Regelmatig lees je dat grootouders bvb. een halve dag in de maand omgangsrecht toegekend krijgen via de jeugdrechtbank. Vaak is dat bij hen thuis. Kan je als ouders voor de rechtbank eisen dat dat omgangsrecht bij je eigen thuis is en dat de grootouders het kind niet mogen meenemen? Ik vermoed dat dit van de rechter afhangt?
Kan eventueel Artikel 9 van het internationaal verdrag van de rechten van het kind hier niet voor ingeroepen worden?
Er staat letterlijk "gescheiden", als een kind gedurende een halve dag verplicht naar de grootouders moet zonder dat de ouders daar bij zijn wordt het kind toch ook gescheiden van de ouders, zou ik denken? Het artikel zal waarschijnlijk eerder bedoeld zijn voor een langere termijn, maar dat staat er niet letterlijk bij. Anders dan bij verschillende andere artikels (bvb BW artikel 375bis) staat hier niet dat er moet bepaald worden of dit "in het belang van het kind is" maar staat er dat het "...NOODZAKELIJK is in het belang van het kind". Er kan weliswaar geargumenteerd worden dat contact met de grootouders (meestal) in het belang van het kind is, maar het kan toch niet NOODZAKELIJK zijn dat dat contact zonder de ouders gebeurd?De Staten die partij zijn, waarborgen dat een kind niet wordt gescheiden van zijn of haar ouders tegen hun wil, tenzij de bevoegde autoriteiten onder voorbehoud van de mogelijkheid van rechterlijke toetsing, in overeenstemming met het toepasselijk recht en de toepasselijke procedures, beslissen dat deze scheiding noodzakelijk is in het belang van het kind. Een dergelijke beslissing kan noodzakelijk zijn in een bepaald geval, zoals wanneer er sprake is van misbruik of verwaarlozing van het kind door de ouders, of wanneer de ouders gescheiden leven en er een beslissing moet worden genomen ten aanzien van de verblijfplaats van het kind.
Zou dit een geldig argument zijn? Kan de jeugdrechter zelf beslissen of dit artikel hier al dan niet van toepassing is of moet hij hiervoor advies vragen aan een hoger orgaan?
dank bij voorbaat!