Pagina 1 van 3

Schoonmoeder wil omgangsrecht afdwingen.

Geplaatst: 25 okt 2011 04:38
door Asterx
Kan een schoonouder omgangsrecht afdwingen?

Re: Schoonmoeder wil omgangsrecht afdwingen.

Geplaatst: 25 okt 2011 07:53
door Ochtendtraan
Ik bevind mij ook in soortgelijke situatie en vind het waanzinnig dat grootouders kost wat kost zomaar het recht kunnen opeisen om hun kleinkinderen te zien. Jarenlang kunnen ze u dus m.a.w. voor 't vuil van 't straat uitschelden, de kleinkinderen zelfs tegen de eigen ouders opstoken en dan heel rustig naar de rechtbank stappen om het bezoekrecht af te DWINGEN. Ik moet echt toegeven dat dit onderlinge relaties ten goede zal komen. :evil: :evil: Ik hoop persoonlijk dat mijn schoonouders eens in hun eigen borst zullen kijken en dan hun gezond verstand laten spreken.
Als ze die procedure dan toch zouden inleiden ga ik al het mogelijke doen om het te verhinderen dat onze kinderen speelbal worden van deze onneidige stokerijen. Heel veel sterkte in elk geval alhoewel dat ik weet dat dit slechts maar een klein troostwoord is...

Re: Schoonmoeder wil omgangsrecht afdwingen.

Geplaatst: 25 okt 2011 08:40
door Turaki
Omgangsrecht is niet gelijk aan bezoekrecht, ze kan niet eisen dat u de kinderen afgeeft. Normaal moet dit geregeld worden tussen grootouders en ouders, pas als dit niet lukt kan men naar de rechtbank. Uw schoonmoeder heeft dus wel het recht om haar kleinkinderen te zien, ongeacht of u dit nu wil of niet.
Doe een tegenvoorstel, dat inhoud dat uw schoonmoeder de kans krijgt haar kleinkinderen te zien op een door u gekozen locatie in uw buurt op vaste momenten (publiekelijk zoals een speeltuin geeft extra veiligheid), waar ook u bij aanwezig bent, eventueel gaat u iets verder zitten zodat grootouder en kind ongestoord wat tijd kunnen doorbrengen onder uw toezicht.
Haar echtgenoot heeft echter geen omgangsrecht, tenzij hij kan bewijzen dat er een band is tussen hem en de kinderen. U kan dus eisen dat deze niet aanwezig is op deze momenten.
Indien u op deze wijze een redelijk voorstel doet, is de kans redelijk groot dat de rechter u gaat volgen mocht ze toch trachten hier een zaak van te maken.

Betreffende uw schoonzuster: in dergelijke situatie kan ze best zo snel mogelijk het huis uittrekken, lijkt mij redelijk ongezond en fout.

Re: Schoonmoeder wil omgangsrecht afdwingen.

Geplaatst: 25 okt 2011 10:09
door Franciscus
Leeftijd schoonzus en van wanneer is het gedrag stiefvader begonnen?

Re: Schoonmoeder wil omgangsrecht afdwingen.

Geplaatst: 25 okt 2011 14:59
door Turaki
Leeftijd schoonzus
Staat ergens in de 5e regel: 20 jaar.

Re: Schoonmoeder wil omgangsrecht afdwingen.

Geplaatst: 25 okt 2011 16:45
door Asterx
Voorgaande problemen zijn reeds opgelost.

Re: Schoonmoeder wil omgangsrecht afdwingen.

Geplaatst: 25 okt 2011 16:52
door jojan
Artikel 375bis Burgerlijk Wetboek stelt :

“de grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden. Hetzelfde recht kan aan ieder ander persoon worden toegekend, indien hij aantoont dat hij met het kind een bijzondere affectieve band heeft. Bij gebreke van een overeenkomst tussen partijen, wordt over de uitoefening van dit recht in het belang van het kind op verzoek van de partijen of van de procureur des konings beslist door de jeugdrechtbank.”


misschien heeft u hier iets aan: http://www.elfri.be/omgangsrecht-grootouders" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Schoonmoeder wil omgangsrecht afdwingen.

Geplaatst: 25 okt 2011 17:03
door Franciscus
De wet is er en kan dus afgedwongen worden art 375 bis burgerlijk wetboek.
Het komt er dus op aan voldoende elementen te hebben waaruit hun gedrag zou blijken. dus getuigen, emails, sms jes opgenomen gesprekken enz enz.
Persoonlijk zou ik eens gaan praten met de sociale dienst van het ocmw, van de jeugdbrigade(politie). Die gaan u al wat info geven en andere instanties opgeven.
Zo kan je u voorbereiden op een mogelijk geding. Ook de cel Intra-Familaal-Geweld kan mogelijk helpen. Dit gezien de wijze van handelen door de stiefvader zou die wel eens kunnen voldoen aan het profiel.
In elk geval gezien kinderen is het de rechtbank van de woonplaats die bevoegd is dis schoonmoeder zal MOETEN langskomen.

Wat uw schoonzus betreft, zijn er feiten die dateren van VOOR haar 18 jaar. heeft ze de gsm en het nummer meegebracht en wie betaald nu de rekening?
Politie kan altijd zien of er voorgaanden zijn. (sexueel misbruik/gedrag).
Vooral indien er delicten in deze materie gemaakt zijn staat men sterk.

Re: Schoonmoeder wil omgangsrecht afdwingen.

Geplaatst: 25 okt 2011 20:05
door Asterx
Ik weet niet hoe het eraan toegaat in een rechtbank zelf; we weten dat de situatie bij mijn schoonouders alles behalve sereen verloopt. Ze liggen dikwijls in het weekend met elkaar in de knoop naar onze mening over belachelijke dingetjes, doch beïnvloed dit toch de sfeer die er hangt, maar hoe bewijs je zulke dingen allemaal? Heeft men oren naar hetgeen de ouders zeggen? Het word door de tegenpartij toch immers afgedaan als leugens en bedrog. Kan ik eisen dat dit onder toezicht gebeurt van een jeugdwerker of een instelling? Gaat men hierop in als je het vraagt?

Re: Schoonmoeder wil omgangsrecht afdwingen.

Geplaatst: 25 okt 2011 23:32
door Franciscus
Wat de aanranding van de eerbaarheid en andere zedenfeiten betreft is het uw schoonzus die aangifte doet.
Of het nu al of niet met getuigen is ...doet er niet toe het feit op zich is strafbaar.

Psychische druk kadert in IFG situatie (gsm gebruik) maar weer je schoonzus.

Ja, je kan dat vragen maar dan heb je best een hoop van redenen waaruit blijkt dat schoonmoeder en stief-schoonvader een persoonlijkheid hebben die manipulatief en possessief dominerend is.

Maar je zal strategisch en tactisch moeten denken en handelen.
Ik geef maar aan.

Re: Schoonmoeder wil omgangsrecht afdwingen.

Geplaatst: 26 okt 2011 00:00
door roderidder
... Nu, ik weet ondertussen dat als het voorkomt voor een rechtbank dat ze zowiezo recht zal hebben om haar kleinkinderen te mogen zien in een private sfeer.

Kan ik eisen dat dit onder toezicht gebeurt van een jeugdwerker of een instelling? Gaat men hierop in als je het vraagt? ...
Zal een jeugdrechter indien wijzelf een voorstel op tafel leggen om pas met de grootouder te willen praten over omgangsrecht NADAT ons derde kindje geboren aannemelijk vinden?
Als een geding wordt gestart voor de jeugdrechter moet die jeugdrechter tot uitspraak komen. Vragen en eisen kan je op papier zoveel je wil zelfs nog meer en groter dan een hele encyclopedie vol. Het basisprincipe is dat de jeugdrechter die eisen&vragen moet aanvaarden. Wat met die vragen/eisen gedaan moet worden komt die jeugdrechter toe, want ook de schoonmoeder zal in voortkomend geval eisen hebben. Franciscus heeft m.i. hier wijze raad gegeven. Vragen dat het "recht" pas van toepassing zou zijn NADAT het 3é of het 7é kindje geboren wordt lijkt mij weinig aannemelijk te zijn maar toegegeven heb maar een fractie van je verhaal gelezen.
Wij vinden dat dit gewoonweg noodzakelijk is om de kinderen hun veiligheid te garanderen
-(#) 1maal de uitspraak van de jeugdrechter er is, zal wat jullie vinden allicht onbelangrijk zijn en moet* dus de uitspraak gevolgd worden. (anders zitten de jeugdrechters daar uiteraard maar voor schuppe zotten vonnissen/arresten te fabriceren)

* de uitzondering is de nood of gevaarssituatie maar als je die al voorlegt aan de jeugdrechter dan dient de jeugdrechter rekening te houden met al je elementen die je inroept.

Stel dat:
het tot een strafprocedure komt omdat iemand vind dat iemand de uitspraak van de jeugdrechter naast zich neer heeft gelegd dan zal die strafrechter enkel rekening houden met wat de jeugdrechter heeft uitgesproken en die strafrechter zal enkel nagaan of het misdrijf dat ten laste wordt gelegd (het niet volgen of obstructie voeren van wat de jeugdrechter beslist heeft) al dan niet gepleegd is geweest.
-zie #

RR

Re: Schoonmoeder wil omgangsrecht afdwingen.

Geplaatst: 26 okt 2011 00:46
door Asterx
Ik heb informatie ingewonnen bij een zogenaamde wetswinkel i.v.m. e-mails te gebruiken als bewijslast.
Ze zeggen van niet doordat wij er niet op geantwoord hebben, klopt dit?

Re: Schoonmoeder wil omgangsrecht afdwingen.

Geplaatst: 26 okt 2011 08:41
door Turaki
Mails met ontvangstbevestiging kunnen wel aanzien worden als bewijs, er is namelijk bewijs dat u ze ontvangen heeft. Dat u ze niet leest is uw zaak, net als een AS dat u niet gaat afhalen: ook hier is er bewijs dat u deze ontvangen heeft (of op zijn minst de kans om deze te ontvangen), en wordt u verondersteld de inhoud te kennen. Ook andere mails kunnen bewijs vormen (of toch begin van bewijs).
Volgens mij is een (redelijk) tegenvoorstel beter, zodat u bij een eventuele rechtzaak niet voorkomt als onwillig, wat wel het geval zou zijn mocht de rechter de mail van uw schoonmoeder wel aanvaarden als bewijs (wat hij altijd kan). En als u als onwillig voorkomt, is de rechter mogelijks eerder geneigd om uw schoonmoeder te volgen.

En eisen dat er geen contact meer is tot na de geboorte van het 3e kind is mijn inziens ook onredelijk, tenzij er werkelijk gevaar is voor de kinderen. Ik heb eerder de indruk dat u uw kinderen wil gebruiken als drukkingsmiddel om uw schoonmoeder tot praten te dwingen, en een rechter zou dit ook zo kunnen interpreteren. Doe een redelijk tegenvoorstel (neutrale plaats in uw buurt, toezicht aanwezig wegens medische reden, 1 à 2 momenten per maand), en wacht op de reactie van uw schoonmoeder. Indien u niet onredelijk bent en het toch tot een rechtzaak zou komen, heeft u hier een goede kans dat uw voorstel door de rechter wordt aanvaard. Blijft u koppig en heeft u geen bewijs van gevaar voor het kind, dan zou de rechter uw schoonmoeder wel eens kunnen volgen (zoals ik al gezegd heb).

Re: Schoonmoeder wil omgangsrecht afdwingen.

Geplaatst: 26 okt 2011 12:48
door Franciscus
Blijkbaar zijn er 2 postings.

Re: Schoonmoeder wil omgangsrecht afdwingen.

Geplaatst: 26 okt 2011 17:01
door Asterx
Turaki, ik weet dat het overkomt alsof ik de kinderen als drukmiddel wil gebruiken. Dit is echt niet zo!Mijn schoonmoeder heeft een sterke wil, en als die wil niet gevolg word, moet je oppassen.