Ontzetting ouderlijk gezag - Pleegzorg

ElsDC1997
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Ontzetting ouderlijk gezag - Pleegzorg

#1 , 23 jun 2022 13:50

Beste allen,

Pleegzorgers willen de biologische ouders van hun pleegkind laten ontzetten uit hun ouderlijk gezag. de situatie is als volgt:

- biologische moeder is al jaren uit beeld
- biologische vader is een veelvuldig veroordeeld crimineel (geen feiten waarin de kinderen betrokken waren) maar uit nu vaak bedreigingen naar het pleeggezin dat hij de kinderen zal komen ontvoeren en is vaak heel agressief (kinderen zijn bang van hem)

nu willen de pleegouders hen dus allebei ontzetten uit het ouderlijk gezag.
voor moeder lijkt me de voorwaarde van nalatigheid vervult, maar ik heb geen zicht op de slaagkansen met betrekking tot vader.
bovendien zijn wij vanuit onze dienst bang dat zij, wanneer zij in hun opzet zouden slagen om de ouders te ontzetten uit hun gezag, de jeugdrechter een derde;
persoon (en dus niet de pleegouders) als voogd zal aanduiden waardoor zij dus eigenlijk hun eigen situatie onnodig ingewikkelder maken naar de kinderen toe.
(vader zal zich trouwens ook niet zomaar neerleggen bij een ontzetting).

zij vragen advies over het al dan niet instellen van de procedure naar ontzetting uit ouderlijk gezag.
graag uw input

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8357

#2 , 23 jun 2022 17:29

u bedoelt wellicht de wettelijke ouders, want de louter biologische ouders hebben geen ouderlijke rechten.
Wat het ouderlijk gezag van de wettelijke vader betreft: een strafblad is niet per definitie een reden om een vader uit zijn rechten te ontzetten. Als de vader geen aantoonbare feiten tov de kinderen heeft gepleegd (waar dus PV's of politieverslagen van bestaan) is er geen hard bewijs dat de vader zijn vaderlijke rechten niet meer kan uitvoeren. Per slot van rekening is het pleegouderconcept een goede oplossing voor een VOS-situatie. De band met de wettelijke ouder(s) blijft behouden en de kinderen bevinden zich toch in een stabiele situatie.

Franciscus
Berichten: 36388

#3 , 23 jun 2022 18:13

Inzake er wettelijke bedreigingen waren van vader tegenover pleegouder kunnen die best aangifte doen bij de politie (jeugddienst bv)

Reclame

basejumper
Berichten: 3994
Locatie: Diest

#4 , 26 jun 2022 10:15

Beste

Het aanstellen van pleegouders gebeurt net omdat er een Verontrustende opvoedingssituatie is (VOS situatie).
Als alles peis en vree was, zou er geen reden toe bestaan.
Als pleegouders moet je goed beseffen dat het jouw kinderen niet zijn en dat je slechts de tijdelijke bewaring over deze jongeren waarneemt.
Wanneer de rechtbank besliste om pleegouders aan te stellen heeft ze dus al een analyse en overweging gemaakt rekening houdend met de feiten die u aangeeft. En de rechtbank heeft toen NIET beslist de ouderlijke rechten af te nemen.
Dat is ook een bijzonder zwaarwichtige en onomkeerbare beslissing die zeer zelden genomen wordt.
En de kans is inderdaad bestaande dat een rechtbank zal vinden dat de draagwijdte en beperkingen van pleegouderschap onvoldoende aanvaard worden door de pleegouders.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Marcus Aurelius
Berichten: 3008
Juridisch actief: Nee

#5 , 26 jun 2022 17:25

Ik raad jullie aan om eens contact op te nemen met het CAW en samen te bespreken hoe jullie uit deze toch wel penibele situatie kunnen raken. Ik wens jullie heel veel succes en vooral veel sterkte.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Terug naar “Andere”