het ziekenhuis doorgegeven zodat we geen info of op bezoek mochten van het ziekenhuis.
Nu hebben we gisteren een mailtje van hem ontvangen met alleen de text : "Mama overleden en al gecremeerd"
We waren geschokt en hebben het ziekenhuis gebeld en gevraagd of dit waar was. Na veel doorzeuren kregen we de bevestiging. Wij hebben om de beurt onze vader om opheldering gevraagd en hij zat ons uit te lachen. We vroegen waarom wij geen afscheid mochten nemen hij gaf als rede aan: omdat we niet meer opbezoek zijn geweest. :shock:
We vroegen hem of hij wel een besef heeft wat hij nu gedaan, maar dat intereseerde hem niet.
Hij wil nu ook niet zeggen waar ons moeder uitgestrooid is.

Nu onze vragen.

Waar hebben we recht op als kinderen?
Is hij of het ziekenhuis verplicht ons deze info te geven? Hij; waar ons moeder is. Ziekenhuis ; aan welk begrafenis onderneming ons moeder gegaan is.
Hij wil onze foto's en dergelijke verbranden, mag hij dit? Is dit niet iets wat wij te erven hebben?
Hoe zit het met ons erfelijk deel in het algemeen, waar hebben we recht op?

Alvast bedankt voor jullie info in de zaak.

Re: moeder overleden en nu?

Geplaatst: 20 feb 2012 20:14
door mava105
Welk is jullie leeftijd?

Re: moeder overleden en nu?

Geplaatst: 20 feb 2012 20:34
door Dafkes24
We zijn 34j en 32j

Het betreffende ziekenhuis is Leuven.

Re: moeder overleden en nu?

Geplaatst: 20 feb 2012 20:52
door Creatief
In een ziekenhuis of een RVT wordt meestal één contactpersoon opgegeven. In jullie geval was dat, jammer genoeg, jullie vader.
Het ziekenhuis gaat er van uit dat hij de overige familieleden verwittigt. Hij heeft hieraan verzaakt. Dit is géén inbreuk op de wetgeving en bijgevolg niet strafbaar.
Het enige probleem waar jullie vader mee te kampen heeft, is het gewetensprobleem. Als hij een geweten heeft.

We hebben een gelijkaardige situatie meegemaakt. Ook wij weten niet op de dag van vandaag waar de assen zijn uitgestrooid.
Waar hebben jullie recht op? Met welk huwelijkstelsel waren jullie ouders getrouwd?

Re: moeder overleden en nu?

Geplaatst: 20 feb 2012 20:59
door Dafkes24
Als ik het goed heb in gemeenschap van goederen.

Re: moeder overleden en nu?

Geplaatst: 20 feb 2012 21:07
door omega_be
Ja, gemeenschap van Goederen. Dit weet ik zeker.

Groetjes,

de broer van Dafkes24

Re: moeder overleden en nu?

Geplaatst: 21 feb 2012 14:24
door Oude Belg
Als ik het goed heb in gemeenschap van goederen.
Zeker? Als ze gehuwd zonder contract zijn ze getrouwd volgens het wettelijk stelsel. Vanaf 1976 (ik geloof in mei) is dat geen gemeenschap van goederen, maar een systeem met drie vermogens. Ieder blijft eigenaar van wat hij/zij bezat voor het huwelijk, en van de erfenissen, giften of schenkingen na de huwelijksdatum. Andere inkomsten vallen onder het gemeenschappelijk vermogen.

Re: moeder overleden en nu?

Geplaatst: 21 feb 2012 17:20
door Dafkes24
Mij gaat het niet om wat er te erven valt, maar wat mijn rechten zijn ivm de spullen.
En natuurlijk te weten waar ons moeder is uitgetrooid

Re: moeder overleden en nu?

Geplaatst: 21 feb 2012 19:41
door omega_be
Ze zijn gehuwd op 27.03.1974.

Mij gaat het ook erom of wij kinderen het recht hebben om informatie te krijgen zonder toestemming van ons "vader"? Ik wil Informatie hebben van het Ziekenhuis hoe zei gestorven is, wanneer juist, wie er allemaal erbij was, enz... Ik wil weten waar ze gecremeerd is, en waar de as is uitgestrooid?
Ik wil weten of wij kinderen het recht hebben om spullen van haar te erven gelijk: "Fotos, persoonlijke bezittingen met emotionele waarde, enz..."?
En dan wil ik gewoonweg weten of (nu dat ons Moeder dood ist) die Tiran nu alles erft wat het Financieele aangaat?

Mij gaat het niet erom om zomaar geld te erven o.w.v. dat ons Moeder nu dood is, mij gaat het alleen erom dat ik die Tiran van een vader het gewoonweg NIET gun dat hij nu alles in zijn klote geschonken krijgt en zich een mooi restleven maakt. Hij verdient het gewoonweg niet, en daarom wil ik graag van iemand weten wat we moeten, kunnen doen, of beter gezegd of wij kinderen een algemeene aanspraak hebben op een gedeelte?

Re: moeder overleden en nu?

Geplaatst: 22 feb 2012 09:10
door j.demoor
‘Elke persoon heeft het persoonlijkheidsrecht om zelf te bepalen op welke wijze de lijkbezorging moet gebeuren na zijn overlijden. Bij ontstentenis van een uitdrukkelijke regeling door de decujus wordt dit recht,wat de gehuwden betreft,door de overlevende echtgenoot uitgeoefend. Hij wordt geacht de inzichten van de decujus te kennen. De overlevende echtgenoot moet dan ook deze inzichten en zienswijze vertolken en mag niet handelen vanuit zijn persoonlijke filosofische of religieuse opvattingen terzake‘(R.v.St. nr.35.974,11 december 1990,Arr.R.v.St. 1990,z.p.).

Dit ontneemt u niet het recht kennis te krijgen van de wijze waarop voornoemd persoonlijkheidsrecht werd uitgeoefend.

Ik ga ervan uit dat uw ouders getrouwd waren onder het wettelijk stelsel zonder huwelijkscontract. Dit kan u navragen bij de gemeente waar ze trouwden.

In dat geval gold bij moeders overlijden :
“Art.745.De kinderen...erven van hun ouders...zonder onderscheid van...Zij erven voor gelijke delen en bij hoofden...Art.745bis.§ 1. Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

"Mama overleden en al gecremeerd"

Vader blijft volle eigenaar van zijn helft van het gemeenschappelijk vermogen en erft het vruchtgebruik over moeders helft. Elk van de twee kinderen erft 1/2 van die helft in blote eigendom.

“Art.745ter Niettegenstaande enig andersluidend beding kan ieder die de blote eigendom verkrijgt, EISEN dat voor alle met vruchtgebruik belaste goederen een boedelbeschrijving van de roerende en een staat van de onroerende worden opgemaakt, dat de geldsommen worden belegd en dat de effecten aan toonder, naar keuze van de langstlevende echtgenoot, worden omgezet in inschrijvingen op naam of gedeponeerd op een gemeenschappelijke bankrekening.”(B.W.).

Belast hiermee zo nodig een eigen notaris.