Pagina 1 van 1
verkoop oudelijke woning
Geplaatst: 11 aug 2011 17:55
door pascal kelly
hallo graag hadden wij een inlichting gehad .
het zit zo 4 jaar geleden sterft mijn vrouw haar moeder . vader leert snel iemand anders kenen en is nu van plan het ouderlijk huis te verkopen . waarvan hij langstlevend vruchtgebruiker van is . waar heben zijn 2 kinderen nu recht op mits hij met het geld een andere woning wilt kopen met zijn huidige vrindien
Re: verkoop oudelijke woning
Geplaatst: 11 aug 2011 18:05
door Vaoke
Ga eens langs het bevoegde Kantoor van Registratie en informeer aldaar eens naar de namen van de eigenaar(s); mogelijk bent u mede-eigenaar in "blote eigendom" en dan kan uw vader niet verkopen zonder UW toelating!
Dus niets tekenen zonder begrijpend te lezen!
Re: verkoop oudelijke woning
Geplaatst: 11 aug 2011 19:11
door pascal kelly
waar moet je daar voor zijn ?
Re: verkoop oudelijke woning
Geplaatst: 11 aug 2011 19:23
door Lightning
De twee kinderen (waaronder uw vrouw) hebben normaal elk 1/4 van de woning in blote eigendom (tenzij uw schoonouders het destijds anders geregeld zouden hebben). Dat wil zeggen dat bij verkoop van de woning ze elk de waarde daarvan zullen ontvangen. De waarde van het vruchtgebruik (dat de kinderen van hun helft aan vader moeten laten) wordt bepaald op basis van de leeftijd van uw schoonvader en kan nog een behoorlijk percentage vertegenwoordigen mocht hij nog niet zo oud zijn.
Dat uw schoonvader niet zou kunnen verkopen zonder toestemming van de kinderen klopt niet. Hij heeft het recht om het vruchtgebruik op het deel van de kinderen laten om te zetten om nadien uit onverdeeldheid te treden. Desnoods krijgt hij met vertraging de toestemming via gerechtelijke weg.
Re: verkoop oudelijke woning
Geplaatst: 11 aug 2011 19:41
door pascal kelly
ik denk wel dat de kinderen zullen toestemmen mits het verkrijgen van hun erfrecht hun vader is nu ongeveer 50 jaar . maar hij zegt dat ze nergens recht op hebben mits hij de langstlevende is . zo staat in hun huwelijks contract dat hij er als langstlevende mag blijven wonen maar nu wil hij het verkopen om met zijn nieuwe vriendin iets ander te kopen
Re: verkoop oudelijke woning
Geplaatst: 12 aug 2011 14:38
door wanton
Dat hij er als langstlevende mag blijven wonen is normaal , dat is nu éénmaal de uitwerking van het 'vruchtgebruik'. Dat wil nog niet zeggen dat hij alleen eigenaar is en alleen kan beslissen over de verkoop , zonder akkoord of vergoeding van dfe kinderen. Waar kan je dit vragen : op het Kantoor van Registratie en Domeinen bevoegd voor uw gemeente. Zie adres onder 'ministerie van Financiën' in de telefoonboek. De normaal te verwachten situatie is dat vader zijn helft heeft behouden , plus het vruchtgebruik van de andere helft, terwijl de kinderen samen de blote eigendom hebben van deze helft ( die voortkomt uit de nalatenschap van moeder.)
Voor een man van 50 jaar wordt de waarde van het vruchtgebruik vastgesteld op ong. 62 %. Bij verkoop ontvangt vader 50 % voor zijn helft + 62 x 50% voor het vruchtgebruik , is samen ong. 81 % van de totale prijs. De overige 19 % wordt verdeeld tussen de kinderen voor hun blote eigendom.
Indien vader met dat geld een andere woning koopt , samen met zijn vriendin , moet er op gelet worden dat de eigendomsverhouding tussen die twee correct beschreven wordt. Want als vader alles betaalt en het nieuwe huis 50-50 laat beschrijven , doet hij een schenking aan zijn vriendin die het vrij beschikbaar deel overtreft. Daarvoor moeten de kinderen opletten , want zij erven enkel van hun vader , niet van zijn vriendin.
Re: verkoop oudelijke woning
Geplaatst: 12 aug 2011 16:37
door pascal kelly
hebben de kinderen nog ergens recht op mits er nooit sprake was van een notaris of eventueele erfenis
Re: verkoop oudelijke woning
Geplaatst: 12 aug 2011 17:52
door wanton
Begin dus met navraag te doen omtrent de eigendomsverhouding van die woning. Het is ook mogelijk dat , via huwelijkscontract , uw vader alleen eigenaar is geworden : 'langst leeft ,al heeft'. Maar dan blijft toch dat u , ooit , moet opletten want als hij alles of te veel aan zijn nieuwe vrouw/vriendin geeft , kunnen jullie onterfd worden.
Re: verkoop oudelijke woning
Geplaatst: 13 aug 2011 08:26
door pascal kelly
bedankt voor de raad
Re: verkoop oudelijke woning
Geplaatst: 13 aug 2011 09:53
door j.demoor
Ik ga ervan uit dat het huis deel uitmaakte van het gemeenschappelijk vermogen van uw schoonouders.
“Art.745bis.§ 1. Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap...”(Burgerlijk Wetboek).
Vader behoudt zijn helft van het huis in volle eigendom en elk van de kinderen erft de helft van de blote eigendom van moeders helft
Vader heeft dus recht op 1/2 volle eigendom + 1/2 vruchtgebruik
Elk van de kinderen heeft recht op 1/4 blote eigendom.
De waarde van vaders vruchtgebruik wordt mede bepaald door zijn leeftijd. Zie daartoe bvb. :
http://ccff02.minfin.fgov.be/KMWeb/docu ... tning=true" onclick="window.open(this.href);return false;