herinschrijving na verblijf buitenland

arthur11
Topic Starter
Berichten: 1

herinschrijving na verblijf buitenland

#1 , 15 aug 2014 16:18

Ik ben Nederlander en woon sinds vier jaar in België. Per 1 oktober zeg ik mijn huur op en ga ik naar het buitenland, maar het is mogelijk dat ik na drie maanden weer terug wil komen (nu nog onzeker). Mijn vraag is of het een probleem zou kunnen zijn om na drie maanden weer terug te verhuizen naar België. Ik heb dan mogelijk geen inkomen en kan dus niet aan de eisen voldoen voor buitenlanders die naar België willen verhuizen, maar ik heb dan al wel vier jaar in België gewoond en in die periode wel steeds een inkomen gehad.
Ik weet niet of ik in deze periode ingeschreven kan blijven bij de gemeente (er komen ondertussen wel andere mensen in mijn huurappartement wonen).

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#2 , 15 aug 2014 22:38

U hebt geen contract meer voor uw huurappartement.
U hebt geen domicilie meer.
Voor de rest bent u een EU-burger die mag wonen waar hij wil... als deze een inkomen heeft.
Indien u beroep wil doen op de sociale zekerheid/ocmw kan er wel een probleem zijn ...oa afhangende van de periode dat u wegblijft.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 17 aug 2014 12:14

“Art.7.§ 1. Iedereen die zijn hoofdverblijfplaats wil vestigen in een gemeente van het Rijk of deze wil overbrengen naar een andere gemeente van het Rijk moet dit aangeven aan het gemeentebestuur van de gemeente waar hij zich komt vestigen. Als de hoofdverblijfplaats overgebracht wordt binnen dezelfde gemeente of naar het buitenland gebeurt de aangifte in de gemeente waar de persoon ingeschreven is.”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).

“Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar. Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).

“Art.7.De overtredingen van de voorgaande artikelen, van de besluiten tot uitvoering ervan en van de in artikel 5 bedoelde gemeentelijke verordeningen worden gestraft met een geldboete van zesentwintig tot vijfhonderd euro...”(19 JULI 1991. - Wet betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen).

U kan tijdens voornoemd verblijf in het buitenland niet in België ingeschreven blijven.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

artemis
Berichten: 3309

#4 , 17 aug 2014 14:02

Als Belg zou de TS tijdelijk een referentieadres kunnen nemen. Kan hij dat als Nederlander niet doen?

Terug naar “Andere”