officieel veranderen omgangsregeling

Draakje
Topic Starter
Berichten: 48
Locatie: Limburg

officieel veranderen omgangsregeling

#1 , 08 dec 2005 17:14

Hallo

even in 't kort mijn situatie schetsen :
Ik ben uit elkaar gegaan met mijn ex toen ik nog zwanger was van onze dochter (2000). Na veel gezwoeg hebben we een EOT kunnen opstellen met een bezoekregeling voor de dochter. Deze was, aangezien de situatie opbouwend en werd in 2003 de klassieke omgangsregeling (om de veertien dagen het weekend en de helft van de vakanties).
Nu, mijn ex is vorig jaar hertrouwd en sindsdien zijn er alleen nog maar problemen geweest. Wij (mijn nieuwe vriend en ik) hebben steeds de kalender zoveel mogelijk in hun voordeel opgesteld, en de vele vragen tot eens een verandering hier en daar steeds zo goed mogelijk opgevangen.
Begin dit jaar (het eerste weekend van februari) heeft mijn ex beslist zijn dochter niet meer te komen ophalen, maw zijn bezoekrecht niet meer te willen uitvoeren. Dit omwille van zijn nieuwe huwelijk (zijn woorden).

Ik heb toen gevraagd of hij deze beslissing van zijn zijde, waar wij niet achter staan in belang van de dochter, op papier te zetten. Dit om te vermijden dat de rollen omgedraaid worden en ik de schuldige wordt aan het niet ophalen van de dochter (omdat ik dat zou onmogelijk maken enz). Mijn vrees is niet ongegrond gebleken, want we hebben al vernomen dat dat het verhaal is dat hij de mensen aanhangt : dat ik ervoor zorg dat hij zijn dochter niet te zien krijgt.
Onnodig te zeggen dat er dus niks op papier gekomen is.

Hij heeft niets meer van zich laten horen, heeft zelfs niet bedankt voor de foto's die ik opstuurde, is haar verjaardag verleden maand "vergeten". Kortom, niks meer, nada.

Omdat mijn huidige vriend mijn dochter sinds haar eerste verjaardag mee heeft grootgebracht en haar ook als zijn dochter beschouwd, zitten wij met enkele vragen naar de toekomst toe.

Is er een mogelijkheid om deze wijziging in de omgangsregeling officieel af te dwingen?
Dit in belang van volgende zaken :
1. Stel dat er binnen drie jaar iets gebeurd met mij, dan is de dochter verplicht bij mijn vriend, die ze meer beschouwd als haar papa dan ?ijn ex, weg te gaan om te gaan wonen bij een mens waar ze al jaren niks meer van gehoord heeft en in feite niet welkom is.
2. De dochter is nooit graag meegegaan (dit met hele taferelen van krijsen, gillen, verstoppen, smoesjes verzinnen,...) Ex heeft ook zelf toegegeven dat ze constant naar mij vraaagt als ze bij hem is, of ze niet mag bellen of weer naar huis gaan enz (wat dan niet mocht...)
3. Nu nog zegt ze regelmatig (ze is pas vijf!) dat ze nu toch zo blij is dat ze niet meer naar haar papa hoeft te gaan en dat ze liever mijn vriend als papa wil, dit terwijl wij het onderwerp nooit naar voor brengen waar ze bij is. Wat bewijst dat ze er toch wel mee bezig is.
4. Om te vemijden dat er een spelletje van gemaakt wordt : nu een jaar niet, dan weer een half jaar wel en als 't dan niet meer uitkomt dan weer niet meer...Want tenslotte kan ik haar niet weigeren mee te geven daar het bezoekrecht is en geen plicht.

Ik heb een vaststelling van de politie dat hij ze niet meer komt halen. Ik heb de emails nog waarin hij bevestigd dat het zijn keuze is (en de reden : zijn nieuwe huwelijk).

Graag raad!
There is always hope...
(Gandalf)

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#2 , 08 dec 2005 22:26

Draakje (Nomen est omen),

Art.1287.De echtgenoten die besloten hebben tot echtscheiding door onderlinge toestemming over te gaan,moeten hun wederzijdse rechten waaromtrent het hun evenwel vrij staat een vergelijk te treffen,vooraf regelen...Ger.W.(=Gerechtelijk Wetboek).

Art.1134...Zij(=de overeenkomsten) kunnen niet herroepen worden dan met hun wederzijdse toestemming...B.W.(=Burgerlijk Wetboek)

INDIEN ??n van de ouders het belang van het kind ernstig in gevaar brengt dan kan de andere ouder zich tot de jeugdrechtbank wenden. Vergelijk art.373,al.3 en art.374,al.1 B.W.

Draakje
Topic Starter
Berichten: 48
Locatie: Limburg

#3 , 09 dec 2005 14:04

Bedankt.

Hoe pak ik dit dan aan? Stel ik zelf een brief op met de gewenste veranderingene + reden of moet dit gebeuren via een advocaat?
There is always hope...
(Gandalf)

Reclame

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#4 , 09 dec 2005 14:13

U KAN dit zelf doen.... U moet wel rekening houden met de artt. 1034bis tem 1034sexies van het gerechtelijk wetboek voor het opstellen van een verzoekschrift!

INDIEN U twijfels heeft, dan stapt U het best naar een jurist!!!

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#5 , 09 dec 2005 14:17

Art. 1034bis. <Ingevoegd bij W 1992-08-03/31, art. 40, 020; Inwerkingtreding : 01-01-1993> Indien de wet afwijkt van de algemene regel die voorziet in een inleiding van de hoofdvorderingen bij dagvaarding, wordt deze titel toegepast op de vorderingen die worden ingeleid bij een verzoekschrift dat aan de tegenpartij ter kennis wordt gebracht, behalve voor de vormen en vermeldingen die worden geregeld door niet uitdrukkelijk opgeheven wettelijke bepalingen.

Art. 1034ter. <Ingevoegd bij W 1992-08-03/31, art. 40, 020; Inwerkingtreding : 01-01-1993> Het verzoekschrift vermeldt op straffe van nietigheid :
1? de dag, de maand en het jaar;
2? de naam, de voornaam, het beroep, de woonplaats van de verzoeker en, in voorkomend geval, zijn hoedanigheid en inschrijving in het handelsregister of ambachtsregister;
3? de naam, de voornaam, de woonplaats en, in voorkomend geval, de hoedanigheid van de persoon die moet worden opgeroepen;
4? het onderwerp en de korte samenvatting van de middelen van de vordering;
5? de rechter voor wie de vordering aanhangig wordt gemaakt;
6? de handtekening van de verzoeker of van zijn advocaat.

Art. 1034quater. <Ingevoegd bij W 1992-08-03/31, art. 40, 020; Inwerkingtreding : 01-01-1993> Op straffe van nietigheid wordt bij het verzoekschrift een getuigschrift van woonplaats van de onder artikel 1034ter, 3?, vermelde personen gevoegd, behalve wanneer het geding reeds eerder werd ingeleid bij dagvaarding en evenmin in geval van keuze van woonplaats.
Het getuigschrift mag niet vroeger gedagtekend zijn dan vijftien dagen voor het verzoekschrift. Het getuigschrift wordt door het gemeentebestuur afgegeven.

Art. 1034quinquies. <Ingevoegd bij W 1992-08-03/31, art. 40, 020; Inwerkingtreding : 01-01-1993> Het verzoekschrift met zijn bijlage wordt, in zoveel exemplaren als er betrokken partijen zijn, bij aangetekende brief gezonden aan de griffier van het gerecht of ter griffie neergelegd.

Art. 1034sexies. <Ingevoegd bij W 1992-08-03/31, art. 40, 020; Inwerkingtreding : 01-01-1993> Nadat, in voorkomend geval, de rolrechten zijn betaald, worden de partijen door de griffier bij gerechtsbrief opgeroepen om te verschijnen op de zitting die de rechter bepaalt. Bij de oproeping wordt een afschrift van het verzoekschrift gevoegd.

Draakje
Topic Starter
Berichten: 48
Locatie: Limburg

#6 , 09 dec 2005 14:28

Nog een paar vraagjes :
- Als ik dit goed begrijp wordt mijn ex dan opgeroepen? Hij krijgt dan, veronderstel ik, de kans zich te verdedigen?
- Kunnen ze de dochter oproepen ? (ze is net vijf)
- Als er een negatieve beslissing valt, kunnen ze dan mijn ex verplichten zijn bezoekrecht op te nemen of blijft de situatie dan ongewijzigd? Kan ik dan in beroep gaan?
- Andersom : als de jeugdrechter de verandering officieel toestaat, kan mijn ex dan in beroep gaan om dit teniet te doen en is hij dan verlpicht om ze toch te komen halen, of kan hij dat zonder ze te komen halen (en de situatie weer onveranderd blijft)?

Is er iets bekend over uitspraken in gelijkaardige situaties (in Limburg, regio Tessenderlo) en kan ik dat eventueel opvragen ter inzage?
There is always hope...
(Gandalf)

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#7 , 09 dec 2005 14:47

1) Uw ex zal opgeroepen worden, en krijgt de kans (of via zijn advocaat) om zijn zeg te doen.

2)Kinderen van 5 jaar worden NIET gehoord!

3)Het BEZOEKRECHT is GEEN plicht!

4)Beide partijen KUNNEN in beroep gaan tegen een vonnis...er is GEEN BEZOEKSPLICHT!!

5) rechtspraak KAN U on-line raadplegen op www.cass.be

Draakje
Topic Starter
Berichten: 48
Locatie: Limburg

#8 , 09 dec 2005 16:17

Weerom bedankt.

Het feit dat het bezoekrecht is en geen plicht, is een deel van mijn probleem. Het maakt dat hij kan doen en laten wat hij wil, maar ik mijn dochter niet kan beschermen tegen de grillen van haar vader want ik ga de fout in als ik haar weiger mee te geven...Juist omdat het bezoekrecht is en geen plicht.
Snapt u mijn dilemma?

Nog een vraagje : stel dat ik dit in gang zet, laat ons zeggen januari 2006. Enig idee hoelang zoiets kan duren?

Hoe zoek ik zoiets op? Onder welke noemer? Ik vind niet direct iets terug over jeugdrechtbanken. Kan je mij hierin misschien op weg helpen?
There is always hope...
(Gandalf)

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#9 , 09 dec 2005 16:55

Draakje,

Je zal daarover geen rechtspraak vinden, zelfs niet in de gespecialiseerde tijdschrijften.

Hoe lossen de meeste mensen zo'n probleem op: heel simpel, door niets te doen.

De vader heeft bezoekrecht, hij oefent dit niet uit, wel dat moet hij weten, daarmee is de kous af.

Wat als hij op een mooie dag weer aan je deur staat: dan geef je het kind niet mee.

Ik weet wel, in principe zou je dit strikt juridisch moeten doen maar geen enkele deurwaarder gaat gedwongen uitvoeren en je gaat niet vervolgd worden. Wel raad ik je aan om op dat ogenblik naar de jeugdrechtbank te stappen. De jeugdrechtbank zal dan beslissen wat in het belang van het kind is.

Maatregelen die i.v.m. de kinderen genomen worden zijn steeds voor wijziging vatbaar, in het belang van de kinderen. De jeugdrechtbank kan dan ook naar mijn mening het omgangsrecht van de vader niet afschaffen. Zij zal dit opschorten, d.w.z. vaststellen dat hij dit nu niet uitoefent. Maar dat betekent niet dat dit definitief is. Dergelijke maatregel kan nooit definitief zijn. Misschien is het binnen vijf jaar in het belang van het kind dat de vader zijn bezoekrecht wel weer uitoefent, dat kunnen we nu niet zeggen.

scorpioen

Draakje
Topic Starter
Berichten: 48
Locatie: Limburg

#10 , 09 dec 2005 17:25

Bedankt, scorpioen.

Blijft de kwestie over wat er gebeurd met haar als er iets gebeurd met mij zolang ze minderjarig is.
Wettelijk gezien (dacht ik toch) wordt ze dan toegewezen aan de overblijvende ouder, dus mijn ex. Maar als ze daar al jaren niet meer geweest is ondertussen? Moet ze dan uit het gezin dat ze nu kent weggerukt worden om geplaatst te worden in een gezin waar ze niet welkom is?
Kan ik daar iets aan doen? Kan mijn vriend daar tegenin gaan als het zover moest komen?

Sorry met de waterval van vragen, maar ik ben hier echt wel mee bezig.
There is always hope...
(Gandalf)

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#11 , 09 dec 2005 17:41

Je moet je niet verontschuldigen voor je vragen. Het is normaal dat je met deze vragen zit en best dat je al je vragen stelt.

Als er iets met je gebeurt zal de overlevende ouder, dus de vader, het ouderlijk gezag alleen uitoefenen. In principe zou het kind dan terug naar hem moeten gaan. Je vriend zal zich dan tot de jeugdrechtbank kunnen wenden om het kind toch bij hem te laten.

Wat er nu i.v.m. het omgangsrecht uitgesproken wordt heeft daar geen enkele invloed op.

Een adoptie door je vriend kan daar een oplossing voor bieden denk ik (ik ben daar geen specialist in). Maar de vader moet akkoord gaan met die adoptie. Als de vader lange tijd niet naar het kind omkijkt kan de rechtbank de adoptie ook toelaten zonder de toestemming van de vader (denk ik, maar ik volg de problematiek van de adoptie niet ...).

scorpioen

Draakje
Topic Starter
Berichten: 48
Locatie: Limburg

#12 , 09 dec 2005 19:19

Ik zal mijn volgende vraaguurtje dan houden onder de rubriek adoptie 8)

Ik ga binnenkort ook nog eens op onze gemeentelijke juridische dienst mijn licht opsteken. Die geven eerste advies gratis.

Thanks a million, scorpioen en Lex.
There is always hope...
(Gandalf)

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#13 , 09 dec 2005 19:21

Draakje,

Je zal daarover geen rechtspraak vinden, zelfs niet in de gespecialiseerde tijdschrijften.

Hoe lossen de meeste mensen zo'n probleem op: heel simpel, door niets te doen......KNIP
DE meest voor de hand liggende oplossing, is NIET altijd de meest efficiente!

Draakje
Topic Starter
Berichten: 48
Locatie: Limburg

#14 , 09 dec 2005 19:25

Nee, daarom dat ik er zoveel mogelijk over wil te weten komen.

Ik wil enkel mijn dochter beschermen tegen de grillen van een vader die haar niet echt wil. Ik zal dan ook tot op de bodem uitzoeken wat ik wel en niet OFFICIEEL kan doen, zodat ik ook achteraf recht in mijn schoenen sta. En het kind er niet uteindelijk toch de dupe van wordt.
There is always hope...
(Gandalf)

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#15 , 10 dec 2005 23:36

Draakje,

Je zal daarover geen rechtspraak vinden, zelfs niet in de gespecialiseerde tijdschrijften....scorpioen
Moeilijkheden bij de uitoefening van het omgangsrecht, Echtscheidingsjournaal, 2005/mei, p94., Noot.H. Vanbockrijck.

Terug naar “Andere”