kan je een kind ( 19 ) op straat zetten?

plus
Topic Starter
Berichten: 2

kan je een kind ( 19 ) op straat zetten?

#1 , 23 sep 2012 20:29

Hallo allemaal,

Ik wil graag een goede vriendin helpen. Zij is een gescheiden vrouw ( 50 ) met 2 kinderen. De jongste zoon heeft al sinds zijn jonge jaren veel problemen met leren. Men spreekt van ASS en andere. Hij heeft geen diploma en ondertussen erg veel drugs problemen.
Vader kijkt niet naar hem om, moeder heeft echt alles gedaan wat ze kon. Verschillende instanties betrokken om hulp te zoeken voor de de zoon. Zo heeft hij in enkele instellingen gezeten om af te kicken, is al enekel keren voor de rechtbank verschenen, heeft werkstraffen gedaan en noem maar op. Ze heeft voor hem werk en onderdak gezocht en gevonden, maar hij slaagt er telkens in om dat te verknoeien. Dus na veel ziekenkas en geen huur meer kunnen betalen is hij weer thuis, waar zij telkens met de problemen en de politie geconfronteerd word.
Ze kan het niet meer aan en is opgenomen. Ze blijft echter in eerste instantie oplossingen zoeken voor de zoon, die ondertussen in haar huis woont, met een auto rijd zonder rijbewijs of verzekering, en ook geen inkomen meer heeft ( geen dop, geen ziekenkas en geen loon )
Ze probeert nog steeds om hem te laten opnemen, om hem op het rechte pad te krijgen, maar ze gaat er zelf helemaal onderdoor. Ze zegt dat ze hem niet op straat kan zetten ( wettelijk en emotioneel ). klopt dit wettelijk? Hij is ondertussen 19 of 20.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8993

#2 , 23 sep 2012 20:46

dat kan ze wettelijk wél. Maar emotioneel valt het haar wrschnlk zeer moeilijk. Hoe dan ook, de jonge man zit in een neerwaartse spiraal waarin ze meegezogen wordt en dat moet stoppen. Ze is niet meer verantwoordelijk voor zijn daden en ze moet ophouden oplossingen te proberen zoeken voor hem. Want dat houdt waarschijnlijk de vicieuze cirkel ook in stand.
In eerste instantie heeft ze steun en bevestiging van haar omgeving nodig om samen de stappen te bekijken die ze kan ondernemen en de instanties de ze kan inschakelen om afstand van hem te nemen.
Ze zal hem zelf moeten durven zeggen dat ze wenst dat hij een ander onderkomen zoekt. Dat is een eerste stap.

Turaki
Berichten: 6870

#3 , 23 sep 2012 21:19

Wettelijke procedure (eventueel na pogingen om hem te overtuigen zelf te vertrekken):
-AS zenden (naar eigen adres dus) waarin de zoon een termijn van minstens 1 maand (bezetting ter bede) krijgt om te verhuizen.
-Daarna uitzetting vragen voor rechtbank, die vaak ook een termijn van 1 maand geeft om te verhuizen.
-Als hij dan nog niet weg is, uitzetting door deurwaarder (zal politie opvorderen om te helpen), waarbij de kosten moeten voorgeschoten worden door de moeder (ze kan deze terugeisen van haar zoon, maar kale keien en stropen...).

Reclame

plus
Topic Starter
Berichten: 2

#4 , 23 sep 2012 21:27

Hey Eylis en turaki,

Dank voor de reactie. Dat ze niet meer verantwoordelijk is, dat geloofd ze niet. Steun krijgt ze wel veel van famillie en vrienden, maar de juiste instantie's dat is een andere zaak. ( ik volg haar al 15 jaar ! ) Ze heeft hem al eens aan een ander onderkomen geholpen, maar na ongeveer 4 maanden liep dat mis. Nu heeft hij dus geen eigen adres meer, en niemand wil verhurenb aan iemand die geen inkomsten heeft! De vorige keer stond zij borg, en dat heeft haar behoorlijk wat gekost!
Dat ze uitzetting kan vragen is nieuw voor ons., en zal vooral voor haar emotioneel erg moeilijk zijn. Ik weet ook niet of ze de kosten van uitzetting kan dragen, ze staat momenteel zelf op ziekenkas en is opgenomen... Dit is echt wel een verschrikkelijk verhaal. Ik hoop dat ze verder uitzoekt wat ze moet doen om via de rechtbank uitzetting te bekomen.
Alvast merci.

Turaki
Berichten: 6870

#5 , 23 sep 2012 22:16

Ouders zijn onderhoudsplichtig tot hun kinderen een diploma hebben dat toegang geeft tot de arbeidsmarkt. Uit rechtspraak blijkt dat, hoewel dit begrip zeer ruim genomen kan worden (2 studie na behalen van universitair diploma kan), zodra er geen studies meer gevolgd worden (of er onvoldoende inzet of vooruitgang is) deze onderhoudsplicht ophoudt.

Een gesprek met iemand die hier meer van weet (OCMW, advocaat, ...) kan misschien helpen?

freelance
Berichten: 2615

#6 , 23 sep 2012 22:27

Dienst Sociale Zaken van de gemeente/stad kan eventueel voor begeleiding zorgen.
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Franciscus
Berichten: 39723
Juridisch actief: Nee

#7 , 24 sep 2012 19:25

Hij woont er blijkbaar maar IS de zoon er ingeschreven.
Als eerste zorgen dat hij NIET ingeschreven geraakt.
Dus via kwartierinspecteur of rechtstreeks bij gemeente vragen op adres/appartement geen inschrijvingen toe te laten ZONDER toestemming moeder.
Naar vrederechter met vraag persoon te verwijderen uit woning = niet hetzelfde als ingeschreven zijn. Dit gaat over het wonen. Gezien zoon geen huurcontract heeft is het een bezetting ten bede. Kan iets sneller.
(Als politiediensten willen kan het zelfs heel snel zeker als hij nog ergens anders wel ingeschreven staat).

Ik geef enkele mogelijkheden :
moeder laat hem gewoon niet meer binnen. (indien niet ingeschreven...indien aan de deur politie bellen ..)
moeder verhuist ... deze regeling hebben we jaren geleden zelf toegepast met een grootmoeder die haar kleinzoon zo ook in huis had gekregen...
(Dochter van eigenaar is is woning komen wonen - grootmoeder is tijdelijk naar haar zus in Amerika verhuisd en kleinzoon stond op straat... bij kabaal op straat opgepakt door politie en gezien nog enkele openstaande zaken en in bezit van drugs ....)
moeder start procedure voor vrederechter.

Terug naar “Andere”