Beste,
Bij deze de situatie : moeder is na trombose door vrederechter onder bewindvoering geplaatst, deze werd toegekend door de vrederechter aan een advocaat en niet aan de dochter en/of schoonzoon die mijn inziens ook voldoende bij machte zijn om dit uit te voeren, de dochter werd wel als vertrouwenspersoon aangesteld. Al van bij de start loopt de communicatie zeer stroef tussen bewindvoerder en vertrouwenspersoon. Ook tijdens de zittingen op het vredegerecht kiest de vrederechter zonder enig gehoor te hebben naar de opmerkingen van de vertrouwenspersoon de kant van de advocaat-bewindvoerder. De vertrouwenspersoon wordt dan ook volledig buiten spel geplaatst door beide. In het verleden werd de vertrouwens persoon ook bijgestaan door een eigen advocaat maar deze weigert ook om maar iets in te gaan tegen de bewindvoerder en vrederechter. Het lijkt allemaal een grote boel die samen spant.
Ondertussen zit de moeder (beschermd persoon) in het rusthuis en dient er al ongeveer een jaar zo goed als enkel en alleen maar het rusthuis betaald te worden. Haar pensioen (en andere tussenkomst van overheid) van om en bij de 1.600 euro komt maandelijks op de zichtrekening waarmee de bewindvoerder kan werken. Maandelijks dient de factuur van het rusthuis betaald te worden, dit komt op een bedrag rond 2.200 - 2.300 euro. Dus maandelijks maximum zo'n 700 euro bij te leggen uit eigen middelen van de moeder.
De laatste 4 maanden vraagt de bewindvoerder nu iedere maand een vrijgave van 5.000 euro aan van de geblokkeerde rekening, dit wordt telkens toegekend door de vrederechter.
De vraag werd gesteld door de vertrouwenspersoon via het online platform "rechterlijke bescherming" waarvoor dit geld moet dienen want op amper 4 maanden wordt er 20.000 euro vrijgegeven die de bewindvoerder kan gebruiken. Hierop wordt er echter niet gereageerd.
Er is al langer een vermoeden dat de bewindvoerder onrechtmatig geld gebruikt. Het jaarlijks verslag dat vorig jaar in juni-juli werd opgemaakt door de bewindvoerder stelde zo goed als niets voor en kan je amper iets uit afleiden. Voor de vrederechter volstaat dit verslag en volgens hem dient de vertrouwenspersoon niets meer te weten.
Kan er enige actie ondernomen worden om hier een halt aan toe te roepen of dient er door de vertrouwenspersoon gewacht te worden tot haar moeder komt te overlijden en ze dan de rekening kan raadplegen om effectief te zien of de bewindvoerder zijn boekje te buiten gaat?
Alvast bedankt