alimentatie nog steeds niet gestort

marsupilami
Topic Starter
Berichten: 100

alimentatie nog steeds niet gestort

#1 , 10 jul 2012 17:06

Vonnis uitgesproken op 28/06/2012, vonnis ontvangen op 2 juli.

Wat betreft betaling van alimentatie staat er:

"veroordeelt verweerder om aan verzoekster, met ingang van 1 maart 2012 en in de toekomst op voorhand tegen de vijfde van iedere maand, 135,00 euro te betalen..."

Voor de maand juli heb ik nog geen alimentatie ontvangen. Als ik wat in het vonnis staat goed begrijp, dan had de alimentatie toch al op mijn rekening moeten staan??

In welke mate mag mijn ex ook hieraan zijn voeten vegen? Als hij zo elke keer een week later stort dan de vijfde, wat moet ik daar mee aanvangen??

Om maar te zeggen dat dit weer zoooo typisch is voor hem, er wordt opgelegd tegen de vijfde, hij zal toch altijd later storten!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39723
Juridisch actief: Nee

#2 , 10 jul 2012 18:44

Vonnis betekend?

marsupilami
Topic Starter
Berichten: 100

#3 , 10 jul 2012 19:46

Nee...alhoewel ik dit gevraagd had aan de advocaat, die zei dat dit niet nodig was..?

Zegt van te wachten tot volgende maand, en als ie dan nog niet heeft gestort, dan via gerechtsdeurwaarder gaan innen of via davo... snap er de logica ook niet van eerlijk gezegd

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 12 jul 2012 09:23

"Art.1393. Overhandiging van de uitgifte(te vragen aan de griffie) van het vonnis...aan de gerechtsdeurwaarder geldt als volmacht voor alle tenuitvoerleggingen.Art.1494.Geen uitvoerend beslag op roerend of onroerend goed mag worden gelegd dan krachtens een uitvoerbare titel en wegens vaststaande en zekere zaken. Wanneer voornoemd beslag echter gelegd wordt om de betaling te verkrijgen van vervallen termijnen van een schuldvordering betreffende periodieke inkomsten, kan het ook plaatsvinden om de betaling te verkrijgen van de nog te vervallen termijnen, naarmate die vervallen.”(Gerechtelijk Wetboek).
Een uitvoerbare titel vereist dat het vonnis betekend is en de termijn van een maand van hoger beroep of verzet verstreken is Werd het vonnis geveld ‘bij voorraad’ dan is het voorgaande niet vereist. Zie daartoe dat vonnis. Leg ook beslag voor de nog te vervallen termijnen.

“Art.391bis.Met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met geldboete van...wordt gestraft hij die, na door een rechterlijke beslissing waartegen geen verzet of hoger beroep meer openstaat, te zijn veroordeeld om een uitkering tot onderhoud te betalen aan zijn echtgenoot, aan zijn bloedverwanten in de nederdalende of in de opgaande lijn, meer dan twee maanden vrijwillig in gebreke blijft de termijnen ervan te kwijten...Art.391ter. Wanneer een persoon meer dan twee maanden in gebreke is gebleven te voldoen aan een van de verplichtingen op de niet-nakoming waarvan door artikel 391bis straf is gesteld, kan hij voor de vrederechter worden opgeroepen op verzoek van belanghebbenden of van het openbaar ministerie...”(8 juni 1867 Strafwetboek).
Leg klacht neer tegen elke niet-betaling na de tweede maand in gebreke zijn.

“Art.6.De onderhoudsgerechtigde kan de tegemoetkoming van de Dienst voor alimentatievorderingen aanvragen indien de onderhoudsplichtige zich gedurende twee, al dan niet opeenvolgende termijnen in de loop van de twaalf maanden die aan de aanvraag voorafgaan, geheel of ten dele onttrokken heeft aan de verplichting tot betaling van het onderhoudsgeld.”(21 FEBRUARI 2003. - Wet tot oprichting van een Dienst voor alimentatievorderingen bij de FOD Financiën).
Onderzoek vooraf of u voldoet aan de inkomensvoorwaarden vermeld in die wet.
Indien ja,ga dan verder naar http://www.minfin.fgov.be/portail1/nl/cadrenl.htm" onclick="window.open(this.href);return false; >‘DAVO’.

Het mandaat ad litem geldt enkel "vóór alle gerechten"(art.440 Ger.W.) en niet elders. Meer in het bijzonder geldt het niet om in naam van cliënt en voor diens rekening welke bedragen ook in ontvangst te nemen(Art.1239,B.W.);zie ook DEKKERS,R.,Handboek Burgerlijk Recht,II,Gent Standaard 1971,nr.514).

‘Het mandaat ad litem van de advocaat doet geen vermoeden ontstaan dat hij met een omvangrijker mandaat gelast is. Buiten de gerechtszaal is de advocaat niet langer de wettelijke lasthebber van zijn cliënt maar wel een lasthebber van gemeen recht,zodanig dat elke opdracht die hij uitvoert een bijzonder karakter vertoont waarvan het bewijs,in tegenstelling met het mandaat ad litem, niet langer geleverd wordt door zijn enkele verklaring,maar door een duidelijke en bijzondere akte. Diegene die beweert dat een advocaat buiten zijn mandaat ad litem,tevens gelast is met een mandaat ad negotia,moet hiervan het bewijs leveren‘,(Brussel 29 november 1994,Pas. 1995,II,5).

'Het mandaat ad litem betreft uitsluitend de procedurehandelingen. Daarbuiten is de advocaat niet langer de mandataris van zijn cliënt. Een ingebrekestelling gericht aan de advocaat van een schuldenaar kan niet aan deze laatste worden tegengeworpen als de advocaat geen bijzonder mandaat had om dergelijke brieven te ontvangen',(Luik 29 juni 1990,R.R.D. 1991,63).

Uitvoerend beslag leggen behoort dus niet tot het mandaat AD LITEM(=procesmandaat) van de advocaat.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Andere”